ΕΛΜΕ Πειραιά: Κλειστά σχολεία λόγω χιονιά!

0
  • Αθωράκιστα σχολεία απέναντι σε φυσικά φαινόμενα και πανδημία!
  • Η τηλεκπαίδευση δεν είναι το φάρμακο δια πάσα νόσο!

Τα σχολεία, σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας και στην Αττική, κλείνουν λόγω των καιρικών συνθηκών, αυτή τη φορά. Τα ανύπαρκτα μέτρα για την πανδημία, η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, το κυβερνητικό σχέδιο «ανοιχτές πόρτες και παράθυρα», σε συνδυασμό με τις απαρχαιωμένες ή ανύπαρκτες υποδομές και τα προβλήματα θέρμανσης των σχολείων, δημιουργούν για μια ακόμα φορά μια εκρηκτική κατάσταση!

Είναι αυτονόητη απαίτηση το 2022, τα σχολεία μας να είναι χώροι ασφαλείς, με σύγχρονες υποδομές που δεν θα κλείνουν με το πρώτο κρύο, δεν θα πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, δεν θα καταρρέουν λόγω παλαιότητας.

Υπουργείο Παιδείας, Δ/νσεις Εκπαίδευσης και Δήμοι, αιφνιδιάζουν και πάλι γονείς και μαθητές, κάνουν πειράματα, ανακοινώνοντας την τελευταία στιγμή το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς να παίρνουν κανένα άλλο μέτρο για την προστασία της ζωή των εργαζομένων από τα φυσικά φαινόμενα, χωρίς μέτρα για την ίδια τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς.

Το μόνο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι… τι άλλο; Τηλεκπαίδευση για τα σχολεία που κλείνουν στο όνομα των «έκτακτων συνθηκών».  Ήδη η ΠΔΕ Αττικής και η ΔΙΔΕ Πειραιά στέλνουν οδηγίες για ενεργοποίηση του «αμαρτωλού» WEBEX τις επόμενες μέρες. Αλήθεια, σε μια περιοχή που υπάρχει πραγματικό πρόβλημα από τον χιονιά, που υπάρχει αδυναμία μετακίνησης ή και αποκλεισμοί το πρωτεύον είναι η τηλεκπαίδευσης;

Η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση», που ούτως ή άλλως κινείται σε «βαρομετρικά χαμηλά»! Δε θα δεχτούμε καμία προσπάθεια καθιέρωσης της τηλεκπαίδευσης εκτός πανδημίας στο όνομα των όποιων «έκτακτων συνθηκών». Σήμερα είναι ο καιρός, χθες ήταν οι μαθητικές καταλήψεις και η απόπειρα να μετατραπούν οι καθηγητές σε καταδότες των αγωνιζόμενων μαθητών, αύριο θα είναι η αδυναμία του κράτους να στείλει εκπαιδευτικούς σε μια σειρά περιοχές.

Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, με αποκλειστικά δικό μας εξοπλισμό, με προσωπικά έξοδα, για τα οποία ποτέ δεν αποζημιωθήκαμε (χτες ανακοινώθηκε voucher-κοροϊδία των 200 ευρώ, που δεν φτάνει ούτε για “ζήτω”) και χωρίς επιμόρφωση, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και στηρίξαμε τους μαθητές μας με όλους τους τρόπους. Δε θα δεχτούμε, όμως, η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται λάστιχο στο όνομα των “έκτακτων συνθηκών” κατά το δοκούν!

Θέλουμε να ρωτήσουμε το Υπ. Παιδείας, τι θα γίνει με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές που δεν διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό στα σπίτια τους, τους συναδέλφους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων για την τηλεκπαίδευση; Αύριο, εκείνους δε θα τους πιάσουν τα καιρικά φαινόμενα; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μετακινηθούν με ασφάλεια, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα μέσα της τηλεκπαίδευσης; Τι θα γίνει με τους μαθητές, ειδικά των πιο μικρών ηλικιών. Τι θα γίνει χωρίς «ειδική άδεια» για όλους τους γονείς; Ποιος θα κρατήσει τα παιδιά στο σπίτι;

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας, στο όνομα των έκτακτων αναγκών και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας για σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή.

  • Να αποσύρει τις οδηγίες περί υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που κλείνουν λόγω καιρού. Να καλυφθούν όλα τα κενά εδώ και τώρα, που αποτελούν και το βασικό λόγο για την απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών.
  • Οι εκπαιδευτικοί, οι Σύλλογοι Διδασκόντων γνωρίζουν τον τρόπο για να καλυφθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες και αυτό θα πράξουν με το άνοιγμα των σχολείων.
  • Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν από το σπίτι, και με δικά τους μέσα, την τηλεκπαίδευση. Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης προσωπικών τεχνολογικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε “κυρώσεις” σε συναδέλφους. Καμία απειλή και διοικητή αυθαιρεσία προς τους εκπαιδευτικούς δε θα γίνει αποδεκτή. Σε ορισμένα σχολεία στον Πειραιά, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες συγκεκριμένες καταγγελίες για πιέσεις πραγματοποίησης τηλεκπαίδευσης σε υπό κατάληψη σχολικές μονάδες.
  • Το ΥΠΑΙΘ και η ΔΙΔΕ οφείλουν να παρέχουν όλα τα τεχνολογικά μέσα στην σχολική μονάδα για όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Με δεδομένες τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να μεταβούν στην σχολική μονάδα. Προέχει η ασφάλεια.
  • Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτη άδεια, με 100% αποζημίωση, στους γονείς όπου θα είναι κλειστά τα σχολεία των παιδιών τους.
Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.