ΕΛΜΕ Πειραιά: Για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο η Πρωτομαγιά αποτελεί τη δική μας μέρα

Δημοσιεύτηκε στις

Εργατική Πρωτομαγιά 2026

Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής ενάντια στον πόλεμο και την εκμετάλλευση

Εμπνεόμαστε από τις θυσίες των ηρώων της ταξικής πάλης, από το Σικάγο μέχρι την Καισαριανή της Πρωτομαγιάς του 1944, που δείχνουν τον δρόμο της ανατροπής

Συγκέντρωση Παρασκευή 1/5 στις 10:30 π.μ. στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά

Για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο η Πρωτομαγιά αποτελεί τη δική μας μέρα. Είναι η μέρα που η εργατική τάξη τιμάει τους νεκρούς της στο Σικάγο, στην Καισαριανή, στο Πασαλιμάνι, στις εξορίες, στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις μεγάλες απεργιακές αναμετρήσεις, στους κοινωνικούς αγώνες, για να πάει η ιστορία εμπρός. Είναι η ημέρα που η εργατική τάξη, σε όλο τον κόσμο, επιθεωρεί τις δυνάμεις της και δίνει υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς πολέμους, χωρίς εκμεταλλευτές. Είναι μέρα ποτισμένη με αίμα και αγώνα.

‘’Αγαπημένοι μου, ο θάνατός μου δεν θα πρέπει να σας λυπήσει αλλά να σας ατσαλώσει πιο πολύ για την πάλη που διεξάγετε. Σφίξετε τις καρδιές σας και βγείτε παλικάρια από τη νέα δοκιμασία. Έτσι θα μας τιμήσετε καλύτερα. Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ…’’, έλεγε στο τελευταίο του σημείωμα ο Μήτσος Ρεμπούτσικας πριν την εκτέλεσή του από τους ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Ο φετινός αγωνιστικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Σε έναν κόσμο που φλέγεται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, σε μια ζωή που μεγαλώνουν η εκμετάλλευση, η ανασφάλεια, η φτώχεια και τα αδιέξοδα, τώρα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της λαϊκής παρέμβασης και δράσης απέναντι στις εξελίξεις.

Οι συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της πολεμικής οικονομίας, αποτυπώνονται καθημερινά στις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, στα καύσιμα, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με τα διάφορα fuel pass της κυβέρνησης ή με την αύξηση-κοροϊδία των 24 ευρώ το μήνα. Ούτε στο ελάχιστο δεν αντισταθμίζονται οι απώλειες των εισοδημάτων μας από την περίοδο των μνημονίων, ενώ οι μισθοί μας βρίσκονται καθηλωμένοι στα επίπεδα προ 15 ετών και το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί.

Απέναντι στον πόλεμο, την εμπλοκή και τις συνέπειές τους, χρειάζεται καθαρή γραμμή και στάση. Ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών, των εφοπλιστών, των πετρελαιάδων δεν είναι δικός μας. Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο. Έξω οι βάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη χώρα μας. Να ανακληθεί η πυροβολαρχία Patriot από τη Σαουδική Αραβία. Να επιστρέψουν πίσω οι φρεγάτες, τα F16, κάθε στρατιωτική δύναμη που είναι έξω από τα σύνορα. Να μη σταλούν στρατεύματα κατοχής στην Παλαιστίνη.

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα. Οι εφοπλιστές θησαυρίζουν από τον πόλεμο, αλλά οι εργαζόμενοι στενάζουμε. Καμιά «εθνική ενότητα» δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους. Η αποδοχή του ασφυκτικού πλαισίου, που καθορίζει ότι τα σπασμένα του πολέμου θα τα πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι, πρέπει να βρει απέναντί της τη μαχητική απάντηση και διεκδίκηση των συνδικάτων και των εργαζομένων.

ΔΩΣΑΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά, μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους, μαζί με τους συναδέλφους άλλων κλάδων, βρεθήκαμε στις απεργίες για μισθούς, δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια, για να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δράσαμε μέσα από τους συλλόγους διδασκόντων ενάντια στις προσπάθειες να μπλέξουν τους μαθητές μας στους σχεδιασμούς τους, πήγαμε στην πράξη κόντρα στις συνδικαλιστικές διώξεις και ενάντια στο νέο πειθαρχικό που μας θέλει με σκυμμένο το κεφάλι.

Δε θα δεχτούμε να πληρώσουμε τον πόλεμό τους!

Δεν τους κάνουμε τη χάρη να στριμώξουμε τη ζωή μας στα σχέδιά τους!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους γονείς και τους μαθητές σε ξεσηκωμό!

Απαιτούμε:

  • Καμία συμμετοχή – καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να κλείσουν οι ξένες βάσεις και να μη χρησιμοποιούνται υποδομές της χώρας για πολεμικούς σκοπούς.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και επιστροφή εδώ και τώρα του 13ου-14ου μισθού με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις ειδικότητες με βάση όλες τις ανάγκες. Να στελεχωθούν πλήρως τα σχολεία της περιοχής με άμεσο προγραμματισμό και τα αντίστοιχα κονδύλια. Ούτε ένα κενό στα σχολεία μας. Κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων στους αναπληρωτές. Άμεση μονιμοποίησή τους.
  • Μέτρα στήριξης της στέγασης και της μετακίνησης (ΚΤΕΛ, σιδηρόδρομος, ακτοπλοϊκά, πτήσεις) των εκπαιδευτικών που υπηρετούν εκτός τόπου κατοικίας. Κατάργηση του ΦΠΑ. Μείωση της τιμής στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, στα καύσιμα και στην ενέργεια με κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
  • Μέτρα για την ασφάλεια στα σχολεία. Τεχνικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη κράτους και δήμων.
  • Να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις απέναντι σε εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται. Κάτω τα χέρια από την απεργία.

Όλοι-όλες στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στον Πειραιά, στις 10.30 πμ στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην πορεία και την κατάθεση στεφάνων στο Πασαλιμάνι στο Μνημείο των Πεσόντων Εργατών τον Αύγουστο του 1923

Όλοι-όλες στην Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 13/5

 Μπορούμε και θα βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις στον δρόμο της ανατροπής!

Έχουμε χρέος απέναντι στις οικογένειές μας, στη νέα γενιά, απέναντι στην ένδοξη Ιστορία του λαού μας, να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να δείξουμε τη δύναμή μας.

Στον επικίνδυνο κατήφορο, φρένο μπορούμε να βάλουμε μόνο εμείς!

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: 26 Απρίλη ο 3ος Αγώνας Δρόμου

3ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ Ε.Κ.Ι. ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Ανακοίνωση για τα εργατικά ατυχήματα στα καταστήματα οικιακού εξοπλισμού

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του σωματείου, την Κυριακή 26 Απριλίου 11:00 π.μ. Όλοι...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου: 27 Απρίλη Όλοι στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα

Συνάδελφοι, παρακολουθώντας μέρα με την μέρα τις εξελίξεις γύρω από τα κύρια πολεμικά μέτωπα από...