Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών: Σχόλιο με αφορμή μια συζήτηση στο ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών

Δημοσιεύτηκε στις

Η Hellenic Train, υπεύθυνη για το έγκλημα των Τεμπών, απευθύνεται στους φορείς των ΑμεΑ για να της πούνε γνώμη για το πώς θα γίνουν πιο προσβάσιμα τα τραίνα.

 Η άθλια κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο και τον μέσων μεταφοράς γενικότερα, δεν είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης ή λαθών. Είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητής πολιτικής επιλογής, που εδώ και χρόνια υπηρετεί το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και όχι τις ανάγκες του λαού.

Η σημερινή κυβέρνηση, πατώντας πάνω στο έργο όλων των προηγούμενων, συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση: Ιδιωτικοποίηση, συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εταιρειών, μεταφορά της ευθύνης και του κόστους στους εργαζόμενους. Ο σιδηρόδρομος λειτουργεί με λογική «κόστους–οφέλους» και όταν μπαίνει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια, τα δικαιώματα και τη ζωή, τα αποτελέσματα είναι γνωστά, τα ατυχήματα πολλά, με κορυφαίο το έγκλημα των Τεμπών, την ωμή δολοφονία 57 ανθρώπων.

Οι τυφλοί, οι μερικώς βλέποντες, οι ανάπηροι βιώνουμε τον αποκλεισμό καθημερινά. Για τους ανθρώπους με τύφλωση και μερική όραση, ο σιδηρόδρομος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικού αποκλεισμού. Ο απάνθρωπος χαρακτήρας στην λειτουργία των μέσων μεταφοράς εκφράζεται σε πολλαπλάσιο βαθμό απέναντι στους τυφλούς και τους ανάπηρους. Σιδηρόδρομοι χωρίς καθολική προσβασιμότητα, ανύπαρκτη ή ελλιπής ηχητική ενημέρωση, αλλαγές δρομολογίων χωρίς προσβάσιμη πληροφόρηση, ελάχιστο προσωπικό στους σταθμούς και χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, καμία ουσιαστική πρόβλεψη για ασφαλή και αυτόνομη μετακίνηση, με βλάβες και τραίνα να σταματάνε στο πουθενά.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που μας υπόσχονται. Ένας σιδηρόδρομος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιρειών και αφήνει στο περιθώριο όσους δεν χωράνε στους σχεδιασμούς τους. Οι ευθύνες είναι πολιτικές και έχουν ονοματεπώνυμο. Καταγγέλλουμε τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες τις προηγούμενες, γιατί: Διατηρούν και ενισχύουν το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης, εξασφαλίζουν εγγυημένα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, φτάνουν στο σημείο να επιδοτούν την Hellenic Train με 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να δρομολογεί τους συρμούς της στον κεντρικό άξονα της χώρας Αθήνα – Θεσσαλονίκη που τον χαρακτηρίζουν «άκουσον άκουσον» άγονη γραμμή. Ενώ αφήνουν ακάλυπτα κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας και προσβασιμότητας.

Την ίδια στιγμή, σοβαρές ευθύνες έχει και η πλειοψηφία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και η ηγεσία της «Τριτοβάθμιας» συνδικαλιστικής οργάνωσης των ΑμεΑ της ΕΣΑμεΑ. Αντί να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική, επιλέγουν τη σιωπή και τη διαχείριση, αποφεύγοντας να βάλουν στο στόχαστρο τις κυβερνήσεις και τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν τον Σύλλογο, τους τυφλούς, τους ανάπηρους γενικότερα, καλώντας ο ΠΣΤ τα μέλη του Συλλόγου και η ΕΣΑμεΑ τους φορείς των ΑμεΑ να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο της Hellenic Train που δήθεν ενδιαφέρεται, να γίνουν τα τραίνα της πιο προσβάσιμα για τα ΑμεΑ, λες και δεν τραβάνε οι τυφλοί και οι ανάπηροι αυτά που τραβάνε με την χρήση του σιδηροδρόμου, λες και δεν υπήρχαν οι καταγγελίες εργαζομένων με το επικείμενο μεγάλο ατύχημα που δεν έκαναν τίποτα, λες και δεν είχαν γίνει άλλα ατυχήματα που προειδοποιούσαν με κορυφαίο την δολοφονία των 57 ανθρώπων στο έγκλημα των Τεμπών. Και έρχονται σήμερα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα να πουλήσουν κοινωνική ευαισθησία απευθύνοντας ερωτηματολόγια για να συμπληρώσουν τα ΑμεΑ. Σαν δεν ντρέπονται!

Οι τυφλοί και οι μερικώς βλέποντες δεν έχουν ανάγκη από ερωτηματολόγια και “καλές προθέσεις”, έχουν ανάγκη από αγώνα απέναντι σε μια πολιτική που τους αποκλείει. Ο δρόμος είναι ο αγώνας και η διεκδίκηση για όσο έχουμε ανάγκη και το κράτος οφείλει να μας παρέχει.

Ως Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών απορρίπτουμε τη λογική του κέρδους στις μεταφορές, παλεύουμε για δημόσιο, ενιαίο, ασφαλή, φθηνό και πλήρως προσβάσιμο σιδηρόδρομο, διεκδικούμε μετακίνηση ως κοινωνικό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα. Η λύση δεν βρίσκεται σε μικροδιορθώσεις και ψευτοβελτιώσεις μέσα στο ίδιο πλαίσιο.

Βρίσκεται στη σύγκρουση με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα.

Με οργάνωση, συλλογικό αγώνα και ξεκάθαρο προσανατολισμό μπορούμε να επιβάλουμε τις ανάγκες μας, για αυτό πήραμε μέρος μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό στα μεγάλα συλλαλητήρια για τα Τέμπη φέτος στις 28/2 και τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί με την ΣΕΑΑΝ και τα ταξικά συνδικάτα.

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

 

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζομένων της DEMO: 8η Μάρτη Ημέρα της Γυναίκας. Ημέρα Αγώνα

8η Μάρτη! Ημέρα της Γυναίκας. Ημέρα Αγώνα. Μέρα μνήμης για τις εργάτριες που δώσανε έναν...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: 14 Μάρτη Εκδήλωση – προβολή ταινίας Το τελευταίο Σημείωμα

Εκδήλωση – Προβολή Ταινίας “Το Τελευταίο Σημείωμα” Σάββατο 14 Μαρτίου 2026, 20:00 μ.μ. Αίθουσα Ναπολέων Σουκατζίδης Κάνιγγος 27,...

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας: Παράταση των αρχαιρεσιών

Οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας θα λάβουν παράταση...