Δευτέρα, 26 Ιουλίου

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης : Στις 16 Ιούνη κατεβαίνουμε ξανά στο δρόμο!

0
image_pdfimage_print

Στις 16 Ιούνη κατεβαίνουμε ξανά στο δρόμο!

Στάση εργασίας 10:00-14:00

       Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

   Η επιτυχημένη απεργιακή μάχη της 10ης Ιουνίου έδειξε τη δύναμή μας, έκανε τα αφεντικά και τα παπαγαλάκια τους να τα χάσουν. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα γύρισαν την πλάτη στα κηρύγματα υποταγής, «αποδοχής του θετικού για τους εργαζόμενους 10ώρου», «προσαρμογής στα μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη», στις κλάψες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις «απεργίες που δεν οδηγούν πουθενά», στην ανοιχτή τρομοκρατία της εργοδοσίας.

   Τώρα ήρθε η ώρα για το επόμενο μας βήμα! Παίρνουμε απόφαση αγωνιστικής κλιμάκωσης, συμμετέχοντας στην απεργιακή μάχη με τα ταξικά συνδικάτα την ημέρα κατάθεσης του αντεργατικού εκτρώματος στη Βουλή!

Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της

κυβέρνησης που βάζει ταφόπλακα στις ζωές μας.

   Δίνουμε τη μάχη γιατί εμείς ξέρουμε καλά τι σημαίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

   Ξέρουμε από πρώτο χέρι, αυτά που το νέο νομοσχέδιο θα φέρει για τα καλά στις ζωές μας, θα τα κάνει τον κανόνα σε κάθε χώρο δουλειάς.

  • Δουλεύουμε πλάι πλάι, 4ωροι, 6ωροι, 8ωροι, 3ημεροι, εργολαβικοί, εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, όλοι όμως εξαντλημένοι από τα 2 και 3 πόστα που έχουμε στην ευθύνη μας, οργισμένοι από τα ψίχουλα που παίρνουμε σε μισθούς και διατακτικές, ενώ οι επιχειρήσεις βγάζουν πραγματικά δισεκατομμύρια, οι υπερωρίες έχουν γίνει καθημερινότητα, και τα χρεωστούμενα ρεπό έχουν σακατέψει την υγεία μας. Και από αύριο, θα κληθούμε να δουλεύουμε 2ώρες επιπλέον την ημέρα χωρίς να τις πληρωθούμε. Και θα περιμένουμε πότε θα πέσει η δουλειά για να πάρουμε ένα ακόμη ρεπό.
  • Μένουμε εγκλωβισμένοι στο κέντρο της πόλης λόγω των σπαστών ωραρίων. Και με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τα σπαστά θα γίνουν κανόνας και για τους 4ωρους, που θα δουλεύουν το τετράωρό τους πρωί, και τις έξτρα ώρες το απόγευμα, για μισθό 300€.
  • Δουλεύουμε Κυριακές, στην αρχή 7, πλέον 32, και από αύριο 52, αφού στο νομοσχέδιο καταργείται η κυριακάτικη αργία σχεδόν σε όλους τους κλάδους.
  • Σε κάθε χώρο δουλειάς, η εργοδοσία καλλιεργεί το φόβο, την υποταγή, το «δούλευε και μη μιλάς», καλλιεργεί το διαίρει και βασίλευε ανάμεσα στους εργαζόμενους. Το νέο νομοσχέδιο της λύνει τα χέρια να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου, βάζοντας πρόσθετα εμπόδια, φακελώνοντας τα σωματεία, κάνοντας τις απεργίες πρακτικά αδύνατες, κάνοντας την ζωντανή συζήτηση στις γενικές μας συνελεύσεις, απλά ηλεκτρονική ψήφο.
  • Οι απολύσεις γίνονται ακόμα πιο εύκολες για τους εργοδότες, αφού πλέον δεν θα έχουν καμιά υποχρέωση να πάρουν πίσω τον εργαζόμενο που απέλυσαν, ανεξάρτητα αν η απόλυση κριθεί παράνομη. Με λίγα λόγια, ένας απεργός, ένας εργαζόμενος που ζήτησε τα δεδουλευμένα του, μια εργαζόμενή που κατήγγειλε τον εργοδότη της για βία και απολύθηκε, μια έγκυος γυναίκα, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην εργασία.

   Όλοι εμείς, με μια φωνή, απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο- ταφόπλακα στα δικαιώματά μας! Να μην τολμήσει να μας γυρίσει σε εποχές που ούτε οι παππούδες μας δεν έζησαν.

Παλεύουμε μαζί για

  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας, να σταματήσει το αίσχος με τα χαρτζιλίκια των 300€ σε πολλούς από εμάς. Να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος στο εμπόριο με μισθό κάτω από 750€, να αυξηθούν αναλογικά και όλοι οι υπόλοιποι.
  • Όλοι να δουλεύουμε 7ωρο- 5ημερο-35ωρο. Να μην υπάρχει εργαζόμενος με ελαστική μορφή απασχόλησης. Δε δεχόμαστε τα ωράρια-λάστιχο, όπως η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που διευρύνει το ωράριο εργασίας στα Σούπερ Μάρκετ. Να γνωρίζουμε το πρόγραμμα εργασίας μας για όλο το μήνα.
  • Να καταργηθεί κάθε νόμος για δουλειά την Κυριακή. Όλες οι Κυριακές του χρόνου ανήκουν σε εμάς, τις οικογένειες και τα παιδιά μας.
  • Όλα τα επιμέρους ειδικότητες και επαγγέλματά μας να χαρακτηριστούν βαρέα και ανθυγιεινά
  • Να έχουμε το δικαίωμα να οργανώνουμε τον αγώνα μας, να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας μέσα στα σωματεία μας, να επιλέγουμε εμείς τις μορφές της πάλης μας.

   Αυτά είναι τα αιτήματα που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες μας, αντιστοιχούν στο ελάχιστο, να μπορούμε να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδία μας, στις οικογένειές μας, στο δικαίωμά μας για ψυχαγωγία, πολιτισμό και αθλητισμό, που με τη σημερινή μας καθημερινότητα φαντάζουν άπιαστα όνειρα.

   Δεν θα επιτρέψουμε να συνηθίσουν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοί μας, μια ζωή με το κεφάλι κάτω, με μισθούς πείνας, χωρίς ωράριο, χωρίς ξεκούραση.

   Εκσυγχρονισμός στη δουλειά σημαίνει εργαζόμενοι χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα, με μισθό που θα γεμίζει το ψυγείο. Σημαίνει οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να οργανώνονται στα σωματεία τους, να διεκδικούν πραγματικά σύγχρονες συνθήκες εργασίας. Σημαίνει κανένας εργαζόμενος να μην μένει χωρίς δουλεία, χωρίς εισόδημα.

   Καλούμε κάθε επιχειρησιακό σωματείο του κλάδου να μπει μπροστά για την οργάνωση της απεργίας στο χώρο της κάθε επιχείρησης. Να ενημερώσει συνάδελφο το συνάδελφο για την απεργία, για το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου που έρχεται. Να μπει μπροστά για να οργανώσει την αντίδρασή μας. Να νεκρώσουν τα καταστήματα και οι αποθήκες

   Καλούμε κάθε συνάδελφο να παραμερίσει το φόβο, την πίεση της εργοδοσίας, αντιλήψεις ότι «στο δικό μας χώρο δεν θα εφαρμοστούν».

   Η μάχη στις 16 Ιούνη είναι μάχη ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Είναι στα αλήθεια αγώνας ζωής και θανάτου για εμάς και τα παιδία μας! Για αυτό και θα παλέψουμε.

 

Την Τετάρτη 16 Ιούνη συμμετέχουμε στη στάση εργασίας του σωματείου, 10:00-14:00!!!

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση

11:00 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

Share.

Comments are closed.