Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:Να μπει τέλος στην ομηρία των εποχικών εργαζομένων ιδιωτικού τομέα-Παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης 17 Ιουλίου

Δημοσιεύτηκε στις

ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ

 ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Πλήρως εκτεθειμένοι και ξεκρέμαστοι βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις δορυφόρους του τουρισμού, εποχιακοί και μη που αντιμετωπίζουν τον καιάδα της ανεργίας χωρίς την παραμικρή διασφάλιση- ενίσχυση από την πλευρά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Οι εποχικά εργαζόμενοι σε εταιρίες Handling, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων αλλά και εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές που δεν θα ανοίξουν καθόλου τη φετινή σαιζόν ή θα ανοίξουν με πολύ περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, μένουν κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι καθώς ούτε αναγκαστική επαναπρόσληψη προβλέπεται από κάποια ισχύουσα συλλογική σύμβαση, ούτε παράταση του ταμείου ανεργίας δικαιούνται, ούτε κάποιο έκτακτο επίδομα που να τους ανακουφίζει έστω και προσωρινά.

Μιλάμε δηλαδή για εργαζόμενους που ξαφνικά μένουν με μηδενικό εισόδημα και καμία δέσμευση ή έστω προοπτική για συνέχιση του εργασιακού τους βίου. Όπως γίνεται κατανοητό υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα για  την  επιβίωση αυτών των ανθρώπων, την σίτηση τους, την κάλυψη των ενοικίων τους, των βασικών τους υποχρεώσεων σε λογαριασμούς ρεύματος, νερού, των ειδών πρώτης ανάγκης, το μεγάλωμα των παιδιών τους.

Δεν μας ξαφνιάζει βέβαια η στάση της κυβέρνησης, ούτε θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που έχει ξεφύγει της προσοχής της ή δεν έχει προλάβει να διευθετηθεί. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η κυβέρνηση έδειξε ποιανού τα συμφέροντα καίγεται να εξυπηρετήσει και αυτά σίγουρα δεν είναι των εργαζομένων. Έτρεξε να δώσει πακτωλό χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, επιδότησε με εκατομμύρια τα ΜΜΕ, τις επιχειρήσεις, έβγαλε ένα κάρο νομοθετήματα, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και ΚΥΑ για την ενίσχυση τους, την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, τις φοροαπαλλαγές και τις διευκολύνσεις κάθε είδους αλλά δεν βρήκε μια σταλιά μελάνι να αφιερώσει για αυτούς τους εργαζόμενους και χιλιάδες ακόμη που θα καλεστούν για ακόμα μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης τους όπως ακριβώς πλήρωσαν και το μάρμαρο της ανάπτυξης τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για όλα τα παραπάνω φλέγοντα ζητήματα το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την Παρασκευή 17/07/2020 και ώρα 12:00 έξω από το κτίριο της Περιφέρειας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα να δώσουν το παρόν και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα δίκαια αιτήματα που απορρέουν :

  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εποχικά εργαζόμενων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, εργαζόμενων σε τουριστικά γραφεία, πρακτορεία, γραφεία ενοικιαζόμενων οχημάτων και εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.
  • Να ενταχτούν στον ίδιο μηχανισμό στήριξης όλοι οι ελαστικά απασχολούμενοι και οι εποχικοί εργαζόμενοι στις προαναφερθείσες κατηγορίες όπως όσοι εργάζονται ως “ενοικιαζόμενοι” σε τουριστικά γραφεία. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων. .
  • Καμία εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας.
  • Απαγόρευση των απολύσεων, ακύρωση όσων έγιναν από την έναρξη της πανδημίας, υποχρεωτική επαναπρόσληψη του προσωπικού που εργάστηκε την προηγούμενη σαιζόν.
  • Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ακύρωση χρεώσεων σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, εφορία, τράπεζες. Απαγόρευση πλειστηριασμών, ειδικά της πρώτης κατοικίας.

ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/07/2020 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

Περισσότερα

Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ: Για το χτύπημα των δυνάμεων καταστολής σε βάρος υγειονομικών και ασθενών στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ καταγγέλλει το χτύπημα των δυνάμεων καταστολής με χημικά...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Η απάντησή στην κινητοποίηση και τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ ήταν η τρομοκρατία

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την καταστολή και τον αυταρχισμό, με χημικά καιγκλομπ, με...

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων Ομίλου METRO – MY MARKET: 23 Οκτώβρη εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23/10/25 ΣΤΙΣ 11:00 ΚΥΒΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ(Εθναρχου Μακαρίου 1). Συναδέλφισσα,...