Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου: Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση στις 9 Γενάρη

Δημοσιεύτηκε στις

Την Πέμπτη 9/1 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση στην κεντρική βιβλιοθήκη του νοσοκομείου με ικανοποιητική προσέλευση.

Αφορμή για την κλήση σε Γενική Συνέλευση αποτέλεσε η επιστολή που λάβαμε από τους εργαζόμενους του χειρουργείου και του αναισθησιολογικού τμήματος, στην οποία περιγράφονται οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται στο χειρουργείο με την απόφαση του Διοικητή για άνοιγμα και 6ης χειρουργικής αίθουσας χωρίς επιπρόσθετο προσωπικό (νοσηλευτές, προσωπικό αποστείρωσης, βοηθοί θαλάμων, προσωπικό καθαριότητας, τραυματιοφορείς), οι συχνές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, των επιστημονικών πρωτοκόλλων και του κανονισμού λειτουργίας του χειρουργείου.

Δυστυχώς οι συνθήκες αυτές αφορούν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

Οι 70 και πλέον ημέρες κανονικής άδειας και ρεπό ανά άτομο που οφείλονται στο προσωπικό καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο επιβαρυμένη.

Η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζελείου τονίζει τη σημασία της ανάπτυξης του νοσοκομείου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού. Αυτή η ανάπτυξη απαιτεί την πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία όλων των τμημάτων, την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα της φροντίδας.

Η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου επιδιώκει την αύξηση των λειτουργικών Αιθουσών Χειρουργείου, το άνοιγμα των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, όπως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Καρδιοπαθών και λειτουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, αλλά αυτό οφείλει να γίνει με ασφάλεια και χωρίς να αναστέλλονται άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου.

Η Γενική Συνέλευση έλαβε τις εξής αποφάσεις:

  1. Να ενημερωθούν τα ΜΜΕ με Δελτίο Τύπου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για την επιστολή των εργαζομένων.
  2. Τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου (Χειρουργικός Τομέας, Δ/νση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Δ/νση Ιατρικής Υπηρεσίας, Επιστημονικό Συμβούλιο, Διοικητικό Συμβούλιο) να πάρουν επισήμως θέση με βάση τα επιστημονικά κριτήρια, αν υπό τις παρούσες συνθήκες, με το υπάρχον προσωπικό, δύναται να ανοιχτεί με ασφάλεια και 6η χειρουργική αίθουσα, χωρίς παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και του κανονισμού χειρουργείου.
  3. Να προκηρυχθούν την επόμενη εβδομάδα στάσεις εργασίας για το χειρουργείο και το αναισθησιολογικό τμήμα τις ημέρες Δευτέρα 13/1, Τετάρτη 15/1 και Παρασκευή 17/1 και ώρες 7:00 – 10:00 π.μ.
  4. Να δοθεί συνέντευξη τύπου την ερχόμενη Δευτέρα στα ΜΜΕ. Καλούμε τα ΜΜΕ στην πύλη του νοσοκομείου την Δευτέρα 13/1 στις 9:00 π.μ. προκειμένου να μιλήσουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
  5. Να κοινοποιηθεί σχετικό υπόμνημα προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου, την Εισαγγελία Ηρακλείου και την Επιθεώρηση Εργασίας.

Για άλλη μία φορά επισημαίνουμε ότι η υπερκόπωση των εργαζομένων σημαίνει πως η ασφάλεια των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο. Το ασφαλές νοσοκομείο συνάδει με επαρκή αριθμό εκπαιδευμένου προσωπικούΓια τυχόν λάθη και παραλείψεις δεν θα είμαστε υπόλογοι εμείς, αλλά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και εφαρμόζουν αυτήν την πολιτικήΟφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια όλων.

Το προσωπικό δεν αντέχει ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός του αποδεικνύεται καθημερινά. Προειδοποιούμε ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται, οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε παραίτηση.

Περισσότερα

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζόμενων ICAP Outsourcing Solutions για την απόφαση της εργοδοσίας να καταργήσει την αργία της Καθαράς Δευτέρας

Ως Σωματείο Εργαζομένων ICAP, καταγγέλλουμε την απόφαση της εταιρείας να καταργήσει την κατ’ έθιμον...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Για το θάνατο των δύο εργαζομένων από την Εύβοια

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους...

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Συμμετέχουμε μαζικά και στηρίζουμε τις απεργίες και τα συλλαλητήρια 28 Φλεβάρη

Συμμετέχουμε μαζικά και στηρίζουμε τις απεργίες και τα συλλαλητήρια που προκήρυξαν Εργατικά Κέντρα το Σάββατο 28...