Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Για 4ημερη εργασία σε PwC

Δημοσιεύτηκε στις

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας στην PwC: «Παροχή» ή διάλυση ωραρίου και εργασιακών δικαιωμάτων;

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, η διοίκηση της PwC ενημέρωσε τους εργαζόμενους της, σε πανηγυρικό (!!!) τόνο, ότι όσοι συνάδελφοι στο ελεγκτικό τμήμα εργάζονται έως τρία χρόνια, που είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν και να δίνουν εξετάσεις για τις πιστοποιήσεις ACCA, ACA κ.α. , θα εργάζονται 4 αντί για 5 μέρες και 32 αντί για 40 ώρες την εβδομάδα, για 6 μήνες τον χρόνο από Ιούλιο έως Δεκέμβριο. Μάλιστα, στην επικοινωνία της εταιρείας με τους συναδέλφους δεν έλειψαν οι αναφορές στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της εταιρείας, στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής κ.α.

Είναι φανερό ότι η εργοδοσία της PwC κάνει σοβαρή προσπάθεια να εμφανίσει το παραπάνω μέτρο ως μέτρο υπέρ των εργαζόμενων της.

Είναι όμως έτσι ή μήπως όχι; Για να δούμε:

  • Οι συνάδελφοι, που τους αφορά η συγκεκριμένη αλλαγή, παρακολουθούν τα μαθήματα για τις πιστοποιήσεις, κυρίως τις καθημερινές και σε εργάσιμες ώρες. Άρα, θεωρητικά, θα ήταν πολύ δύσκολο να δουλεύουν και να παρακολουθούν μαθήματα ταυτόχρονα. Όμως πλέον η πλειοψηφία των μαθημάτων και των παρακολουθήσεων τους πραγματοποιείται απογεύματα ή Σαββατοκύριακα. Με δεδομένο ότι ακόμη και σήμερα ο χρόνος επιμόρφωσης είναι, σύμφωνα με τον νόμο, χρόνος εργασίας και άρα θα έπρεπε να αμείβεται υπερωριακά, με την συγκεκριμένη μεθόδευση θέλουν να υποχρεώνουν τους συναδέλφους μας να παρακολουθούν τα μαθήματα εκτός του εργάσιμου χρόνου και να μην τους αποζημιώνουν όπως οφείλουν. Επίσης καταργούνται, επί της ουσίας, οι εκπαιδευτικές άδειες που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι.
  • Η παραπάνω δήθεν παροχή, δεν αφορά την ξεκούραση των συναδέλφων και την αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου τους για ψυχαγωγία κ.α. αλλά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των πιστοποιήσεων, στο διάβασμα κλπ. Μετατρέποντας επί της ουσίας την ευθύνη της εταιρείας για την επιμόρφωση του προσωπικού της, σε αποκλειστικά ατομική ευθύνη του κάθε συναδέλφου.
  • Η περίοδος που αναφέρεται η συγκεκριμένη δήθεν παροχή, αφορά το χρονικό διάστημα το όποιο, σε ετήσια κλίμακα και στο συγκεκριμένο τμήμα μπορεί να μην υπάρχει τόσο μεγάλος φόρτος εργασίας σε σχέση με τους υπόλοιπους 6 μήνες, όμως και πάλι, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι το υπόλοιπο χρονικό διάστημα οι συνάδελφοι θα εργάζονται 8ωρο-5νθημερο. Θυμίζουμε ότι η PwC εφαρμόζει τον συμψηφισμό της αμοιβής της υπερεργασίας, εξαιρεί το διάλλειμα από τον εργάσιμο χρόνο κ.α. Επίσης οι εργοδότες, σύμφωνα με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως προβλέπει ο νόμος-έκτρωμα του Χατζηδάκη, μπορούν να διευθετούν τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους σε εξάμηνη βάση, δηλαδή να δουλεύουν δέκα ώρες για έξι μήνες και τους υπολοίπους έξι μήνες να λαμβάνουν μια μέρα παραπάνω ρεπό. Με την διευθέτηση αυτή τελικά οι εργοδότες γλιτώνουν οποιαδήποτε υπερεργασιακή ή υπερωριακή απασχόληση. Άραγε είναι τυχαίο το χρονικό διάστημα που αναφέρεται για την δήθεν παροχή;
  • Ακόμα και αν επιβληθεί η συγκεκριμένη δήθεν παροχή, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα τηρηθεί αφού κατά κανόνα στο κλάδο, άρα και στην PwC, ισχύουν τα ατελείωτα ωράρια, η εργασία τα Σαββατοκύριακα, πολύ συχνά με απλήρωτες υπερωρίες κ.α. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στις συνεντεύξεις οι υποψήφιοι εργαζόμενοι μαθαίνουν ότι «ο κλάδος δεν έχει ωράρια» και ότι «όσο έχει δουλειά, καθόμαστε και δουλεύουμε» κ.α..
  • Για τις εταιρείες, απαράβατος όρος ήταν, είναι και θα είναι να «βγαίνει» η δουλειά. Άρα, ακόμα κι αν υποθέσουμε το απίθανο, ότι δηλαδή ο χρόνος εργασίας τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν θα αυξηθεί, ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να φέρει εις πέρας σε 4 μέρες τη δουλειά που έβγαζε σε 5 μέρες, που σημαίνει απογείωση της εντατικοποίησης και της πίεσης που θα ασκείται στον κάθε έναν.

Συνάδελφοι,

Η παραπάνω δήθεν παροχή είναι η εφαρμογή του νόμου – εκτρώματος «Χατζηδάκη» της  κυβέρνησης της ΝΔ και των υπόλοιπων κόμματων που στηρίζουν την ΕΕ. Ένας νόμος που το σύνολο της εργατικής τάξης τον απέρριψε στην πράξη με τις μεγάλες κινητοποιήσεις του. Ένας νόμος που είναι καταδικασμένος στη συνείδηση των εργαζομένων. Με τον  νόμο-έκτρωμα του «Χατζηδάκη», που είναι βγαλμένος από τα πιο τρελά όνειρα των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι μεγάλες εταιρείες απαιτούν ξεζουμισμένους και εξαθλιωμένους εργαζόμενους, για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.Μάλιστα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας όπου έχει εφαρμοστεί σε διάφορους κλάδους, στην χώρα μας και στο εξωτερικό, επιβεβαιώνει ακριβώς ότι μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι.

Απέναντι στις μεθοδεύσεις της PwC, συνολικά των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου μας, ενισχύουμε τοσωματείο μας, την οργάνωση μας και διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που διασφαλίζει σταθερό  7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, την πληρωμή της υπερεργασίας και των υπερωριών μας, την αποζημίωση και την παροχή εκπαιδευτικής άδειας για την επιμόρφωση μας από τους εργοδότες μας.

Το σωματείο μας θα συνεχίσει με παρέμβαση στην εργοδοσία αλλά και με κάθε μέσο και τρόπο, να μπαίνει μπροστά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δίνουμε μαζική συλλογική απάντηση συμμετέχοντας στις 2 πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες

17 Απρίλη και 1η Μάη

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ: Συμμετέχουμε στην 24ωρη κλαδική απεργία που αποφάσισε η Ομοσπονδία μας

Συνάδελφοι-σσες Το Δ.Σ. του Σωματείου μας, καλοσωρίζει τους νέους συναδέλφους μας και τους εύχεται καλή...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που “δεν μας αφήνει να αναπνεύσουμε”

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ!  Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που “δεν μας αφήνει...

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: 26 Γενάρη στις 12:00 μ. στο Σύνταγμα, έξω από την Βουλή  για το «μέλλον και την ζωή μας»

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την συνεχιζόμενη προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση της ΝΔ,...