Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της Ψυχικής Υγείας και της απεξάρτησης

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων, σε συνέχεια των πολύμορφων δράσεων και κινητοποιήσεων τους προηγούμενους μήνες από κοινού με σωματεία και φορείς στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, χαιρετίζει τη μεγαλειώδη συμμετοχή, πάνω από 150 ομοσπονδιών, σωματείων και φορέων στην πλατιά πανελλαδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Ψ.Ν.Α ΔΑΦΝΙ. Όλοι μαζί ενώσαμε τις φωνές μας σε ένα βασικό αίτημα: την απόσυρση εδώ και τώρα του σχεδίου νόμου «για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», που έφερε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας και βάζει ταφόπλακα στα θεμέλια των δημόσιων δομών σε ψυχική υγεία και απεξάρτηση.

Στόχος τους η κατάργηση των οργανισμών των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκοµείων Ψ.Ν.Α και Ψ.Ν.Θ και η μεταφορά τους σε ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για να δοθεί ακόµα περισσότερος χώρος σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και στις Ιδιωτικές Κλινικές με χρηματοδότηση απο το ταμείο ανάκαμψης, με τα αποτελέσματα στη λειτουργία τους ήδη να είναι γνωστά, αφού έχουν ημερομηνία λήξης,  αλλά  και το λουκέτο σε ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ,  ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, δηλαδή σε δηµόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράµµατα, που έχουν αφήσει, δεκαετίες τώρα, το δικό τους αποτύπωμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Στόχος τους η δημιουργία ενός ΝΠΙΔ, τον ονομαζόμενο ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετωπίσης Εξαρτήσεων), με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Μέσα απο τη σύσκεψη και μετά από πληθώρα παρεμβάσεων εκπροσώπων φορέων, σωματείων και ομοσπονδιών, καταλήξαμε στα πρώτα βήματα συντονισμού και κοινής πάλης όλων.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες στον χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, τους ψυχικά πάσχοντες, τους θεραπευόμενους στο χώρο των εξαρτήσεων και τις οικογένειές τους, την νεολαία και συνολικά τον λαό να στείλουμε μήνυμα καταδίκης αυτού του σχεδίου νόμου – έκτρωμα, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες όλων των φορέων και των σωματείων:

  • Παρασκευή 12/7/2024 συμμετοχή στην κινητοποίηση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ, στην Πύλη του Νοσοκομείου στις 8.00 π.μ., με στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια 7π.μ – 3μ.μ.
  • Κυριακή 14/7/2024 7μ.μ συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, που θα πραγματοποιηθεί στο ΠΑ.ΔΑ.
  • Δευτέρα 15/7/2024 συμμετέχουμε και στηρίζουμε την καθιστική διαμαρτυρία στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 7 – 10 μ.μ., πρωτοβουλία του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18 ΑΝΩ.
  • Τρίτη 16/7/2024 συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στις 11π.μ μπροστά στο Υπουργείο Υγείας, απεργία που έχουν πάρει αποφάσεις και η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ. Καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ να καλύψει με απόφαση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, για να διευκολύνει τη συμμετοχή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και αναμένουμε και απόφαση απο το ΕΚΑ για συμμετοχή στην απεργία. Το σχέδιο νόμου αφορά όλο το λαό!
  • Τετάρτη 17/7/2024 και ώρα 8μ.μ., συμμετέχουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18 ΑΝΩ με συγκέντρωση στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, και ΣΥΝΑΥΛΙΑ στις 9μ.μ με αγαπημένους καλλιτέχνες.

Με νέες αποφάσεις τα Δ.Σ. των ομοσπονδιών, σωματείων και φορέων, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, κλιμακώνουμε και συντονίζουμε τα βήματά μας, με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις, με στόχο να μη κατατεθεί και ψηφιστεί το σχέδιο νόμου –  έκτρωμα. Απαιτούμε την πλήρη απόσυρσή του, αφού είναι ήδη καταδικαστέο στη διαβούλευση και στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας!

ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ»

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...