Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Απαιτούμε τώρα την λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Με ανησυχία παρακολουθούμε την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας. Η ανησυχία μας αυτή ενισχύεται και από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κρατικό σύστημα υγείας. Οι ελλείψεις του οποίου είναι τεράστιες, ως αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης που εφαρμόζονται διαχρονικά και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει να παρθούν πρακτικά μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία των εργαζόμενων και θα τους διευκολύνουν, όπως:

Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους α) νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν, β) αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού, γ) καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, δ) καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση :

  1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας.
  2. Μονιμοποίηση άμεσα του υγειονομικού προσωπικού που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου
  3. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  4. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
  5. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
  6. Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής και υγιεινή διατροφή σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, σε προνοιακά ιδρύματα, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
  7. Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων Υγείας.
  8. Να αυξηθούν τα δρομολόγια όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

Η επιμονή της κυβέρνησης στην «ατομική ευθύνη» του καθενός για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν αφορά τα αυτονόητα μέτρα ατομικής υγιεινής που ο καθένας χρειάζεται να πάρει για την προστασία του ίδιου, της οικογένειάς του και του κοινωνικού συνόλου. Αντίθετα, η επίκληση στην «ατομική ευθύνη» γίνεται για να κρυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις και η συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, διαχείρισης των επιπτώσεων από την επιδημία.

Κριτήριό της είναι η διασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών, η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των επιχειρηματικών ομίλων καθώς και η προσπάθεια να μετακυλιστούν στους εργαζόμενους οι συνέπειες από μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό. Μάλιστα ο Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης αρνήθηκε την συνάντηση με εργατικά σωματεία για να του εκθέσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και να προτείνουν λύσεις. Από κοντά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος που δήλωνε ότι πρέπει «να αναλάβουμε όλοι το κόστος».

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ως μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας τους διακαείς πόθους των εργοδοτών να αρθούν όσα εμπόδια υπάρχουν ακόμη, προκειμένου να επιβάλουν την εργασία 24 ώρες το 24ωρο, μη δηλώνοντας υπερωρίες και μετατρέποντας το σπίτι σε χώρο εργασίας. Ήδη πολλές εταιρίες στον κλάδο μας εφαρμόζουν περιορισμένα την τηλεργασία και με αφορμή τον κορωνοϊό βρίσκουν πάτημα να την επεκτείνουν. Αν ανοίξει τέτοιου είδους φάμπρικα, ας αναρωτηθούμε τι απαιτήσεις μπορεί στο μέλλον να έχει η διοίκηση από έναν ασθενή εργαζόμενο ή από μια εργαζόμενη που βρίσκεται σε άδεια τοκετού ή λοχείας. “Κάθισε στο σπίτι σου και δούλεψε από εκεί”, θα είναι το πρώτο που θα σου απαντούν όταν δηλώνεις ασθενής.

Ζητάμε μέτρα προστασίας των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως και την παροχή πρόσθετης άδειας με αποδοχές και ασφάλιση στους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να απέχουν από την εργασία λόγω του κορωνοϊού.

Καλούμε κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει πρόβλημα στον χώρο εργασίας του, να απευθυνθεί στο σωματείο!

 

 

Περισσότερα

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο : Για τις απαράδεκτες εκφράσεις του Υπ. Υγείας απέναντι σε διαδηλωτές

Στο νησί του μικρού Μιχαήλ και των τραγικών ελλείψεων στην υγεία επέλεξε ο υπουργός υγείας...

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Σάμος τίμησε αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά

Αγωνιστικά τιμήθηκε και φέτος η παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, η 1η Μάη, στη...

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Από την Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση στην Ικαρία

Την Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση...