Δευτέρα, 26 Ιουλίου

Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας : Όσο και αν πανηγυρίζουν για κοινωνικό τουρισμό δεν παύουν οι διακοπές να είναι πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια

0
image_pdfimage_print

    Στην πεπατημένη των άγριων περικοπών, που εγκαινιάστηκαν την περίοδο των μνημονίων, κινείται και το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, για την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 έως 31 Ιούλη 2022, που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας.

    Το πρόγραμμα συνεχίζει να αφορά έναν πολύ περιορισμένο αριθμό εργαζομένων και ανέργων, ενώ συνεχίζουν να αποκλείονται και οι συνταξιούχοι. Όσο για τον ισχυρισμό πως το πρόγραμμα είναι «ελκυστικό» αξίζει να σημειωθεί πως:

    Το κόστος μετάβασης για μια οικογένεια σε ένα νησί ή σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας παραμένει υψηλό, συχνά απαγορευτικό, με τα πανάκριβα εισιτήρια, με τις συνεχείς αυξήσεις στα διόδια, σε συνθήκες που το εισόδημα έχει συρρικνωθεί δραματικά.

     Ταυτόχρονα, παραμένουν τα χρόνια προβλήματα του προγράμματος: Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει επιβάρυνση του δικαιούχου ακόμα και για το κόστος του πρωινού, ενώ σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα και το ύψος της επιδότησης δεν καλύπτουν τα έξοδα των γευμάτων, που επιβαρύνουν τον δικαιούχο.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δικαιούχοι επιλέγονται με βάση το πολύ χαμηλό εισόδημα, οι οποίες πολύ συχνά αδυνατούν τελικά να αντεπεξέλθουν σε όλα αυτά τα έξοδα που προϋποθέτει η συμμετοχή στο πρόγραμμα.

   Ακόμη δε και αυτά τα 30 εκατ. ευρώ που διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι χρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν πολλαπλάσιες εισφορές για το σκοπό αυτό. Την ίδια ώρα, η εισφορά των εργοδοτών στην τότε Εργατική Εστία έχει καταργηθεί από το 2012

   Έχουν ήδη περάσει 9 χρόνια από την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (14.02.2012), οι οποίοι είχαν συσταθεί για να παρέχουν στους εργαζόμενους προγράμματα στέγασης, όπως κατασκευές εργατικών κατοικιών, επιδότηση ενοικίου, άτοκα δάνεια, αλλά και προγράμματα μέριμνας, ψυχαγωγίας – πολιτισμού όπως τον 7ήμερο κοινωνικό τουρισμό, τις 2ήμερες και 3ήμερες  εκδρομές, τα εισιτήρια για μουσεία, θεατρικές παραστάσεις, την αγορά βιβλίων.

    Η ακίνητη περιουσία των ΟΕΚ και ΟΕΕ (ύψους άνω των 14 δις) απαξιώνεται και απομειώνεται σημαντικά, αφού ήδη ο διάδοχος ΟΑΕΔ έχει επιστρέψει οικόπεδα σε δήμους, οικόπεδα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων παραμένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ άλλα έχουν καταπατηθεί. Στην Άμφισσα για παράδειγμα το οικόπεδο του ΟΕΚ, στο τρίγωνο των νέων εργατικών κατοικιών, τεχνική σχολή (ΕΠΑΛ) και κόμβος προς Ιτέα δόθηκε στο Δήμο για να γίνει το αμφίβολης χρηστικότητας πάρκο της ελιάς αν και θα μπορούσε να γίνει η επέκταση των εργατικών κατοικιών με νέες κατοικίες για συμπολίτες μας, ενώ ο χώρος που στέγαζε το νηπιαγωγείο στις εργατικές κατοικίες 1 έγινε πάρκινγκ μηχανημάτων του Δήμου.

   Με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας σταμάτησαν τα εκδρομικά προγράμματα για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που με αυτόν τον τρόπο είχαν τη δυνατότητα ολιγοήμερων διακοπών, το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού (με κάθε χρόνο μειούμενους δικαιούχους)  στην ουσία έχει απαξιωθεί και κανένα νέο πρόγραμμα αγοράς βιβλίων αλλά και εισιτηρίων θεάτρων δεν έχει εκπονηθεί.

   Τώρα, με την πανδημία να έχει τσακίσει τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τα παραπάνω αλλά και για να καλυφθούν οι ανάγκες εργαζομένων και συνταξιούχων για διακοπές, είναι ανάγκη, πρωτίστως υποχρέωση, να αξιοποιηθούν τα αποθεματικά αυτά, να ξεκινήσουν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα. Σε διαφορετική περίπτωση τα παχιά λόγια για στήριξη του τουρισμού μάλλον θα αναφέρονται στις επιδοτήσεις στα μεγάλα τουριστικά γραφεία (tour operator’s) και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουρισμού όπου και κατευθυνότανε το σύνολο των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.

    Εδώ και τώρα να επανέλθουν οι παροχές του 2011 (το κονδύλι για τον Κοινωνικό Τουρισμό ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από φέτος και ανήλθε στα 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι ήταν 570.000 άτομα και οι μέρες διανυκτέρευσης 7 (6 φέτος), με παράλληλη στήριξη στον πολιτισμό και στους ανθρώπους που τον παράγουν, με την έκδοση εισιτηρίων για τα θέατρα, τη χορήγηση δελτίων για αγορά βιβλίων.

Share.

Comments are closed.