Σάββατο, 29 Ιανουαρίου

Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές: Διακήρυξη για τις εκλογές του Συλλόγου

0
image_pdfimage_print

Στις εκλογές του ΣΥΑΕ 6-10 Δεκέμβρη ανατρέπουμε τους συσχετισμούς!

 Απέναντι στις επιδιώξεις κράτους κι εργοδοτών για ακίνδυνα σωματεία-σφραγίδες, δίνουμε τη δική μας απάντηση!

Δυναμώνουμε την ΕΑΣΚ για:

 • Σωματείο ζωντανό, εργαλείο αγώνα στα χέρια των εργαζομένων, που θα ενώνει εργαζόμενους ανεξάρτητα από σχέση εργασίας κι επιχείρηση.
 • Οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε εταιρεία και χώρο δουλειάς.
 • Κατάργηση της «ενοικίασης εργαζομένων», της επιδοτούμενηεργασίας – ανακύκλωσης της ανεργίας. Στηρίζουμε ειδικά αυτούς τους συναδέλφους απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.
 • ΕΝΙΑΙΑ κλαδική ΣΣΕ που θα περιλαμβάνει κάθε εργαζόμενο στον κλάδο και θα πατάει πάνω στις σύγχρονες δυνατότητες κι ανάγκες. Με 7ωρο-5ήμερο-35ωρο και ΚΑΝΕΝΑΝ εργαζόμενο στον κλάδο κάτω από τα 976 Ευρώ.
 • Συντονισμένη πάλη μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, για κάθε πτυχή της ζωής μας που δέχεται επίθεση. Ενάντια στην υγεία-εμπόρευμα και την αυξανόμενη ακρίβεια. Για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος-έκτρωμα που χτυπά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα & να επανέλθει η υποχρεωτικότητα-επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων.

Ψηφίζουμε ‐ Στηρίζουμε την

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Τη μοναδική δύναμη ανατροπής

Για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Μπροστά μας έχουμε τις εκλογές του κλαδικού σωματείου των ασφαλιστικών, του ΣΥΑΕ. Πολλά συνέβησαν από τις τελευταίες αρχαιρεσίες του το 2017! Πολλά, απότα οποία πρέπει και μπορεί να διαμορφώσει κριτήριο ψήφου ο κάθε συνάδελφος.

Γιατί μιλάμε για μια περίοδο όπου το σύνολο  της εργατικής τάξης, μέσα σε αυτή και οι εργαζόμενοι του κλάδου, βιώνουν μια εντεινόμενη επίθεση και ανασφάλεια, σε κάθε επίπεδο της ζωής τους.

Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να διαφημίζει την «ανάπτυξη» και τις «πράσινες επενδύσεις». Εμείς βιώνουμε όμως, από τα ενοίκια, την ενέργεια, τις τιμές όλων των βασικών αγαθών, μια πρωτοφανή ακρίβεια που κάθε άλλο παρά «ευκαιριακή» είναι.

Μπορεί να έχουν το θράσος να κομπάζουν για το «πόσο καλύτερα από άλλες χώρες» τα έχουν πάει με την πανδημία. Εμείς όμως μετράμε καθημερινά θύματα. Εμείς ζούμε κάθε μέρα το αδιέξοδο ενός συστήματος υγείας που σχεδιασμένα υποβαθμίζεται, υποστελεχώνεται και ιδιωτικοποιείται. Τη σαρδελοποίηση στα ΜΜΜ. Τα πρωτόκολλα-λάστιχο σε σχολεία και χώρους εργασίας.

Την απόπειρα ενοχοποίησης όλων μας μέσω της αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης», ώστε να κρυφτεί αυτό που ζέχνει από παντού: Το αδιέξοδο ενός συστήματος που, 2 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει αμέσως δεκάδες δις για τη διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά δεν μπορεί να πάρει έστω και στοιχειώδη μόνιμα μέτρα στήριξης της υγείας, της παιδείας, κάθε λαϊκής ανάγκης.

Όλα αυτά αντανακλώνται και στις εξελίξεις που ζούμε αυτά τα χρόνια στον κλάδο:

 • Η τάση εξαγορών και συγχωνεύσεων δίνει αποστομωτική απάντηση σε μια σειρά «παραμύθια» που διακινούνταν επί χρόνια από την εργοδοσία. Αφενός στο επιχείρημα ότι ο εργαζόμενος«εξασφαλίζεται», ανήκοντας στην «οικογένεια ενός μεγάλου πολυεθνικού ομίλου». Αφετέρου, πως η κερδοφορία του κεφαλαίου θα έφερνε καλύτερες μέρες και για εμάς. Γιατί όλες οι εξαγορές προχωρούν μεταξύ κερδοφόρων ομίλων. Απλά …αλλού βλέπουν περιθώριο για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Και καταλήγουμε με τους ομίλους να θησαυρίζουν κι άλλο από τις αγοραπωλησίες, αλλά με τους εργαζόμενους να οδηγούνται κατά δεκάδες στην ανεργία.
 • Το ότι η συνεχιζόμενη κερδοφορία του κεφαλαίου στον κλάδο δε συνεπάγεται τίποτα το θετικό για τους εργαζόμενους, το ζούμε βέβαια και από άλλα παραδείγματα. Μεταξύ άλλων, συνέχισε να εντείνεται τα τελευταία χρόνια η τάση του Outsourcingκαι της ενοικιαζόμενης εργασία. Έχουμε συναδέλφους ακόμη και με μηνιαίες συμβάσεις ενοικίασης, στα όρια του κατώτατου μισθού, που δεν τους ακουμπά καμία κλαδική ή επιχειρησιακή Σύμβαση.
 • Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η εκτίναξη της τηλεργασίας, την οποία ιδιαίτερα οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι κυνηγούν να μονιμοποιήσουν. Οι λόγοι δεν είναι απλά ο περιορισμός του κόστους, ο οποίος φυσικά και ισχύει, με κάποιες εταιρείες ήδη να έχουν ξεφορτωθεί ολόκληρα κτίρια και να φορτώνουν αυτά τα κόστη στους εργαζόμενους. Ο βασικός λόγος όμως, που τον βιώνει κάθε εργαζόμενος στον κλάδο, είναι η πλήρης ευελιξία, η διάλυση κάθε ωραρίου. Δίνουν και παίρνουν το διάστημα της πανδημίας τα Emailεκτός ωραρίου, η πίεση για δουλειά τα Σαββατοκύριακα, στις άδειες, οποτεδήποτε χρειαστεί, αφού «έτσι κι αλλιώς σπίτι είσαι»…

Ακριβώς αυτό το «μοντέλο εργασίας» προωθεί άλλωστε και ο νέος νόμος-έκτρωμα για τα εργασιακά, που ψηφίστηκε πριν το καλοκαίρι. Έναν εργαζόμενο μόνιμα διαθέσιμο στην εργοδοσία, που δε θα γνωρίζει ωράρια, σταθερά ρεπό και Σαββατοκύριακα.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, αυτό που πρέπει να ζυγίσει ο καθένας μας μπροστά στις εκλογές του σωματείου είναι: Είναι ικανοποιημένος με τη στάση του απέναντι σε όλα αυτά;

Ο ΣΥΑΕ τα τελευταία χρόνια όχι απλά δεν συνέβαλε, αλλά μπήκε εμπόδιο στην οργάνωση των εργαζομένων απέναντι στα παραπάνω. Με ευθύνη της πλειοψηφούσας «ανεξάρτητης» παράταξης, όπου συνεργάζονται χωρίς κανένα πρόβλημα τα στελέχη των ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ, το σωματείο οδηγείται σε διαλυτική κατάσταση:

 • Με άρνηση εκκαθάρισης του μητρώου από εργοδότες, διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενους, που είχαν ψηφίσει μαζικά στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, αλλά και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΑΕ και της Ομοσπονδίας να ασκούν και επιχειρηματική δραστηριότητα, διαχειριζόμενα τις επενδύσεις του κλαδικού επαγγελματικού ταμείου ΤΕΑΕΑΠΑΕ όπως στο ΔΣ της Συνεταιριστική Τράπεζας Ηπείρου.Όλα αυτά τα φαινόμενα δηλαδή, που οδήγησαν το σώμα του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας να αποκλείσει τον ΣΥΑΕ από τις διαδικασίες του.
 • Με το σωματείο να είναι πραγματικός ΑΡΝΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ, με αποκορύφωμα τη στάση του μπροστά στην ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη. Τότε που, απέναντι σε νόμο που καταργεί το 8ωρο και στοχοποιεί κάθε συλλογική διαδικασία των σωματείων, ο ΣΥΑΕ ευθυγραμμίστηκε με την απεργοσπαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.
 • Με όσα ζήσαμε με την (μη) εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ. Γιατί τι άλλο από διαλυτική κατάσταση είναι, όταν πάνω σε υπογεγραμμένη κλαδική ΣΣΕ το σωματείο δεν κάνει ούτε μία προσπάθεια συσπείρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένωνστις εταιρείες που αυτή δεν εφαρμόζεται, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το ζητάνε;

Όταν στη Θεσσαλονίκη δεν εφαρμόζει καμία από τις εταιρείες με έδρα την πόλη μία Σύμβαση και το ΔΣ του σωματείου δεν κάνει καν την εμφάνισή του στην πόλη;

Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί, όταν απέναντι σε εταιρείες που με τη λήξη της κλαδικής ΣΣΕ φέρανε εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις που επανέφεραν υπό την απειλή απόλυσης «εθελοντικά» τους μισθούς στα προ της Σύμβασης επίπεδα, το σωματείο δεν έβγαλε ούτε καν ανακοίνωση;

 • Τελευταίο κατόρθωμα σε αυτή τη κατεύθυνση είναι η ίδια η εκλογική διαδικασία. Το ΔΣ του σωματείου, με πρόσχημα τον κορονοϊό, επέλεξε να οργανώσει τις αρχαιρεσίες «ηλεκτρονικά», ακολουθώντας διαδικασίες που δεν προβλέπονται καν στο καταστατικό του και που ήδη από τη διεξαγωγή της «Γενικής Συνέλευσης» αποδείχθηκαν πλήρως διάτρητες.

Ο πραγματικός λόγος είναι πως ΘΕΛΟΥΝ να ξεμπερδέψουν με κάθε ζωντανή διαδικασία στο σωματείο, όπως μια δια ζώσης Γενική Συνέλευση που θα μπορούσε να πάρει αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση. Έτσι, επιλέγουν να μπάσουν στην εσωτερική λειτουργία του σωματείου όσα προβλέπει ο νόμος-έκτρωμα για τη συνδικαλιστική δράση, που έχει διακηρυγμένο στόχο την αδρανοποίηση των συνδικάτων, τη μετατροπή τους σε βραχίονα του υπουργείου εργασίας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ. ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

Γιατί σήμερα, που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η τεχνολογική πρόοδος να φέρει μείωση του καθημερινού εργάσιμου χρόνου και βελτίωση της ζωής κάθε εργαζόμενου, δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με τη χειροτέρευση όλων των όρων στη δουλειά και στην καθημερινότητά μας!

Γιατί οι πρόσφατοι νικηφόροι αγώνες εργαζομένων σε χώρους όπως στην Efoodκαι στην Coscoέδειξαν τον δρόμο! Δεν ήταν απλά οι «κακές κριτικές των καταναλωτών», αλλά η συσπείρωση κι ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων που έφεραν τη νίκη. Πάνω από όλα, ήταν η κατεύθυνση των σωματείων.

Αυτό το ρεύμα μέσα στο εργατικό κίνημα υπάρχει και μέσα στον κλάδο! Είναι οι δυνάμεις της ΕΑΣΚ, που όλη αυτή την περίοδο δώσανε μάχες σε χώρους δουλειάς. Μπήκανε μπροστά για την υπεράσπιση κατακτήσεων, κίνησαν συλλογικές διαδικασίες και αγώνες σε μια σειρά εταιρείες!

Στις αρχαιρεσίες του σωματείου, δίνουμε τη δική μας απάντηση στην πορεία εκφυλισμού! Ενισχύουμε την Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση! Για ένα σωματείο ζωντανό, εργαλείο αγώνα στα χέρια των εργαζομένων, όχι σφραγίδα στα χέρια κράτους κι εργοδοσίας!

Για το ΔΣ και την Ομοσπονδία Για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Διονύσιος
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Διονύσιος (AON) ΒΟΥΛΤΣΟΣ Νικόλαος
ΒΟΥΛΤΣΟΣ Νικόλαος (ERGO) ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Φωτεινή
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Φωτεινή (Πειραιώς AgencySolutions) ΔΑΓΡΕ Αργυρώ
ΔΑΓΡΕ Αργυρώ (Allianz) ΚΑΤΗ Δάφνη
ΚΑΣΤΡΙΔΟΥ Κατερίνα (Ασφαλ. Πρακτορείο, Θεσσαλονίκη) ΚΑΤΣΙΡΟΥΜΠΑΣ Ευθύμιος
ΚΑΤΗ Δάφνη (Interamerican) ΚΟΥΤΟΥΓΕΡΑ Χαρά
ΚΑΤΣΙΡΟΥΜΠΑΣ Ευθύμιος (Μινέττα) ΛΥΜΠΡΙΤΑΚΗΣ Ιωάννης
ΚΟΥΤΟΥΓΕΡΑ Χαρά (Γραφείο Εθνικής) ΜΕΛΙΤΣΙΩΤΗΣ Δημήτριος
ΛΥΜΠΡΙΤΑΚΗΣ Ιωάννης (Νέος Ποσειδώνας) ΜΠΑΡΜΠΑ Μαρία
ΜΕΛΙΤΣΙΩΤΗΣ Δημήτριος (Allianz) ΝΙΑΝΙΟΣ Νικόλαος
ΜΠΑΡΜΠΑΜαρία (Sofos Insurance Agency) ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Κώστας
ΝΙΑΝΙΟΣ Νικόλαος (PersonalInsurance) ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ Σταυρούλα
ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Κώστας (Generali) ΠΕΤΟΥΡΗ Μαρίνα
ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ Σταυρούλα (Generali) ΣΕΛΛΗΣ Νικόλαος
ΠΕΤΟΥΡΗ Μαρίνα (Επικουρικό Κεφάλαιο) ΣΤΟΥΠΑΣ Μενέλαος
ΣΕΛΛΗΣ Νικόλαος (Εθνική Ασφαλιστική) ΤΑΠΙΝΗ Μαριλένα
ΣΤΟΥΠΑΣΜενέλαος (Sofos Insurance Agency) ΤΣΑΓΚΑΡΗ Αντωνίνη
ΤΑΠΙΝΗ Μαριλένα (ΝΝ) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Νικόλαος
ΤΣΑΓΚΑΡΗ Αντωνίνη (ΝΝ) Για το Ε. Κ. Θεσσαλονίκης
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Νικόλαος (Εθνική Ασφαλιστική) ΚΑΣΤΡΙΔΟΥ Κατερίνα

 

Βρείτε μας στο Internet: http://pameasfal.blogspot.gr – Email: [email protected]

Τηλ. Επικοινωνίας: 6933316287 – Νιάνιος Νίκος, 6977594847 – Τσαγκάρη Νίνα

Share.

Comments are closed.