ΕΛΜΕ Πειραιά: Το ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας αδυνατεί να εγγράψει μαθητές στην Α’ Γυμνασίου λόγω έλλειψης αιθουσών

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΟ ΕΝΕΕΓΥΛ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΨΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024 ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΙΘΟΥΣΩΝ

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ Η ΔΙΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΕΝΕΕΓΥΛ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Αγαπητοί Γονείς

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Δραπετσώνας (ΕΝΕΕΓΥΛ) συστεγάζεται με το ΕΠΑΛ Κερατσινίου, σε κτίριο που κατασκευάστηκε και λειτουργεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα). Δηλαδή, το κτίριο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία και το ελληνικό δημόσιο πληρώνει ένα μεγάλο μηνιαίο μίσθωμα για τη χρήση του.

Εδώ και χρόνια παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα έλλειψης χώρου-αιθουσών, καθώς τα δύο σχολεία αναπτύσσονται. Ιδιαίτερο όμως πρόβλημα έλλειψης αιθουσών αντιμετωπίζει το ΕΝΕΕΓΥΛ, το οποίο κυριολεκτικά ασφυκτιά.

Σημειώνουμε ότι στον Πειραιά λειτουργούν δύο ΕΝΕΕΓΥΛ, 1 στον Πειραιά και 1 στη Δραπετσώνα. Τα τελευταία χρόνια, είναι μεγάλη η αύξηση του μαθητικού δυναμικού σε αυτά (οι ανάγκες στην Εδική Αγωγή και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το Φάσμα του Αυτισμού, αυξάνονται ραγδαία). Σημειώνουμε επίσης ότι η απόφαση για την στέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας στο συγκεκριμένο σχολείο ήταν προσωρινή, καθώς το κτίριο δεν είναι κατάλληλο για τη φιλοξενία μαθητών με ειδικά εκπαιδευτικά προβλήματα. Ωστόσο, 7 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την εξεύρεση χώρου για την οριστική στέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πίεση των εκπαιδευτικών του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας και της ίδιας της Διευθύντριας, πραγματοποιήθηκαν διάφορες παρεμβάσεις, βρίσκονταν λύσεις, εντός του κτιρίου. Ωστόσο, έφτασε ο κόμπος στο χτένι! Σαν αποτέλεσμα, το ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας αδυνατεί πλέον να εγγράψει μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά! Δηλαδή, ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις από γονείς μαθητών που διαθέτουν γνωμάτευση από το ΚΕΔΑΣΥ για φοίτηση σε Ειδικό Σχολείο, αυτές παραπέμπονται από το σχολείο στη ΔΙΔΕ Πειραιά (τέτοια οδηγία έχει  δώσει η ίδια η ΔΙΔΕ Πειραιά), λόγω έλλειψης χώρου.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί κυριολεκτικά ντροπή. Είναι ενδεικτική της γύμνιας που επικρατεί στην σχολική στέγη, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης-υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, της μετατροπής του ΟΣΚ σε ΚΤΥΠ ΑΕ, της ανυπαρξίας σχεδίου για την συντήρηση και ανέγερση νέων σχολικών μονάδων.

 Η ΔΙΔΕ Πειραιά είναι πλήρως ενημερωμένη, εδώ και καιρό, για το ζήτημα. Ωστόσο, αντί να μεριμνήσει για την ουσιαστική και εύρυθμη λειτουργία του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας, την εγγραφή των μαθητών και τη δημιουργία τμήματος στην Α’ Γυμνασίου, παραμένει άγνωστο τι τελικά πράττει σχετικά με τις οικογένειες των παιδιών που απευθύνονται στο ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας και αδυνατούν να εγγραφούν. Και αυτό με δεδομένο ότι και το άλλο ΕΝΕΕΓΥΛ, αυτό του Πειραιά, καλείται να διαχειριστεί εξίσου πολλά αιτήματα, ενώ αντιμετωπίζει (και αυτό το σχολείο) πρόβλημα χώρου, καθώς συστεγάζεται με το 2ο ΕΕΕΕΚ Πειραιά “Η  Άνοιξη” και το 10ο ΓΕΛ Πειραιά!

Σημειώνουμε ότι η απόσταση των δύο αυτών σχολείων είναι μεγάλη και η επιβάρυνση των μαθητών από την ενδεχόμενη μετακίνησή τους, σημαντική. Το ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας εξυπηρετούσε κύρια τις περιοχές της Σαλαμίνας, του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Το ΕΝΕΕΓΥΛ Πειραιά στεγάζεται στην Παλιά Κοκκινιά!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει για μία ακόμα φορά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με την σχολική στέγη στον Πειραιά.

 Καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να συντονίσουμε αγωνιστικά τις ενέργειές μας, ώστε να εγγραφούν κανονικά οι μαθητές στην Α’ Γυμνασίου του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα ενημερώσει εκ νέου για το θέμα.

Περισσότερα

Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών: Κάλεσμα έναρξης διαπραγματεύσεων για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Mεταξύ των Ενώσεων μας, υπάρχουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών, οι...

Σωματείο Εργαζομένων Cosmote -Evalue Αττικής: Για την απόλυση συναδέλφισσας στο κτίριο του Μοσχάτου

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Εκτός από τα μέτρα προστασίας της υγείας μας από την ένταση της...

Σωματείο Εργαζομένων Hellenic Quality Foods Εύβοιας: Να υπογραφεί η επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις !

ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΣΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ!!! Εχθές το...