Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Φωκίδας : Η κλοπή των συνταξιούχων συνεχίζεται

image_pdfimage_print

Για μια ολόκληρη δεκαετία αρπάζαν και άρπαζαν από τις τσέπες μας ενώ βάλαν χέρι και στα ήδη λεηλατημένα ασφαλιστικά μας ταμεία, κλέβοντας και από εκεί το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους, για να μπορούν να νομοθετούν για τη δήθεν βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κόβοντας κι άλλο τις συντάξεις, ιδιωτικοποιώντας τα ταμεία (με αρχή τα επικουρικά) και αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι νόμοι 4051 – 4093/12, νόμοι του κ. Βρούτση είναι καθώς και όλων όσων κυβέρνησαν τότε καταργώντας τα δώρα και μειώνοντας τις κύριες και επικουρικές συντάξεις στερώντας από το σύνολο των συνταξιούχων 600 εκατομμύρια ευρώ το μήνα ή 7,2 δις το χρόνο ή κοντά 80 δις τη δεκαετία!!! Και αυτά θα συνεχίσουμε να τα χάνουμε μέχρι το τέλος της ζωής μας, επειδή φροντίσανε και  η κυβέρνηση της ΝΔ δια του νόμου Βρούτση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του νόμου Κατρούγκαλου που δήθεν θα καταργούσε ο ν. Βρούτση.

     …Και έρχονται τώρα ως σωτήρες να μας πετάξουν 900 εκατομμύρια (δηλαδή περίπου το 1%!!! αυτών που μας κλέψανε) και θα πρέπει να αισθανόμαστε και ευγνωμοσύνη από πάνω. Και αυτά τα χρήματα δεν τα δίνουν σε όλους τους συνταξιούχους που τους τσάκισε η δική τους πολιτική αλλά μόνο σε 700.000 – 900.000 συναδέλφους. Οι υπόλοιποι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που είδανε το ΕΚΑΣ να κάνει φτερά, θα πρέπει να συνεχίσουν να ζούν στην απόλυτη εξαθλίωση. Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα αναδρομικά αυτό ακριβώς κάνει. Αγρότες, οικοδόμοι και μικροεπαγγελματίες με τις συντάξεις των 350 και 400 ευρώ θα πρέπει να συνεχίσουν να ζούνε στη χαμοζωή, περιμένοντας κανένα ξεροκόμματο τις παραμονές των γιορτών από τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα που όλοι πληρώνουμε για όλο το χρόνο.  

      Περηφανεύεται η κυβέρνηση λέγοντας ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις όμως στην πράξη άλλα δείχνει. Ενώ δεσμευότανε δημόσια για την καταβολή των αναδρομικών (δηλ. των περικοπών σύνταξης, δώρων και επικουρικών) τώρα δίνει τα ελάχιστα, τα ψίχουλα, στο 30% μόνο των συναδέλφων μας. Το ίδιο έκανε και τον Ιούνη, με την καταβολή των αναδρομικών επικουρικών για ένα 8μηνο όταν οι παράνομες περικοπές ήτανε για 48 μήνες!!! Για την ιστορία λοιπόν όπως γράφαμε πρόσφατα σε ανακοίνωσή μας «Τον Ιούνη του ΄16 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του νόμου Κατρούγκαλου επέβαλε αυθαίρετα (δια ροπάλου) τις περικοπές αυτές χωρίς αυτές να είναι θεσμοθετημένες δια νόμου, δηλαδή να τις «νομιμοποιήσει». Μετά τους πολύχρονους και συνεχείς αγώνες των συνταξιουχικών σωματείων και της Ομοσπονδίας μας ήρθε το Συμβούλιο Επικρατείας  (ΣτΕ) να αποφασίσει ότι οι περικοπές είναι παράνομες και αντί να μας δικαιώσει επιστρέφοντάς μας τα κλεμμένα από τον Ιούνη του ΄16 έως τον Οκτώβρη του ΄19, νομιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της παρανομίας, επιβάλλοντας την επιστροφή μέρος μόνον των κλεμμένων! Δηλαδή από τα κλεμμένα 48 μηνών (Ιούνης ’16 – Ιούνης ‘20) επιστρέφει μόνο τους 8 μήνες (από τον Οκτώβρη του ΄19)!!!

   Σαράντα λοιπόν συντάξιμες επικουρικές αποδοχές αν και παράνομα κλεμμένες δεν αποδίδονται στους δικαιούχους συνταξιούχους!!! Α ρε ανεξάρτητη δικαιοσύνη! Ίσως γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ τίμησε την τότε πρόεδρο του ΣτΕ και μαζί με τις ψήφους και του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και των άλλων κομμάτων πλην ΚΚΕ)   την εξέλεξαν Πρόεδρο Δημοκρατίας».

    Μας κοροϊδεύουν αλλά μην νομίσουνε ότι εμείς τα ξεχνάμε όλα αυτά. Δεν τα θεωρούμε περασμένα ξεχασμένα και χαμένα. Τα πληρώσαμε με 30 και 40 χρόνια εργασίας στις οικοδομές, στα μεταλλεία, στα καράβια στις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα μικρομάγαζα και στις μικροεπιχειρήσεις, σαν αυτοαπασχολούμενοι, στα χωράφια. Νόμιμα αποδίδαμε τις εισφορές μας και νόμιμα απαιτούμε όσα μας ανήκουν. Μας λένε ψέματα ότι δεν αντέχουν τα δημοσιονομικά, όταν δίνουν δεκάδες δισεκατομμύρια στους ομίλους αλλά και όταν προβλέπεται στο ν. 4670/2020 η καταβολή του 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 1 δισεκ. ευρώ) το χρόνο για απρόβλεπτα στις συντάξεις. Αυτά πότε θα αποδοθούν  στους συνταξιούχους;

   Όλα όσα κάνανε αλλά και όσα σκέφτονται να κάνουνε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ!!!

   Ακόμη και με αυτή την τροπολογία, που κατέθεσε ο πρωθυπουργός για την κουτσουρεμένη καταβολή των αναδρομικών, ανοίγουν ξανά δρόμους για προσφυγές σε δικαστήρια με αμφίβολα αποτελέσματα κρατώντας έτσι τους συνταξιούχους σε μια ιδιότυπη ομηρία, όταν οι ίδιοι προκαλέσανε την πιλοτική δίκη με τη δικαιολογία να μην πηγαίνουν οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια.

        Επειδή λοιπόν πολύς λόγος γίνεται αυτές τις μέρες για το τι είναι νόμιμο και τι όχι, για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να αποδεχθούμε τα αναδρομικά, για το αν και πότε θα κάνουμε προσφυγές, αποπροσανατολίζοντας όλους τους συνταξιούχους και τις οικογένειές μας, εμείς λέμε:

     Το συνταξιουχικό κίνημα, ο κάθε συνταξιούχος ξεχωριστά, πρέπει να αναλογιστεί ότι του έχουν κόψει κοντά το 50% της σύνταξής του. Ότι η διεκδίκηση όλων αυτών των κλεμμένων είναι ζήτημα πάλης που δεν λύνεται με αγωγές και δικαστήρια, μιας και η δικαιοσύνη, τυφλή είναι για εμάς και ανοιχτομάτα για τις κυβερνήσεις και τους μεγαλοεπιχειρηματίες!

    Για όλα αυτά εμείς σας καλούμε να συνεχίσετε να δείχνεται εμπιστοσύνη στο Σωματείο μας, στην Ομοσπονδία μας, στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων.

    Μην ακούτε τις σειρήνες για προσφυγές εδώ και τώρα που μέρα με τη μέρα θα πολλαπλασιάζονται.

     «Δεν πρέπει να βιαστεί κανείς συνταξιούχος, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Δ. Κουμπούρης σε συνέντευξή του. Πρέπει, πρόσθεσε, να μελετήσουμε καλά το ζήτημα, ως Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, για το πως θα κινηθούμε νομικά. Είναι άλλο πράγμα να χειρίζεσαι πράγματα για να έχεις ένα δεδικασμένο με 50 – 100 ανθρώπους και είναι άλλο πράγμα να στείλεις 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, με αμφίβολη όλη αυτή την πορεία, να κάνουν αγωγές και να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ. Εμείς, συνέχισε ως Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις θα εξετάσουμε και νομικά το ζήτημα το κύριο όμως είναι ότι θα ετοιμάσουμε πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τις διεκδικήσεις μας. Όπως υπενθύμισε και τα προηγούμενα χρόνια όταν ορισμένοι κατηύθυναν σκόπιμα τους συνταξιούχους να πηγαίνουν στα δικαστήρια, εμείς, τότε είπαμε μην τρέχετε, θα κάνουμε κάποια προσφυγή εκείνοι που χρειάζεται και όταν βγει το δεδικασμένο, τότε ισχύει για όλους. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, χρειάζεται να μην τρέχουν οι συνταξιούχοι, έχουμε χρονικό  περιθώριο να δούμε αυτά τα ζητήματα.

     Εμείς, επισήμανε ο Δ. Κουμπούρης θα πιέσουμε την κυβέρνηση και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, πολιτικά να δώσει λύση, γιατί βλέπεται τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις αλλά οι κυβερνήσεις δεν τις εφαρμόζουν. Εξ άλλου όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια με πολιτικές αποφάσεις κάνανε τις περικοπές στις συντάξεις μας έτσι και τώρα με πολιτική απόφαση να αποδοθούν οι περικοπές, έστω αυτές που αποφάσισε το ΣτΕ (11μηνο). Σε αυτό έχει ευθύνη και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που με την επίκληση της ύπαρξης δημοσιονομικού οικονομικού προβλήματος, παρέπεμψε την απόδοση των αναδρομικών όταν διευκολυνθεί δημοσιονομικά.»

Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!!!

Comments are closed.