Εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών της Αττικής

Δημοσιεύτηκε στις

Εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών της Αττικής

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τη μαζική κινητοποίηση των συνδικάτων της Θεσσαλονίκης, που ήταν μια μαχητική, ενωτική απάντηση  των εργαζομένων ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Επιβεβαιώθηκε από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι ο λαός μας δεν έχει να περιμένει τίποτα, παρά μόνο νέα βάρη και θυσίες, για να δυναμώσει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο. Πρέπει να σημάνει συναγερμός στα συνδικάτα, στην εργατική τάξη συνολικά. Δυναμώνουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Οργανώνουμε γενικευμένη απάντηση με πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα. Κλιμακώνουμε με νέες πανεργατικές κινητοποιήσεις.

Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης της εργατικής αντίστασης και αντεπίθεσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. 

Τα όσα βιώνει τις τελευταίες ημέρες η εργατική και λαϊκή οικογένεια είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση, το κράτος, δε θέλουν και δε μπορούν να πάρουν μέτρα που να προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια του λαού, που να προστατεύουν τη δουλειά και το εισόδημα των εργαζομένων σε συνθήκες νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Οι μάσκες – αλεξίπτωτα και τα παγουρίνια για σφηνάκια στους μαθητές δείχνουν τη χρεωκοπία μιας πολιτικής που δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τις πιο στοιχειώδης ανάγκες των παιδιών μας και του συστήματος εκπαίδευσης. Η ομολογία από τα χείλη της υπουργού Παιδείας, ότι περισσότεροι καθηγητές και περισσότερες σχολικές αίθουσες αποτελούν κόστος και δεν μπορούν να γίνουν, επιβεβαιώνει με τον πιο κυνικό τρόπο πόσο «φτηνή» είναι για την κυβέρνηση και το κράτος η υγεία των παιδιών μας.

Μόλις εχθές το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στην Αττική, το 60% των κλινών ΜΕΘ για covid -19 είναι καταλυμένο. Σε συνθήκες ακόμα μικρής έξαρσης της πανδημίας, με ευθύνη της κυβέρνησης που άνοιξε τα σύνορα για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις μεταφορές και στον τουρισμό μετατρέποντας σε κουρελόχαρτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γίνονται σκόνη τα επιχειρήματά της ότι μέσα στο καλοκαίρι προετοιμάστηκαν καλύτερα και ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι τεράστιες ελλείψεις στα Νοσοκομεία όπως καταγγέλλουν καθημερινά τα σωματεία των εργαζομένων και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών αλλά και η ομολογία του υφυπουργού υγείας, ότι εάν χρειαστεί θα ξανακλείσουν τα χειρουργεία και θα περιοριστεί η περίθαλψη νοσούντων άλλων ασθενειών δείχνει τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπορευματοποίηση της υγείας για το λαό μας.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες που έχουν μετατραπεί σε χώρους διασποράς του κορονοϊου, τα γηροκομεία που μετρούν δεκάδες νεκρούς και αρρώστους, οι χώροι δουλειάς όπου στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι δυναμώνουν την επίθεση τους. Καταργούν ωράρια και συμβάσεις, εκβιάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, πότε βάζουν σε αναστολή τους εργαζόμενους, πότε τους ξεπατώνουν στη δουλειά, τρομοκρατούν ή και απολύουν όσους αντιστέκονται, επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια στη δράση των συνδικάτων.

Η αθλιότητα της κυβέρνησης, της πολιτικής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ πιάνει πάτο βλέποντας τις αβάσταχτες εικόνες από τα νησιά της Ελλάδας που φιλοξενούν τους πρόσφυγες αλλά και κάνοντας μια επίσκεψη στα κέντρα της Αττικής που στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας, παραδομένοι στα χέρια των αρπακτικών των ΜΚΟ. Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα από μια πολιτική που έχει την υπογραφή της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, των συμφωνιών που υπέγραψαν και υλοποιούν τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ. Αντί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου σε συνθήκες αξιοπρεπούς φιλοξενίας, να κλείσουν τα κέντρα – φυλακές και να απεγκλωβιστούν άμεσα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ελλάδα, η κυβέρνηση στήνει νέες «Μόριες» και διαιωνίζει τα βάσανα αυτών των δυστυχισμένων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μόλις τη Δευτέρα που μας πέρασε η κυβέρνηση πέρασε ένα νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της αποζημίωσης των υπερωριών και το πετσόκομμα του δώρου Χριστουγέννων, όπως έκανε πριν με το δώρο Πάσχα και το επίδομα άδειας, μισθούς που ήδη έχει καταργήσει στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

Δεν υπάρχει ημέρα που να περνά και να μην φαίνεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν ξανά. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Προετοιμάζει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα φέρει τους επόμενους μήνες, ίσως και από τον Οκτώβριο και αφορούν:

  • Την εφαρμογή και τη γενίκευση του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα ασφάλισης, ξεκινώντας δηλαδή το πετσόκομμα από την επικουρική ασφάλιση και ανοίγοντας το δρόμο και στην κύρια ασφάλιση,
  • Την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων γενικεύοντας τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την ευελιξία μέσα στο έτος ή στο εξάμηνο, καταργώντας την πληρωμή των υπερωριών, το σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, τις ΣΣΕ,
  • Μια νέα παρέμβαση στις εργατικές συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, τόσο με την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου «για τον περιορισμό των διαδηλώσεων» όσο και για τη νέα παρέμβαση που αφορά στην αναδιάρθρωση του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να «εκσυγχρονιστεί» με τις νέες απαιτήσεις για την παραπέρα προώθηση του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας, βάζοντας ταυτόχρονα και νέα εμπόδια στη δουλειά των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα πλαισιώνονται και θα ενισχύονται και από άλλες όπως η ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα και η κατάργηση της όποιας προστασίας είχε κατακτήσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα για την πρώτη κατοικία, παρεμβάσεις για παραπέρα εμπορευματοποίηση των παροχών υγείας, πρόνοιας, παιδείας, στο νερό και στο ρεύμα.

Ας αναλογιστούμε τι ακριβώς φέρνει η κυβέρνηση όσον αφορά για παράδειγμα την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει προπαγανδιστικά το μοντέλο «θα δουλεύεις όταν και για όσο υπάρχει δουλειά» ως κάτι προοδευτικό και μάλιστα και ως ατομική επιλογή στα πλαίσια «της διευθέτησης του συνολικού προσωπικού σου χρόνου». Σιγά την καινοτομία. Αυτό που σήμερα κυριαρχεί σε πολλούς χώρους δουλειάς, σε πολλούς κλάδους και ιδιαίτερα για τη νέα βάρδια των εργαζομένων νομοθετείται και γενικεύεται. Ας ρωτήσει ο Πρωθυπουργός με τι όρους δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό – Επισιτισμό, με τις 14 εργασιακές σχέσεις, με την εποχιακή και εξοντωτική απασχόληση, με τα 10ωρα και τα 12ωρα, τα απλήρωτα νυχτερινά και τις αδήλωτες υπερωρίες, τις συμβάσεις μαθητείας, τις συμβάσεις μιας ημέρας.

Ας ρωτήσει τις εργαζόμενες μητέρες που απασχολούνται με τηλεργασία, που έχουν στο ένα χέρι το πληκτρολόγιο και στο άλλο το μωρό τους, κοιμούνται και ξυπνούν με το άγχος της κλήσης και του μέιλ από την εργοδοσία. Ας ρωτήσουν τους γιατρούς στα Νοσοκομεία, που δουλεύουν με το καθεστώς χιλιάδων απλήρωτων υπερωριών, χωρίς υλικά και μέσα, χωρίς κάλυψη όλων των θέσεων, με συνεχείς εφημερίες και βάρδιες. Ας ρωτήσει τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ που σακατεύονται από την εντατικοποίηση  και από τα ωράρια λάστιχο, από τις 6 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, με μισθούς των 400 και 500 ευρώ, με δεκάδες κρούσματα συναδέλφων τους να αποκρύβονται για να μην χάσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Δεκάδες τα παραδείγματα από δεκάδες κλάδους. Ποια ακριβώς «διευθέτηση» μπορεί να κάνει η εργατική οικογένεια όταν την ίδια στιγμή φροντίζει στο σπίτι τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο, το μικρό παιδί. Όταν οι υπηρεσίες πρόνοιας είναι πανάκριβες και κάθε χρόνο όλο και για πιο λίγους. Όταν σου κόβουν το νερό και το ρεύμα. Όταν φουντώνουν οι πλειστηριασμοί και χάνουν το σπίτι τους φτωχοί και ταλαιπωρημένοι εργαζόμενοι. Όταν η ανεργία σπάει όλα τα ρεκόρ και η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων δεν έχει πρόσβαση ούτε σε ένα στοιχειώδες επίδομα.

Και όμως, η κυβέρνηση, αυτό τον εργασιακό Μεσαίωνα τον ονομάζει πρόοδο και τον ενισχύει. Ετοιμάζεται να φέρει ένα νέα εργατικό τερατούργημα που καταργεί και τυπικά τις υπερωρίες και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς. Θα δουλεύουμε όσο υπάρχει δουλειά με ρυθμούς εξόντωσης και μετά αν υπάρχει η δυνατότητα θα δίνονται μόνο ορισμένα ρεπό.

Επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο ρυθμίσεις που είχε νομοθετήσει ο Βρούτσης πριν έναν χρόνο για την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, ρυθμίσεις που έκαναν απαγορευτικές ούτως ή αλλιώς την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ και δεν είχε υπογραφεί σχεδόν καμία, αλλά για είναι σίγουροι δίνουν ένα ακόμα χτύπημα. Έτσι για να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ θα πρέπει η εργοδοτική ένωση να εκπροσωπεί το 70% των εργοδοτών και φυσικά παραμένουν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις, της έγκρισης του υπουργού, της απόδειξης ότι δεν δυσχεραίνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων κοκ. Ισχυροποιούνται και άλλο οι επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερτερούν τον κλαδικών ακόμα και αν είναι χειρότερες. Απελευθερώνονται οι απολύσεις ακόμα και σε περίοδο αδείας, πιθανά ακόμα και σε άδεια λοχείας ενώ παύει κάθε προστασία από την απόλυση αφού ακόμα και αν ένας εργαζόμενος δικαιωθεί σε δικαστήριο και αποδειχθεί ότι η απόλυση του ήταν άδικη, ο εργοδότης δε θα έχει υποχρέωση επαναπρόσληψης απλά θα του δίνει κάτι παραπάνω στην αποζημίωση.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν αντίδραση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Φοβούνται το οργανωμένο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, φοβούνται το ΠΑΜΕ και θα πάρουν νέα μέτρα για την υποταγή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και για την περιφρούρηση της εκμετάλλευσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον απεργοκτόνο νόμο και την μετατροπή των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς σε ιδιώνυμο έγκλημα, γι’ αυτούς τους λόγους η ΝΔ ψήφισε το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και φέρνει τώρα νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις που περιορίζουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Κατοχυρώνει την ηλεκτρονική συνεδρίαση, την ηλεκτρονική ψηφοφορία και την επιστολική ψήφο χτυπώντας την καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνδικάτων, τις ζωντανές, μαζικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Μετατρέπει τα συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους σε έρμαια της εργοδοσίας. Δίνει τη δυνατότητα να γενικευτεί η νοθεία μόνο και μόνο για να παραμείνουν η αχυράνθρωποί της στις καρέκλες τους στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και αλλού.

Διώκει την συνδικαλιστική δράση, αίρει και τυπικά την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών αφού ούτως ή αλλιώς υπάρχουν δεκάδες απολύσεις εργαζομένων για συνδικαλιστική δράση ενώ αίρει και την προστασία των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου, των 21 που απαιτούνται για την ίδρυση του. Έτσι σωματείο τώρα θα φτιάχνουν μόνο όσοι είναι αρεστοί στην εργοδοσία. Το κράτος  λοιπόν που έχει νομοθετήσει τη δυνατότητα η εργοδοσία με 15 εργαζόμενους να στήνει «Ένωση Προσώπων» για να υπογράφονται οι εξευτελιστικές συμβάσεις των 500 ευρώ, απελευθερώνει την εργοδοτική τρομοκρατία απέναντι σε όσους αγωνίζονται.

Εδώ και δύο ημέρες έχει ξεκινήσει από «πρόθυμους» αρθογράφους σε διάφορες εφημερίδες η συκοφαντία του συνδικαλιστικού κινήματος για να ωριμάσει μέσα στο εργαζόμενους η αποδοχή των αντιδραστικών σχεδιασμών. Τι δε λένε όμως; Την αλήθεια. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα του χεριού τους. Θέλουν συνδικάτα που θα κάθονται στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, θα συμφωνούν για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, θα καλλιεργούν την αντίληψη ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων αξίζουν κάθε θυσία από τους εργαζόμενους, θα πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν θα αγωνίζονται. Για τέτοιους συνδικαλιστές και για τέτοια συνδικάτα δουλεύουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι. Για τέτοιους εργατοπατέρες όπως είναι στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ για να καταστείλει τη δράση των εργαζομένων και των συνδικάτων σε εργατικά συνέδρια όπως της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ.

Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ όπως και σε άλλα συνδικαλιστικά όργανα, πλειοψηφίες που απαρτίζουν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι απλά εξαφανισμένοι από τους χώρους δουλειάς αλλά παίζουν βρώμικο παιχνίδι στην πλάτη των εργαζομένων. Βάζουν πλάτη για να περάσουν όλες αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις, δεν έκαναν τίποτα για να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ενάντια στον περιορισμό των διαδηλώσεων. Ξεπληρώνουν γραμματεία απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα κόμματα του κεφαλαίου που τους διατηρούν στη θέση τους.

Η αγανάκτηση πολλών συνδικάτων και συνδικαλιστών είναι μεγάλη γι’ αυτή τη γάγγραινα του συνδικαλιστικού κινήματος. Πολλοί συνδικαλιστές που πρόσκεινταν ή ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς τους με αυτές τις παρατάξεις εκφράζουν την καθημερινή τους δυσαρέσκεια. Ακόμα και οι ίδιοι οι εργατοπατέρες, στριμωγμένοι από την αδράνεια και την συνενοχή τους, ξεκατινιάζονται σχεδόν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με ανακοινώσεις για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες.

Κανείς εργαζόμενος δε μπορεί να περιμένει από αυτές τις πλειοψηφίες να κάνουν το παραμικρό για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η υπόθεση είναι στα χέρια μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στη νέα επίθεση του κεφαλαίου προβάλλουμε την ανάγκη να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα μπαίνουν μπροστά για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και για να ανοίξει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το λαό μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης με συνδικάτα και συνδικαλιστές που αγωνιούν για τις εξελίξεις και προβληματίζονται για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Υπογραμμίζουμε και στη σημερινή μας σύσκεψη ότι ο αγώνας για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος αποκτά σήμερα εξαιρετική σημασία και πρέπει να αφυπνίσει κάθε τίμιο εργάτη και συνδικαλιστή και ειδικά μπροστά στα νέα εμπόδια που επιχειρεί να ορθώσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και ότι η αλλαγή στην κατάσταση του εργατικού κινήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία της ΕΕ, χωρίς σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να οργανωθεί με ανοιχτό το μέτωπο σε λογικές και απόψεις που καλλιεργούνται μεθοδικά από την ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, τους διάφορους μηχανισμούς του συστήματος, τους εργατοπατέρες, που ενισχύουν τη συντηρητικοποίηση και τον φόβο.

Τέτοιες είναι οι θέσεις που ενοχοποιούν αποκλειστικά το λαό και τη λαϊκή πάλη για την εξέλιξη της πανδημίας στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ατομικής ευθύνης ενώ κρύβουν τις κυβερνητικές ευθύνες για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, της ζωής, του εισοδήματος του λαού. Οι θέσεις που καλούν σε «εθνική ομοψυχία και συνεννόηση για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων δυσκολιών», που τις υπερασπίζονται τόσο η κυβέρνηση, όσο και το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ με το περιβόητο «θα λογαριαστούμε μετά», όσο και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Αξιοποιώντας το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ που έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα οργανώνουμε την πάλη σε όλη την Αττική, σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς που έχουμε τέτοια δυνατότητα. Δουλεύουμε συστηματικά όχι μόνο για να μην ψηφιστούν νέα αντιλαϊκά μέτρα και νόμοι αλλά για να μπουν στο κέντρο της διεκδίκησης αιτήματα που ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού σ’ αυτές τις κρίσιμες συνθήκες.

Χρειάζεται να δυναμώσει η εργατική – λαϊκή πάλη για:

— Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές – αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ.

— Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις οξυμένες ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους.

— Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

— Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Διαγραφή μέρους χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.

— Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας δωρεάν για όλους, επίταξη ιδιωτικών δομών για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα.

— Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Διαμορφώνουμε σε κάθε συνδικάτο ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης που να υπηρετεί και να εξασφαλίζει την υλοποίηση του σχεδιασμού που αποφασίζουμε με στόχο να έχει επιτυχία το συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Ενισχύουμε κλαδικά μέτωπα και κινητοποιήσεις για να δουλέψουμε την ανάγκη για Ενιαίο, Μαζικό, Ταξικό αγώνα που απαιτείται απέναντι στη νέα επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Ξεχωρίζουν ορισμένες κρίσιμες κινητοποιήσεις όπως:

  • Η κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονιών, αύριο στις 17 Σεπτέμβρη και η πρόταση σωματείων και συνδικαλιστών για πανελλαδική απεργία των εκπαιδευτικών στις 24 Σεπτέμβρη
  • Η πανελλαδική ημέρα δράσης στον Τουρισμό – Επισιτισμό και η στάση εργασίας στην Αττική στις 28 Σεπτέμβρη

Ο προσανατολισμός αυτός να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους και σωματεία.

Να στηρίξουμε άλλες πολύ σημαντικές κινητοποιήσεις που μεσολαβούν πριν το συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη ή πιθανά να απαιτηθούν να οργανωθούν ανάλογα με τις εξελίξεις όπως:

Τα καλέσματα για την καταδίκη των υπόδικων εγκληματιών της Χρυσής Αυγής από τα συνδικάτα του Πειραιά στις 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι και για μεγάλη  κινητοποίηση στις 7 Οκτώβρη έξω από το Εφετείο, με ραντεβού στις 10 το πρωί στο σταθμό του Μετρό στους Αμπελοκήπους, στηρίζοντας ακόμα και στάσεις εργασίας σε συνδικάτα που έχουν τη δυνατότητα να διευκολύνουν τη μαζική συμμετοχή συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων.

Παλεύουμε για τη μαζική καταδίκη του νέου πτωχευτικού κώδικα που φαίνεται η κυβέρνηση να ψηφίζει στα τέλη Σεπτέμβρη και αφορά την οριστική άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και στο πέρασμα μιας νέας θηλιάς από τα γεράκια των εταιρειών και τους τραπεζίτες στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη και την στήριξη των διεκδικήσεων για την προστασία των προσφύγων των μεταναστών, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τη διεκδίκηση του απεγκλωβισμού όσων το έχουν πάρει από την Ελλάδα κόντρα στο κλίμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που καλλιεργούν ακροδεξιές δυνάμεις και φασιστοειδή.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή των συνδικάτων πρέπει να είναι στραμμένη στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ενημέρωση των εργαζομένων και η αποκάλυψη του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα των εξελίξεων, η ανάδειξη των ευθυνών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και η προβολή των θέσεων του ΠΑΜΕ με κυρίαρχα αιτήματα την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την αποδέσμευση της Ελλάδας από τις δολοφονικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η φιλιά των λαών, είναι στην πρώτη γραμμή παράλληλα με την ετοιμότητα και την επαγρύπνιση του μαζικού κινήματος να παρέμβει σε κάθε εξέλιξη.

Το προηγούμενους μήνες της πανδημίας προχώρησε η κοινή δράση εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, π.χ. στο δήμο Αθήνας, του Πειραιά και αλλού για τα ζητήματα της Υγείας. Είναι σημαντικό να στεριώσει και να απλωθεί η δράση σωματείων και μαζικών φορέων στο επίπεδο της γειτονιάς. Να επανέλθουμε για να δώσουμε μια συνέχεια με αφορμή την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους της υγείας όπως και για μια σειρά άλλα ζητήματα που η κατάσταση είναι τραγική. Για παράδειγμα οι μεγάλες ελλείψεις σε 32 σχολεία του δήμου της Αθήνας. Όπως το στοιχείο που έδωσαν οι συναγωνιστές μας από την ΕΥΔΑΠ για εκτέλεση 2.000 εντολών διακοπής παροχών ύδρευσης την εβδομάδα, στην Αττική, για χρέη από 100€. Και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα των πλειστηριασμών και της έκτασης που θα πάρει το επόμενο διάστημα. Κανείς μόνος του λοιπόν. Να δυναμώσει η κοινή δράση και η αλληλεγγύη, να δυναμώσει η αγωνιστική στάση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο,  το λέμε για άλλη μια φορά, δεν πειθαρχούμε, δεν αναστέλλουμε τη συνδικαλιστική δράση. Τα ΔΣ των συνδικάτων να αναλάβουν ουσιαστικές ευθύνες για την οργάνωση της δράσης και των κινητοποιήσεων, σπάζοντας κάθε προσπάθεια να δημιουργήσει η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα κλίμα υποταγής και συμβιβασμού, κλίμα περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπολογίζουμε τα πραγματικά δεδομένα της πανδημίας και τη γνώμη των ειδικών, δηλαδή φροντίζουμε σε ότι κάνουμε να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων που συζητούν,  κινητοποιούνται και διαδηλώνουν. Υπάρχει τέτοια πείρα από την προηγούμενη φάση της πανδημίας και ιδιαίτερα από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα που έδειξε για το τι είναι ικανή να καταφέρει η οργανωμένη εργατική τάξη και το ταξικό της κίνημα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με αυτές τις σκέψεις, προτρέπουμε να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση σε όλα τα συνδικάτα της Αττικής, να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις, το συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων στις 13 Οκτώβρη να είναι μια μαζική και ενωτική απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση και να προετοιμάζει μια νέα πανεργατική κλιμάκωση.

Περισσότερα

Εισήγηση από τον Π. Γάκια, Πρόεδρο Συνδικάτου Οικοδόμων στη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων στον Κιν/φο ΤΡΙΑΝΟΝ

Θέλουμε να ξεκινήσουμε χαιρετίζοντας τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιήθηκαν από...

Εισηγητική Ομιλία του Μ.Μπεκρή, Προέδρου του ΕΚ Πειραιά στη χθεσινή σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα Λιπάσματα, Δραπετσώνα

Εισηγητική ομιλία από το Μάρκο Μπεκρή,  Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου των...

Κεντρική εισήγηση Ημερίδας για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, Θεσσαλονίκη 7 Σεπτέμβρη

ΗΜΕΡΙΔΑ: Υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς Εισήγηση Σκοπός της πρωτοβουλίας που συνδιοργανώνουν Ομοσπονδίες και συνδικάτα...