Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: «Λευκή Νύχτα» για τους Ομίλους…μαύρα μαντάτα για τους Εμποροϋπαλλήλους

Δημοσιεύτηκε στις

Οι γνωστοί λαγοί των πολυεθνικών, ξαναχτύπησαν, με την προσπάθεια οργάνωσης «Λευκής Νύχτας» στο Ηράκλειο την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη. Δηλαδή την παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ! Ο λόγος για την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου που με απόφαση της θέλησε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση «Λευκής Νύχτας».

Είναι εκείνοι, που από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου προσπαθήσαν να καταργήσουν οριστικά την Κυριακάτική Αργία επικαλούμενοι χουντικές αποφάσεις. Είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα που συμβάλουν στη μετατροπή του ιστορικό κέντρο της πόλης σε Open Mall, σε φιλέτο για τις πολυεθνικές, αδιαφορώντας για τη ζωή λάστιχο των εργαζομένων στο εμπόριο.

Είναι οι ίδιοι που έρχονται τώρα να στηρίξουν τη διεύρυνση του ωραρίου ως τα μεσάνυχτα! Είναι οι ίδιοι που χωρίς ντροπή, έρχονται να επιβάλουν στην μητέρα εμποροϋπάλληλο που δουλεύει για 650 ευρώ σπαστό, να πάει στα παιδιά της στις 12 τη νύχτα! Είναι οι ίδιοι που χωρίς ντροπή έρχονται και επιβάλουν στον αυτοαπασχολούμενο να μένει στο μαγαζί του από το πρωί ως τα βαθιά χαράματα μπας και χτυπήσει το “Ζ” για να πάρει λίγα από τα ψίχουλα που πέφτουν στο διπλανό τραπέζι της πολυεθνικής.

Επικαλούνται τάχα το συμφέρον των μικρών εμπορικών καταστημάτων, που έχουν ανάγκη την «τόνωση της αγορας» αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τους λαγούς των πολυεθνικών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα μεγαθήρια του εμπορίου κατακλύζουν πλέον το κέντρο του Ηρακλείου και σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει μικρό εμπορικό κατάστημα ούτε για δείγμα. Έπειτα, είναι τα δικά τους στοιχεία (ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΕΛΣΤΑΤ) που επιβεβαιώνουν ότι τα τελευταία χρόνια που εφαρμόστηκε η διεύρυνση ωραρίου των καταστημάτων, το ενιαίο ωράριο, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι μεγάλες αλυσίδες και οι όμιλοι είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται και οι μικροί έμποροι τα μαγαζιά τους να φυτοζωούν και να κλείνουν.

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο εμπόριο έχουν ήδη γίνει λάστιχο μέσα στα καταστήματα, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σπαστά και τρίσπαστα, 10ωρα και 12ωρα πολλές φορές απλήρωτα, για ένα κομμάτι ψωμί που αντιστοιχεί πλέον στο βασικό μισθό της ΕΓΣΕΕ. Ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε να νομιμοποιήσει αυτές τις συνθήκες και να δώσει ακόμα περισσότερο αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει μέσα στα καταστήματα. Οι λευκές νύχτες θα έρθουν να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, στην αυτονόητη ανάγκη για ανάπαυση, ξεκούραση και προσωπικό χρόνο.

Η «τόνωση της αγοράς» δεν γίνεται με pass και voucher αλλά με χρήματα!

Η πραγματοποίηση της “Λευκής Νύχτας” και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, και η κυβέρνηση  τον έχει στα κουπόνια, αποτελεί πρόκληση για τη λαϊκή οικογένεια. Μέχρι και ο πιο αφελής πλέον αναγνωρίζει ότι αυτό που λείπει “για την τόνωση της αγοράς” δεν είναι οι ώρες λειτουργίας αλλά τα χρήματα στην τσέπη. Με vouchers και pass δεν μπορεί να ψωνίσει ο Ηρακλειώτης,  ακόμα και αν τα καταστήματα λειτουργούσαν 24ώρες.

Να μην το επιτρέψουμε! Στο χέρι μας είναι οι σχεδιασμοί τους να μείνουν στα χαρτιά! Να μη δεχτούμε να δουλεύουμε όσο θέλουν, όποτε θέλουν, όπως θέλουν τα αφεντικά!

Δεν «προσαρμοζόμαστε»! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!

Διεκδικούμε:

  • Να μην εφαρμοστεί ο απαράδεκτος σχεδιασμός της πλειοψηφίας του εμπορικού συλλόγου για διεύρυνση του ωραρίου με λευκές νύχτες. Καμία σκέψη να νομιμοποιήσει τον απαράδεκτο σχεδιασμό η Περιφέρεια Κρήτης.
  • Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι οποίες θα καθορίζουν το μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο.
  • 7ωρο – 5θημερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Το διάλειμμα να προσμετράται στον εργάσιμο χρόνο.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.

Περισσότερα

Σωματεία Λήμνου: Κάλεσμα σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Λήμνου 1η Δεκέμβρη

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ (από την πλευρά των εξωτερικών ιατρείων) ΠΕΜΠΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ...

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης:Η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 12.00...

Το πρόγραμμα του webradio την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Το πρόγραμμα του webradio του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 έχει ως εξής...