4 Ιούνη 2025 διαδηλώνουμε στην Καλαμάτα στις 19.30 στην Κεντρική Πλατεία.
Συναυλία στο λιμάνι.
Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν
όλες οι ευθύνες για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
Στις 14 Ιούνη 2025, συμπληρώνονται δύο χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, όπου βρήκαν βασανιστικό θάνατο πάνω από 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και ανυπεράσπιστα παιδιά. Δύο χρόνια που παρά την αποκάλυψη συγκλονιστικών στοιχείων που έχουν έρθει στο φως για τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις του Ελληνικού Λιμενικού και της Frontex, καμία ευθύνη δεν έχει αποδοθεί, κανένας ένοχος δεν έχει τιμωρηθεί. Ήταν ένα έγκλημα με αιτίες και ενόχους και όχι ένα «επιχειρησιακό λάθος», όπως προκλητικά είπε πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός Μάκης Βορίδης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ενορχηστρωτής και αυτής της συγκάλυψης του εγκλήματος και των ενόχων. Κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, όπως οι συνομιλίες του πλοιάρχου με το Λιμενικό και το καταγραφικό υλικό από τις κάμερες του σκάφους, έχουν εξαφανιστεί!
Η επιχείρηση συγκάλυψης όμως δε θα περάσει και θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό.
Καταγγέλλουμε την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, που εκπονούν πολεμικά σχέδια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα και τον κόπο των εργαζομένων, που τσακίζουν τα δικαιώματά μας στη δουλειά, την υγεία και την παιδεία, για να ξοδεύουν δισεκατομμύρια στους πολεμικούς εξοπλισμούς, που σκορπούν τον πόλεμο και την καταστροφή, που προκαλούν τα τεράστια κύματα των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών.
Παλεύουμε ενάντια στην άγρια πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων. Ενάντια στην πολιτική που φτιάχνει σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακόμα και σε τρίτες χώρες, στήνει επικίνδυνους φράχτες, εντείνει τις βίαιες επαναπροωθήσεις και τις απελάσεις, παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και τα δικαιώματα στο άσυλο. Αυτή η πολιτική επιτρέπει στα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών να γιγαντώνονται. Αυτή η πολιτική φέρνει τα αμέτρητα ναυάγια στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου, τους χιλιάδες νεκρούς στα συνοριακά περάσματα.
Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, για να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου, για να σταματήσει κάθε σχέση της κυβέρνησης με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που διαπράττει βάρβαρη γενοκτονία σε βάρος του περήφανου Παλαιστινιακού λαού, για να γυρίσουν πίσω όλες οι αποστολές στρατευμάτων εκτός συνόρων.
Απαιτούμε να κλείσουν όλα τα hot-spots στα νησιά και αλλού, να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις. Να διαμορφωθούν ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας, με διερμηνεία και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, και να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο.
Παλεύουμε ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση και τις άδικες διακρίσεις σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών εργατών. Παλεύουμε μαζί με τους συναδέλφους μας, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.
Καταγγέλλουμε τις συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου, που υπογράφει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, κατά παραγγελία του κεφαλαίου για πάμφθηνα εργατικά χέρια χωρίς δικαιώματα.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!
Έχουμε πλούσια, ανεκτίμητη πείρα, που δεν μπορεί να τη σφετεριστούν τ’ αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους, ούτε τα φασιστοειδή μαντρόσκυλά τους που χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το έχουμε αποδείξει στη Μανωλάδα, στο Ελληνικό, στη Νέα Μηχανιώνα, στα νησιά και αλλού.
Φτάνει πια! Παλεύουμε για να σταματήσει το μακελειό!
Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
ή αγνοείται η τύχη τους το 2024, στη Μεσόγειο!
Καλούμε τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην διαδήλωση – συναυλία στην Καλαμάτα στις 14 Ιούνη για τα δύο χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, να απευθυνθούν στα τηλέφωνα του σωματείου 2103835093 και 2103802923 ή στο mail του σωματείου [email protected].
Πούλμαν θα αναχωρήσουν το Σάββατο 15.30 από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο) στην Αθήνα.