Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: Την Πέμπτη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας!

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 10 Π.Μ. ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Την Πέμπτη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας!

Γιατί ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, , η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα.

Από τη μία δηλαδή το κράτος εμφανίζεται ανίκανο να προστατεύσει το λαό από τις φυσικές καταστροφές και από την άλλη είναι ικανότατο να νομοθετεί για τα συμφέροντα των εργοδοτών μας αυτών δηλαδή που καθημερινά μας ξεζουμίζουν!

Ήδη μία σειρά εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες έχουν προκηρύξει απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη μέσα σε αυτές και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων η οποία σήμερα Τρίτη συνεδρίασε και αποφάσισε την κύρηξη 24ωρης απεργίας ενάντια στο εργασιακό έκτρωμα.   

Αναμένουμε βέβαια και  από την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου να σταθεί στο ύψος των αγωνιστικών περιστάσεων που απαιτούνται και να μην τροφοδοτήσει τη σιγή νεκροταφείου που θέλουν κυβέρνηση και μεγαλοεργδοσία. Ενώ η στάση της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτική καθώς στη χθεσινή της συνεδρίαση καταψήφισε την πρόταση για απεργία.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες μορφές ευέλικτης απασχόλησης που υπάρχουν ήδη και έχουν ως αποτέλεσμα οι 2 στις 3 προσλήψεις κάθε έτος να είναι ευέλικτες, να έχουμε πάνω από 6.000 απολύσεις εργαζομένων καθημερινά! Συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου –  40ωρου. Συγκεκριμένα νομιμοποιεί τις 13 ώρες δουλειά την ήμερατις συμβάσεις μηδενικών όρων “zero hour contracts”, τις συμβάσεις “κατά παραγγελία”, την 6ήμερη εργασία. 

Μάλιστα  η κυβέρνηση της ΝΔ τολμάει να εμφανίσει ως δικαίωμα και επιλογή μας το ξεζούμισμά μας 13 ώρες την ήμερα σε περισσότερους από ένα εργοδότη.

Ας σκεφτούμε ποιος νέος άνθρωπος ποιος γονιός, ποια μητέρα εμποροϋπάλληλος, ποιος εργάτης στη βιομηχανία, θέλει πραγματικά να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ και γιατί; Μήπως γιατί θέλει να εξασφαλίσει ένα εισόδημα που θα του επιτρέπει να καλύπτει ίσα ίσα τις βασικές ανάγκες του ίδιου και της οικογένειας του;

Ειδικά σε  κλάδους όπως το εμπόριο που τα 4ωρα και τα 6ωρα είναι η κύρια μορφή απασχόλησης, που ο 4ώρος καλείται να ζήσει με 350 ευρώ, που η πλειοψηφία των εργαζομένων  αμείβεται με των κατώτερο μισθό των 780ευρω μεικτά για το 8ώρο,η δεύτερη δουλειά δεν είναι επιλογή είναι ζήτημα επιβίωσης. Γι΄ αυτό και  συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των συναδέλφων που αναγκάζεται  να δουλέψει σε 2 και 3 εργοδότες.

Δεν πείθει κανέναν μας ο υπ.εργασίας δήθεν ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται για να προστατέψει τους εργαζόμενους και να πατάξει τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Ας κάνει μια βόλτα λοιπόν ο υπ.εργασίας με το ΣΕΠΕ που η ίδια κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει και υποστελεχώσει πλήρως , να δει τι πραγματικά συμβαίνει στους χώρους εργασίας. Να δει εργαζόμενους να χτυπάνε την κάρτα τους στην ώρα τους αλλά να συνεχίζουν να δουλεύουν , να φτάνει Σάββατο και να μη γνωρίζουν οι εμπορουπάλληλοι και οι εμπορουπαλλήλισες το πρόγραμμα εργασίας της επόμενης εβδομάδας, να χτυπάει το τηλέφωνο ενώ έχεις ρεπό και να σε καλεί ο εργοδότης να δουλέψεις διότι έχει πολλή δουλειά και δε βγαίνει και μάλιστα να σε αναγκάζει να μη φοράς το διακριτικό του εργαζόμενου (ταμπελάκι ή στολή) για να μην σε αναγνωρίσουν σε περίπτωση ελέγχου.  Να είσαι ταμίας με ωράριο 8-4 σε πολυκατάστημα και να κάνεις διάλειμμα στις 8.30 (αν κάνεις) διότι μετά θα έρθουν τα γκρουπ με τουρίστες και θα πρέπει να είναι όλα τα ταμεία ανοικτά. Αυτά και άλλα πολλά βιώνουμε καθημερινά οι εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα, στις αποθήκες, στα super market κ.α.

Ξέρουμε λοιπόν από πρώτο χέρι τι σημαίνει  στον κλάδο να δουλεύεις όποτε και για όσο θέλει η εργοδοσία με προγράμματα και ωράρια λάστιχο , να σε ξεζουμίζουν όλο το χρόνο με «ασπρόμαυρες ημέρες» μαύρες Παρασκευές, Λευκές Νύχτες, και ακόμα πιο μαύρες Κυριακές και events που εξασφαλίζουν στους επιχειρηματίες του κλάδου ακόμα περισσότερα κέρδη και στους εργαζόμενους ασταμάτητη ορθοστασία, ατελείωτες υπερωρίες και εξόντωση.

Αντίστοιχα στους κλάδους της βιομηχανίας , όπου το 5νθήμερο (όπου υπάρχει)  θα είναι πλέον παρελθόν αφού με το νέο νομοσχέδιο νομιμοποιείται η 6ήμερη εργασία καθώς όλα τα εργοστάσια χημικής είναι 24ης ή/και συνεχόμενης λειτουργίας.

Ήδη οι εργάτες στα εργοστάσια σακατεύονται καθημερινά  καθώς τα μέτρα ασφάλειας είναι ελλειπή έως ανύπαρκτα αφού ακόμα και το πιο απλό, τα button ασφαλείας σε πολλές μηχανές δεν λειτουργούν. Αν λοιπόν τα εργατικά ατυχήματα είναι τόσο συχνά σήμερα, ας φανταστούμε  τι θα γίνει όταν ένας εργαζόμενος αναγκάζεται να δουλεύει 13 ώρες! Ειδικά όταν μιλάμε για εργαζόμενους που στη βάρδια τους κάνουν τη δουλειά για 2 και 3 άτομα από την έλλειψη προσωπικού κ έχουν σε λειτουργία 3-4 μηχανές.

Δεν είναι επιλογή του εργάτη να μην βλέπει την οικογένεια του, , επειδή η παραγωγή δεν πρέπει να «σπάσει» ούτε σε γιορτές ούτε σε αργίες. Ούτε  είναι επιλογή τους να δουλεύουν με τους μισθούς του 2011 την ίδια ώρα που με τις συμβάσεις μηδενικών ωρών θα πάψουν να ισχύουν κ τα ελάχιστα που έχουν απομείνει ως κατακτήσεις στους εργαζόμενους στη βιομηχανική ενώ ταυτόχρονα οι μεγαλοβιομήχανοι βγάζουν αμύθητα κέρδη στις πλάτες των εργατών.

Βέβαια οι συμβάσεις μηδενικών/ ελάχιστων ωρών αποτελεί και  άλλο ένα δωράκι της κυβέρνησης στους εργοδότες στο εμπορίου και τα super market παρέχοντας εργαζόμενους μιας χρήσης που θα καλούνται για δουλειά και θα έχουν μεροκάματο μόνο στα εορταστικά ωράρια, και στις ημέρες και τα event που υπάρχει μεγάλη αγοραστική  κίνηση ενώ το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ξεχειλώνεται μέχρι τα ξημερώματα.  

Το μεγαλύτερο όμως δώρο της κυβέρνησης στην εργοδοσία είναι το δικαίωμα που τους δίνει να μην καταχωρούν στο ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή της υπερωριακής απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους λόγω εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας.

Αν δηλαδή μέχρι σήμερα μαθαίναμε την αλλαγή του προγράμματος μας λίγες ώρες πριν πιάσουμε δουλειά  ή ότι θα κάνουμε υπερωρία το μαθαίναμε στην διάρκεια της βάρδιας μας τώρα απλά θα περιμένουμε τον εργοδότη να μας δώσει το ελεύθερο να σχολάσουμε κάποια στιγμή μέσα στη μέρα άγνωστη.

Αυτά όλα είναι επιλογή μας , είναι ελευθερία ή μήπως είναι νομιμοποίηση του εργασιακού μεσαίωνα που ήδη ζούμε;

Όλοι αυτοί που δε λογαριάζουν τις ζωές μας μπροστά στα κέρδη τους όμως, έχουν έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο με τον οποίο δεν ξεμπερδεύουν εύκολα όσα νομοσχέδια κι αν περάσουν .Και δεν είναι άλλος από τη δύναμη που έχουμε οι εργαζόμενοι με την οργάνωση μας, τους αγώνες  μας, τα σωματεία μας να επιβάλλουμε το δίκιο μας, να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Η ΕΙΥΗ έχει πολλά τέτοια παραδείγματα με πιο πρόσφατο την αναγνώριση τριετιών εμπορουπαλλήλισας σε κατάστημα βρεφικών ειδών γνωστής αλυσίδας με σημαντική αύξηση στο μισθό της, η οποία μάλιστα είχε δεχτεί και προειδοποίηση απόλυσης την οποία ο εργοδότης απέσυρε μετά την παρέμβαση του σωματείου.

Αυτά φοβούνται οι εργοδότες και γι’ αυτό οι προστάτες τους (βλέπε κυβερνήσεις πρώην και νυν) σε κάθε αντεργατικό έκτρωμα προσθέτουν διατάξεις για τη συνδικαλιστική δράση ώστε να εξασφαλίσουν σιγή νεκροταφείου. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται μάλιστα η ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης με την επιβολή προστίμου και ποινή φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.

Δεν θα τους περάσει! Κανένας μας να μη συμβιβαστεί με αυτούς τους όρους εργασίας , με τη ζωή χωρίς αξιοπρέπεια. Κανένας δεν πρέπει να μείνει απαθής το δίκιο είναι με το μέρος μας. Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, στους χώρους δουλειάς μας με συνελεύσεις συσκέψεις για να δώσουμε μια ηχηρή δυναμική απάντηση στα σχέδια τους!

Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας για να μην περάσει αυτό το τερατούργημα με απεργία στις 21 Σεπτέμβρη!

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πλημμυροπαθείς με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης! Ήδη μετά από το κάλεσμα του σωματείου μας, ο λαός του Ηρακλείου έχει ανταποκριθεί και καθημερινά πλήθος εργαζομένων και ανέργων φτάνει στα γραφεία της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του προσφέροντας από το υστέρημά του.

Διεκδικούμε :

  • 5νθήμερο -7ωρο-35ωρο
  • Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αύξησης στους μισθούς.
  • Καθορισμένο ωράριο με βάση την Συλλογική Σύμβαση
  • Ξεπάγωμα και αναγνώριση των τριετιών με αναδρομική ισχύ
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
  • Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
  • Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ! ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 10 Π.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Κανένας φοιτητής δεν πρόκειται να πεταχτεί εκτός Εστιών

Απαράδεκτη η στάση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εμμένει στην έξωση φοιτητών από τις...

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Για την πυρκαγιά στο πλοίο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ

Φωτιά εκδηλώθηκε, κατά την διάρκεια επισκευαστικών εργασιών, που πραγματοποιούνταν στο RO/RO πλοίο «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ», της...