Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφ. Αττικής : Ανακοίνωση επιτροπής νέων για την ισοτίμηση των πτυχίων κολεγίων & πανεπιστημίων

Δημοσιεύτηκε στις

Λίγο πριν τις γιορτές, η κυβέρνηση πέρασε στη βουλή-κατόπιν απαιτήσεων του ΣΕΒ- ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, που θέτει χειροτέρους όρους στην πρόσβαση των νέων συναδέλφων στο επάγγελμά μας. Νομοσχέδιο που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της ισοτίμησης (υποβάθμισης) των πτυχίων των πανεπιστημίων με αυτά των κολλεγίων.

Με το νομοσχέδιο, εισάγονται αμέσως μετά το Γυμνάσιο διετείς Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ), οι οποίες μπορεί να είναι ιδιωτικές, με τα προγράμματα τους να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις πρόσκαιρες ανάγκες του κεφαλαίου ακόμα και ανά περιοχή. Αυτές οι σχολές θα δίνουν, μετά από εξετάσεις, πιστοποιητικό με χαμηλότερα επαγγελματικά, μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα από αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τις σχόλες του ΟΑΕΔ (οι οποίες εντάσσονται πλέον στην ίδια βαθμίδα με τα ΕΣΚ). Διαμορφώνοντας έτσι ένα φθηνό νέο ευέλικτο δυναμικό για κάθε χρήση από την πλευρά των εργοδοτών, χωρίς κάποιο ουσιαστικό δικαίωμα.

Παράλληλα προβλέπεται και κλείσιμο πολλών μικρών Δημόσιων ΙΕΚ, ώστε να υπάρξουν επιπλέον δρόμοι για την αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών ΙΕΚ. Με τυράκι στους σπουδαστές τους το δικαίωμα συμμέτοχης στις κατατακτήριες εξετάσεις για τα ΑΕΙ.

Παράλληλα με τροπολογία προβλέπεται η εγγραφή στο ΟΕΕ αποφοίτων κολεγίων, για να έχουν το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Οικονομολόγου και του Λογιστή -Φοροτεχνικού. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αφού έρχεται ως συνέχεια των πολιτικών που «απελευθερώνουν» το επάγγελμα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και των μονοπωλίων του κλάδου. Η «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, συνδέεται με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, με στόχευση  την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος-επαγγελματικών δικαιωμάτων, τη χειροτέρευση των όρων άσκησης των επαγγελμάτων που απαιτούν επιστημονική ειδίκευση, μεταξύ αυτών και του οικονομολόγου και του λογιστή-φοροτέχνη.

Διαχρονικές είναι οι ευθύνες όλων των  προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, αλλά και του Οικονομικού Επιμελητηρίου που «κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου» με την κυβέρνηση. Το μόνο σημείο διαφωνίας και «διεκδίκησης», είναι η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων και Πανεπιστημίων να είναι στην δική του ευθύνη! Έχουμε συσσωρευμένη πείρα για τις ευθύνες του ΟΕΕ, αφού τα προηγούμενα χρόνια με το πρόσχημα της κατοχύρωσης του επαγγέλματος, καθιερώθηκαν αρχικά οι τάξεις των λογιστών και στην συνέχεια τα σεμινάρια αναβάθμισης που μετατράπηκαν σε εξετάσεις αναβάθμισης και αναγκαία εκπαίδευση κάθε χρόνο για όλους τους Οικονομολόγους και Λογιστές.

 Η διαβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων και δικαιωμάτων εξυπηρετεί την πίεση όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων προς τα κάτω, δίνοντας ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των εργοδοτών να συμπιέζουν μισθούς, ωράρια, δικαιώματα. Στόχος είναι να μέσα από αυτή τη διαδικασία να γίνουμε όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου πιο φτηνοί και ευέλικτοι, κυνηγώντας πτυχία ,πιστοποιητικά ,σεμινάρια για την περεταίρω εξειδίκευση.

Η αναγνώριση των κολεγίων, πάει χέρι-χέρι με τη διεύρυνση της Διά Βίου Μάθησης – περιπλάνησης, με ατομικές διαδρομές στις σπουδές. Αποτελεί πλευρά των βασικών κατευθύνσεων της στρατηγικής της ΕΕ που επιδιώκει να εξασφαλίσει, να διευκολύνει και να επιταχύνει την κινητικότητα και του υψηλά ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα μάλιστα σε συνθήκες μιας νέας σφοδρότερης οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.

Η συγκεκριμένη τροπολογία θα γίνει όχημα για περαιτέρω πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών όλων των εργαζομένων, θα γίνει όχημα για τη θεσμοθέτηση κι άλλων εξετάσεων και πιστοποιήσεων για την απόκτηση του επαγγελματικού δικαιώματος, περαιτέρω υποβάθμιση του περιεχομένου σπουδών των πανεπιστημίων!

Σε συνδυασμό μάλιστα με την μη υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ θα σημαίνει συνολική χειροτέρευση της θέσης των μισθωτών λογιστών – ελεγκτών. Αφού όπως έχει δείξει η πείρα μας οποιαδήποτε ισοτίμηση γίνεται πάντοτε προς τα κάτω.

Μαζί με τους απόφοιτους των Οικονομικών σχολών, των ΙΕΚ των αντίστοιχων ειδικοτήτων ,τους συναδέλφους μας παλεύουμε και απαιτούμε:

-Να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, να μην περάσει η περαιτέρω κατηγοριοποίηση των πτυχίων και εξίσωση των κολεγίων με τα Πανεπιστήμια

 Να καταργηθούν για όλους οι εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που αποτελεί ένα επιπλέον σκαλοπάτι αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα

 -Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν. Ο τίτλος σπουδών μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.

 Να ανατραπεί η πολιτική “απελευθέρωσης” του επαγγέλματος για να ωφεληθούν τα μονοπώλια του κλάδου, καμία εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία.

 -Συνεχίζουμε τη οργανωμένη πάλη μέσα από το σωματείο μας στους χώρους δουλειάς για Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κατοχύρωση της επαγγελματικής εξέλιξης μέσα από αυτή. Μοναδικά κριτήρια εξέλιξης να είναι αυτά που προβλέπονται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία να μετράει από τη λήψη του πτυχίου και να υπολογίζεται και ο χρόνος ανεργίας.

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Κινητοποίηση στο Υπ Παιδείας 29 Απρίλη

Τη Δευτέρα 29/4 στις 11.00 π.μ., ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στο Υπουργείο...

Ταξική Ενότητα Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων: Ανακοίνωση σχετικά με την καταβολή του δώρου Πάσχα

Το δώρο Πάσχα είναι κατάκτηση των εργαζομένων! Δεν είναι δώρο από τους εργοδότες , είναι...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Δελτίο Τύπου για τις Άδειες της PwC

Για άλλη μια φορά η εργοδοσία της PwC εξακολουθεί να μας εκπλήσσει, δυστυχώς δυσάρεστα...