Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο ΙΓΜΕ : Σχολιασμός για την Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ – ΕΓ Συνδικάτου

Δημοσιεύτηκε στις

Πραγματοποιήθηκε προχθές ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ υπηρεσιακών παραγόντων ΥΠΕΝ-Ε.Γ. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ και Διοίκησης, όπου αποκαλύφτηκε ως πραγματική πρόθεση της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ και εκφράστηκε από τον υφυπουργό κ. Θωμά, αυτό που ως παράταξη καταγγέλλουμε από τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή ότι η ΕΑΓΜΕ που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2019, είναι ο φορέας που εκφράζει και αυτή την κυβέρνηση, τον οποίο όχι μόνο θα διατηρήσει με τα όποια προβλήματα έχει, αλλά θα τον αναπτύξει εξετάζοντας κάποια στιγμή και την στρατηγική που πρέπει να έχει.

Αν κρίνουμε από το περιεχόμενο των στόχων (παροχή υπηρεσιών γραφειοκρατικού χαρακτήρα, υποβάθμιση έως εξαφάνιση μεταλλευτικής, εργοταξιακής και εργαστηριακής έρευνας κλπ), την υποστελέχωση νευραλγικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, την εκπεφρασμένη διάθεση της Διοίκησης για outsourcing εκχώρηση δραστηριοτήτων, αλλά και την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του Ορυκτού Πλούτου που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και κορυφώνει η ΝΔ, είναι προφανές ότι η επανεξέταση της στρατηγικής από το ΥΠΕΝ αφορά στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του “μικρού και ευέλικτου ΙΓΜΕ” διακαής και διαχρονικός ΣΕΠ-ιτικός στόχος.

Σε ότι αφορά τους παρανόμως παρακρατηθέντες μισθούς μας η  πολιτική βούληση του Υπουργου ΠΕΝ και των δικηγόρων του, είναι ότι η ΕΑΓΜΕ δεν είναι διάδοχος φορέας του ΙΓΜΕ, εκτός αν αυτό αποδειχτεί στα δικαστήρια (φαίνεται ότι κάτι ξέρουν από την θεότυφλη δικαιοσύνη!).

Ταυτόχρονα ομολόγησε ότι η λύση του εκκαθαριστή θα απαλλάξει την ΕΑΓΜΕ από τα βάρη του ΙΓΜΕ. Επόμενα η στρατηγική Σταθάκη έχει πλήρως εμπεδωθεί από Χατζηδάκη σε ότι αφορά τη δημιουργία του ΕΑΓΜΕ που αποτελεί τον κλεπταποδόχο των κλεμμένων αποδοχών μας.

Τέλος σε ότι αφορά στην λειτουργικότητα του ΕΑΓΜΕ, ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν μια γενική λύση που να περιλαμβάνει και άλλους παρόμοιους φορείς του ΥΠΕΝ σε ότι αφορά στην δυσλειτουργία των έργων και κανονισμών ΕΛΚΕ, ΚΚΠ κλπ, όμως μέχρι στιγμής δεν ξέρουν ποια θα είναι αυτή η λύση (το ψάχνουν..) για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως έχουν με το υπάρχων νομικό καθεστώς. Δηλ. επιβεβαιώνεται πλέον ότι ο εκκαθαριστής θα λειτουργήσει ως η οριστική ταφόπλακα του ΙΓΜΕ. Επιβεβαιώνεται επομένως και ο κ. Γκούτης όταν πριν 2 εβδομάδες εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για την συνέχεια και λειτουργία πάση θυσία του νέου φορέα. Φυσικά ούτε λόγος για περισσότερες θέσεις εργασίας, παραμένουν οι 220  οργανικές θέσεις, που για να καλυφθούν ακόμη και αυτές χρειάζονται προσλήψεις, αλλά προς το παρόν προσλήψεις δεν γίνονται.

Οι συνάδελφοι Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας του Συνδικάτου έθεσαν με σαφή και ολοκληρωμένο τρόπο όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον φορέα και φυσικά και το χρέος των κλεμμένων μισθών μας από το 2013.

Ο κ. Θωμάς (λες και δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης), παραπονέθηκε ότι το ΥΠΕΝ αυτή τη στιγμή δεν έχει διαθέσιμα χρήματα, έχει ελλείψεις και αναγκάζεται να κάνει γενικές περικοπές για αυτό προτιμήθηκε η λύση του εκκαθαριστή με το άρθρο 116 για να μπορέσει να εξυπηρετήσει αυτό το χρέος προς τους εργαζόμενους. Τόνισε δε, ότι ο ΓΔ της ΕΑΓΜΕ που στο θέμα της δικαίωσης της επιστροφής των παρακρατημένων μισθών είναι μαζί μας και προσπάθησε όλο αυτό τον καιρό να βρει λύση με τους νομικούς του ΥΠΕΝ, αλλά το ΥΠ. Οικονομικών είχε αντιρρήσεις. Εμφανίζοντας έτσι το γνωστό σενάριο του καλού και του κακού μπάτσου!

 Ο Ν.Σ. του Συνδικάτου με την τεκμηριωμένη παρέμβασή του, προειδοποίησε ότι η ΕΑΓΜΕ είναι διάδοχος φορέας του ΙΓΜΕ και θα αποδειχτεί σύντομα στα Δικαστήρια και τότε ο φορέας ΕΑΓΜΕ, θα αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα λειτουργικότητας αν δεν λυθεί άμεσα το χρέος προς τους εργαζόμενους.

Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου επίσης τόνισε ότι αυτό το πρόβλημα θα είναι το ίδιο ή και χειρότερο από το θέμα της ΕΘΝΙΚΗΣ που είχε δημιουργηθεί πριν 3 χρόνια και τελικά λύθηκε με πολιτική διαπραγμάτευση. Ζήτησε και τώρα να γίνει το ίδιο, όχι μόνο για τη λειτουργία του φορέα, αλλά για την δικαίωση των εργαζομένων αφού μεγάλο μέρος αυτών δεν έχουν λάβει τίποτα, αλλά και επειδή οι περισσότεροι είναι κοντά σε σύνταξη και θα χάσουν σημαντικό μέρος αυτής, αφού είναι μέσα και οι ασφαλιστικές εισφορές. Εξ άλλου αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί μέσα σε ένα λογικό ορίζοντα χρόνου προκειμένου να διευκολυνθεί η καταβολή των παρακρατημένων μισθών.

Ο κ. Θωμάς είπε ότι θα δούμε αν μπορεί αυτό να μπει στην ΚΥΑ που επίκειται, κάποια παράγραφος που να διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση και πρότεινε να υπάρχει νομική συνεργασία του Ν.Σ. του Συνδικάτου με την Ν.Υ. του ΥΠΕΝ.

Και ενώ νομίζαμε ότι κατανόησε εν μέρει το ζήτημα και το δίκαιο αίτημα μας, είπε ότι θα δει και το άλλο Συνδικάτο που είναι στην ΕΑΓΜΕ δηλ τον …ΣΕΠ !! για τις απόψεις του!!!!!!

Ο Πρόεδρος του απάντησε ότι δεν υπάρχει άλλο Συνδικάτο στο χώρο. Ο κ. Θωμάς απόρησε, αλλά φάνηκε να το δέχτηκε χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.

Μετά τη συνάντηση, διαφωνήσαμε ριζικά με τον Πρόεδρο, που υποβάθμισε το θέμα και είπε πως δεν υπάρχει άλλο Σωματείο αφού όχι μόνο τυπικά υφίσταται, αλλά το Προεδρείο τους γυροφέρνει στα γραφεία της Διοίκησης (και ποιος ξέρει που αλλού..). Δεν έχουμε καμία ένδειξη η απόφαση ότι ο παρασύλλογος των «επιστημόνων» διαλύθηκε επίσημα και δυστυχώς και οι κατά καιρούς καταγγελίες μας για τα συγκεκριμένα μέλη τους που το έπαιζαν δίπορτο αντιμετωπίσθηκαν τόσο χαλαρά που επέτρεψε την επιβίωση αυτού του μορφώματος, που αποτέλεσε και αποτελεί το Δούρειο Ίππο για την άλωση των δικαιωμάτων μας.

Θα μπορούσαμε να πούμε εδώ, ο ΣΕΠ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ (με τις πλάτες Διοίκησης και Υπουργείου;;) και κάνει αυτό που έκανε πάντα, χώνει την μύτη του εκεί που δεν τον σπέρνουν προκειμένου να κάνει την μέγιστη ζημιά για όλους μας!

Ζητάμε ανοιχτά από την πλειοψηφία του Συνδικάτου να καταγγείλει εγγράφως στον κ. Θωμά και να τον προειδοποιήσει ότι αν σέβεται τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 και τις Δημοκρατικές διαδικασίες να μην τολμήσει να τους συναντήσει, έστω κι αν αυτοί με πρωτοβουλία τους έστειλαν μυστικά αίτημα για συνάντηση. Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2014 όταν οι Σεπίτες τόλμησαν να μπουν σφήνα στην συνάντηση Μανιάτη-Συνδικάτου (με την βοήθεια τότε του μακαρίτη Κωστόπουλου), το Συνδικάτο κατήγγειλε τον τότε Υπουργό Μανιάτη και αποχώρησε από την συνάντηση.

Συνάδελφοι,

Μετά τις επίσημες δηλώσεις του Υφυπουργού ΠΕΝ προχθές για το τέλος του ΙΓΜΕ, ανησυχούμε για τις περεταίρω εξελίξεις. Δικαιωνόμαστε ως παράταξη που επιμέναμε από την αρχή να επιδιώξει το Συνδικάτο να δει τον Υπουργό χωρίς τον μεσάζοντα Γ.Δ., που όχι μόνο έκανε ότι μπορούσε για να μην γίνει αυτή η συνάντηση, αλλά την καθυστέρησε 9 μήνες προκειμένου αφ΄ ενός να προστατεύσει τον Υπουργό, αφετέρου να κερδίσει πολύτιμο χρόνο που χρειαζόταν η Κυβέρνηση για να βρει τον τρόπο να ροκανίσει τα κλεμμένα. Λόγω της πανδημίας δε, θα έχει και πρόσθετες προφάσεις με αφορμή την ανόρθωση της οικονομίας.

Τι και αν το Προεδρείο του Συνδικάτου κράτησε στην τηλεδιάσκεψη την σθεναρή στάση που έπρεπε; Αν πιέζαμε και είχε γίνει η συνάντηση έστω μέχρι τα μέσα Γενάρη του 2020 θα ξέραμε τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας και θα πιέζαμε με τον τρόπο που γνωρίζουμε και ενδεχομένως να είχε βρεθεί μια λύση πριν τον εκκαθαριστή.

Τώρα τα καθήκοντα μας γίνονται υψηλότερα, διότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον Αγώνα υπέρ της επανίδρυσης του ΙΓΜΕ, για να αφήσουμε στην κοινωνία το ερευνητικό ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ που αξίζει να έχει ο Λαός, με τουλάχιστον 525 οργανικέ θέσεις.

Δυστυχώς η πλειοψηφία του Συνδικάτου αντί να ηγηθεί σε αυτό τον Αγώνα, αντιστεκόταν σε εμάς που το ζητούσαμε και καταγγέλλαμε τις προθέσεις Διοίκησης-ΥΠΕΝ –Κυβέρνησης.

Ελπίζουμε έστω και τώρα που αποδείξαμε ότι μπροστά στην εργοδοσία (Υπουργό), είναι δυνατόν να διαμορφώνεται ένα ενωτικό, αγωνιστικό κλίμα  και μετά την σθεναρή παρουσία του Προεδρείου στην συνάντηση με ΥΠΕΝ, να συνεχίσουμε σθεναρά τον Αγώνα σε όλα τα επίπεδα.

Να θυμίσουμε ότι και το 2011-2015, οι τότε κυβερνήσεις δεν ήθελαν την επανίδρυση του ΙΓΜΕ.

Το καταφέραμε όμως τότε, μπορούμε και τώρα!

 Για να γίνει αυτό καλούμε την πλειοψηφία να αποσύρει τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά πλειοψηφία στο ΔΣ του Συνδικάτου εναντίον της ΟΜΕ, αλλά και την παράνομη και άδικη πρόταση διαγραφής του συναδ.  Σμυρνιώτη από μέλους του Συνδικάτου, διότι στις μάχες που έρχονται δεν περισσεύει κανείς.

Η πρόταση διαγραφής του συναδ.  Σμυρνιώτη μόνο τις Διοικήσεις Τσαγκά-Τσώκου ικανοποιεί που δεν τον θέλουν άλλο στα πόδια τους. Εμείς για πιο λόγο να τους βοηθήσουμε, από τη στιγμή μάλιστα που σαν Συνδικάτο έχουμε παρέμβει δικαστικά με το ΝΣ (Περπατάρη) για την ακύρωση της παράνομης απόφασης της Διοίκησης λέγοντας στο δικαστήριο ότι αυτή ήταν  Συνδικαλιστική δίωξη;

Θυμίζουμε ότι ο συναδ. Σμυρνιώτης εκδιώχτηκε βιαίως και από τις 2 Διοικήσεις και εκκρεμεί στα Δικαστήρια απόφαση που δεν έχει εκδοθεί ακόμη και βάσει του άρθρου 6 παρ. 3 του Καταστατικού μπορεί να παραμείνει ως μέλος του Συνδικάτου!

Φυσικά τα ζητήματα ΟΜΕ και Σμυρνιώτη θα έρθουν στην ΓΣ για οριστική απόφαση. Σχετικά με την ΟΜΕ αποφασίσαμε ΟΜΟΦΩΝΑ στο ίδιο ΔΣ, ότι να γίνει διάλογος μεταξύ των 2 ΔΣ για να λυθούν πιθανές παρεξηγήσεις.

Η εικόνα που δόθηκε προς τα έξω ότι 2 Συνδικαλιστικές οργανώσεις μετά από 43 χρόνια διαπληκτίζονται χωρίς να υπάρχει ουσιαστική διαφωνία, δεν βοηθά κανέναν, την στιγμή μάλιστα που οι συνάδελφοι μας στην ΛΑΡΚΟ απολύονται και είναι σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις  που απαιτούν οι συνάδελφοι μας εκεί, όχι μόνο για να παραμείνουν στην δουλειά, αλλά και να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ σε Δημόσιο χαρακτήρα προκειμένου ο ορυκτός πλούτος να είναι δημόσια περιουσία.

Επίσης η ΟΜΕ αυτή την στιγμή βρίσκεται στον ΟΜΕΔ για υπογραφή ΣΣΕ με τον ΣΜΕ.

 Εμείς σαν παράταξη μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις θα επαναφέρουμε τις αγωνιστικές προτάσεις και μένει σε όλους τους συναδέλφους ΟΜΟΦΩΝΑ να τις στηρίξουν και να τις υλοποιήσουν!

 Επιμένουμε : ΙΓΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ, ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Περισσότερα

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για τα πρόσφατα περιστατικά στον όμιλο PHARMATHEN

Το τελευταίο διάστημα η Ομοσπονδία μας έχει πληροφορηθεί για διάφορα περιστατικά που έχουν συμβεί...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για την Πανελλαδική Απεργία 17 Απρίλη

Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή απεργία και από...

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου:Για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση της 17ης του Απρίλη

Mαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και οι συνταξιούχοι της...