ΕΛΜΕ Πειραιά : Μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουμε το κόστος διαβίωσης, στέγασης και μετακίνησης

Δημοσιεύτηκε στις

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ  ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΟΥ, ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Οι εκπαιδευτικοί, όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Πολλοί μακριά από τον τόπο μας και την οικογένειά μας, προσπαθώντας, με τεράστιες δυσκολίες και χωρίς καμία κρατική στήριξη, να στηρίξουμε πολύμορφα τους μαθητές μας.

Με χαμένους 6 μισθούς από το 2009 και μετά, πληρώνοντας εξωφρενικά ποσά σε ενοίκια, μετακίνηση, λογαριασμούς ενέργειας, είδη πρώτης ανάγκης, δίδακτρα για τα «προσόντα» μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βάλει από την τσέπη μας χρήματα ακόμα και για βασικά εργαλεία στην τάξη, λόγω των ελλείψεων υποδομών, καθώς και για να κάνουμε μια όμορφη δραστηριότητα με τους μαθητές μας.

Με τα 737 ευρώ για τους νεοδιόριστους, τα 880 ευρώ για τους αναπληρωτές το πολύ για 10 μήνες και μετά πάλι στην ανεργία με το επίδομα των 438 ευρώ, αν είμαστε ‘’τυχεροί’’ και το δικαιούμαστε, απλά φτάνουμε στη μέση του μήνα και τα χρήματα έχουν ήδη τελειώσει.

Και σαν να μην έφτανε ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα βουνό υποχρεώσεις, που κυριολεκτικά μετράμε ευρώ το ευρώ για να δούμε πώς θα βγει ο μήνας… Χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές και νεοδιόριστοι αγωνιούν και σκέφτονται πώς θα λύσουν το ζήτημα της στέγασης σε ανθρώπινες συνθήκες για να μην αναγκάζονται να μένουν στα παγκάκια και στις παραλίες!

Η εύρεση σπιτιού, για όσους έρχονται στον Πειραιά από απομακρυσμένες περιοχές από όλη την Ελλάδα, αποτελεί πραγματική ‘’Οδύσσεια’’… με κακοσυντηρημένα σπίτια και με ενοίκια που φτάνουν τα 400-450 ευρώ για μια γκαρσονιέρα, ακόμα και τα 600 ευρώ για λίγο μεγαλύτερα σπίτια! Και σε πολλές περιοχές αυτό δεν είναι καν εφικτό πριν τα μέσα Οκτώβρη! Το επίδομα των 200 ευρώ που δίνεται στην Ύδρα, είναι μια ανάσα, αλλά και πάλι οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα.

Το κόστος της καθημερινής μετακίνησης, επίσης, είναι υπέρογκο, ιδιαίτερα για αυτούς που πηγαινοέρχονται καθημερινά, και κάνει την κατάσταση πραγματικά εκρηκτική.

Για την μετακίνηση στην Σαλαμίνα, χωρίς έκπτωση, οι συνάδελφοι πληρώνουν καθημερινά 14 ευρώ μόνο για να μπουν και να βγουν από το νησί με το όχημά τους! Δηλαδή το μήνα 300 ευρώ! Ακόμα και με την έκπτωση του 50%, δίνουν καθημερινά 7 ευρώ πήγαινε-έλα, που σημαίνει 150 ευρώ το μήνα! Χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος της βενζίνης για την μετακίνηση από και προς το νησί και την μετακίνηση μέσα στο νησί, πολλές φορές σε σχολεία που βρίσκονται μακριά το ένα από το άλλο!

Για την μετακίνηση στα υπόλοιπα νησιά το κόστος είναι ακόμα υψηλότερο. Με την έκπτωση 30% που έχουν οι εκπαιδευτικοί για την μετακίνηση στην Αίγινα, το κόστος κυμαίνεται από 17 έως 26 ευρώ (370-560 ευρώ τον μήνα!!) ανάλογα με τον τύπο πλοίου. Η μετακίνηση στην Ύδρα κοστίζει 80 ευρώ! Δηλαδή, το σκέφτεται κάποιος να πάει να δει τους δικούς του ανθρώπους μέσα στη σχολική χρονιά!

Οι συνάδελφοι που κλήθηκαν  να αναλάβουν το έργο της κάλυψης των μορφωτικών αναγκών των παιδιών του Πειραιά και των νησιών του, είναι άνθρωποι με ανάγκες στη μετακίνηση, τη στέγαση, τη σίτιση για όλο τον χρόνο!!!

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ. ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΑ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΤΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΑΜΕ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Για όλα αυτά τα προβλήματα που είναι εδώ και δυσκολεύουν την ζωή και τους όρους διαβίωσης των συναδέλφων, πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Κανείς εκπαιδευτικός να μη συνηθίσει στη μίζερη ζωή! Αγώνας τώρα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ολόπλευρη ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας!

Καλούμε τους συναδέλφους, τους Συλλόγους διδασκόντων, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους γονέων, τα άλλα Σωματεία του Πειραιά, να υιοθετήσουν τα αιτήματα ώστε συλλογικά και οργανωμένα να τα διεκδικήσουμε.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας! Αναπτύσσουμε δράσεις και κινητοποιήσεις για να κερδίσουμε αυτά που μας αξίζουν!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Για την μετακίνηση

 • Δωρεάν μετακίνηση των συναδέλφων, πεζών και με τα οχήματά τους, με τα πλοία της γραμμής.
 • 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.
 • Δωρεάν μετακίνηση των συναδέλφων, με οχήματα των Δήμων, από και προς τα σχολεία τους εντός των νησιών. Μέχρι να επιτευχθεί το παραπάνω, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν Δημοτικά οχήματα, δωρεάν μετακίνηση με τα ΚΤΕΛ των νησιών.
 • Δωρεάν μετακίνηση μαθητών, που αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στα νησιά επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδικότητα ΕΠΑΛ ή επειδή φοιτούν σε κάποια ειδική δομή ή πρέπει να κάνουν κάποια θεραπεία, με τα πλοία της γραμμής.

 

Για την στέγαση

 • Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα δημόσια-δημοτικά κτίρια, διαμερίσματα, δωμάτια και ξενοδοχεία, που διαθέτουν σε αφθονία τα νησιά, για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων, με ευθύνη κυβέρνησης και δήμου. Να μεριμνήσουν οι αρμόδιες αρχές ώστε να δημιουργηθούν ξενώνες για τους συναδέλφους που έρχονται ως αναπληρωτές και νεοδιόριστοι (‘’Το σπίτι του εκπαιδευτικού’’).
 • Να μεριμνήσουν Δήμος και Εκκλησία ώστε να γίνουν έργα για τη βελτίωση του πρώην “Γηροκομείου” στην Ύδρα, που φιλοξενεί εκπαιδευτικούς. Αξιοποίηση της Σχολής (“Αναργύρειος και Κοργαλένειος”) στις Σπέτσες.
 • Μέχρι να προχωρήσουν τα παραπάνω, να υπάρξει επιδότηση ενοικίου από την Πολιτεία στα 300€ το μήνα για όλους.
 • Να δοθεί επίδομα στους εκπαιδευτικούς από όλους τους Νησιωτικούς Δήμους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου (νόμος 4512/2018).

Για την σίτιση

 • Να υπάρχει δωρεάν σίτιση για όλους τους εκπαιδευτικούς. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε κεντρική περιοχή ή αξιοποίηση τοπικών εστιατορίων.
 • Εναλλακτικά, να υπάρξει αξιοποίηση της δυνατότητας του ναυστάθμου της Σαλαμίνας για μεταφορά γευμάτων στα σχολεία με οχήματα του Δήμου, δυνατότητα δωρεάν σίτισης εκπαιδευτικών στην ΑΕΝ στην Ύδρα ή αξιοποίηση σχολικών γευμάτων και για τους εκπαιδευτικούς.
 • Άμεση παροχή σχολικών γευμάτων για όλους τους μαθητές μας όλων των βαθμίδων.

Στην κατεύθυνση αυτή:

 • Προχωράμε σε συλλογή υπογραφών από όλα τα σχολεία της Σαλαμίνας, του Αργοσαρωνικού, των Κυθήρων.
 • Προχωράμε σε σύσκεψη με άλλα σωματεία του Πειραιά, του Αργοσαρωνικού και νησιωτικές ΕΛΜΕ το Σάββατο 15/10 στις 18:00 στα γραφεία της ΕΛΜΕ (Μαυρομιχάλη 14), με σκοπό να προχωρήσουμε σε συντονισμένη κινητοποίηση για τα ζητήματα αυτά σε όλη την Ελλάδα.
 • Προχωράμε σε κινητοποίηση στο Υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας και στο Λιμάνι του Πειραιά, από κοινού με άλλα σωματεία του Πειραιά του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και άλλες νησιωτικές ΕΛΜΕ μέσα στον Οκτώβρη, όπου θα επιδοθούν και οι υπογραφές διαμαρτυρίας.

 

Περισσότερα

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο : Ολοκληρώθηκε η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο, ενάντια στο νομοσχέδιο...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις ελλείψεις σε μια σειρά φάρμακα, πολλά...