Εισήγηση στην σύσκεψη των φορέων των δυνάμεων της Κοινωνικής Συμμαχίας στον Πειραιά (20.5.13)

Δημοσιεύτηκε στις

Αγαπητοί

Συναγωνιστές Συναδέλφισσες Συνάδελφοι.

Με το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης ανοίγουμε μεγάλο μέτωπο με που όλες μας οι δυνάμεις σταθερά δυναμικά, με πίστη και αποφασιστικότητα χρειάζεται να δώσουν την μάχη με διάρκεια.

Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους το σύνολο της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, αφορά όλες τις ηλικίες. Η συνταξιοδότηση, τα φάρμακα, οι κοινωνικές παροχές πρέπει να είναι εξασφαλισμένα ως καθολικό δικαίωμα, ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας.

Αφορά και τις συντάξεις, αλλά και την Πρόνοια, την Περίθαλψη, την Ιατρική αγωγή και τα Φάρμακα, την Ασφάλιση και την Υγεία, την Υγιεινή και Ασφάλεια, την προστασία από εργατικό ατύχημα, κ.λπ. όλα αυτά, που έχουν μπει στην Προκρούστεια κλίνη.

Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας πολιτικός συνδικαλιστικός σχηματισμός ή άνθρωπος στην χώρα που να μην ομολογεί πλέον την ανησυχητική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η σημερινή σύσκεψη των δυνάμεων της κοινωνικής συμμαχίας της Αττικής έχει αυτό το στόχο. Να ταρακουνήσουμε τα νερά να ξεσηκωθούμε και να ξεσηκώσουμε τον κόσμο.

Πρώτο. Να συζητήσουμε το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης όχι γενικά αλλά με τα νέα στοιχεία, τα προβλήματα που προκύπτουν. Να δούμε τις νέες εξελίξεις πώς διαμορφώνονται σήμερα. Ποίοι είναι οι στόχοι της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Δεύτερο. Να καταλήξουμε σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα και σχεδιασμό της δράσης όλων των δυνάμεων της συμμαχίας για την κινητοποίηση της Ε.Τ και του λαού μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις που έρχονται.

Ποια είναι η κατάσταση που σήμερα διαμορφώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τα στοιχεία που το τελευταίο διάστημα δημοσιεύονται τα οποία επιβεβαιώνονται από τους αρμόδιους και τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων των ασφαλιστικών ταμείων δείχνουν ότι η κατάσταση για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ανησυχητική και το μέλλον της ζοφερό για όλους τους ασφαλισμένους για όλα τα ταμεία. Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική κρατική αστική προπαγάνδα κάνει κάθε προσπάθεια να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους γι’ αυτή την κατάσταση. Αποπροσανατολίζει προβάλλοντας τα περιστατικά κάποιων παράνομων συντάξεων, τις δήθεν υψηλές παροχές μιας μικρής μειοψηφίας, τις υπαρκτές ανισότητες μεταξύ κατηγοριών ασφαλισμένων ή αξιοποιεί την ανεργία. Στην ίδια γραμμή οι πολιτικοσυνδικαλιστικές δυνάμεις του κεφαλαίου παρουσιάζουν το Ασφαλιστικό σαν ένα τεχνοκρατικό πρόβλημα, σαν ζήτημα λογιστικής κακοδιαχείρισης που οδήγησε στα ελλείμματα και στην υπονόμευση της βιωσιμότητας των Ταμείων. Αφού πολύ καλά γνωρίζουν ότι είναι πολιτικό, ταξικό πρόβλημα. Τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να τα υποτιμήσουμε, να τα παίρνουμε υπόψη και να τα ανοίγουμε στους εργαζόμενους από την δική μας σκοπιά αναδείχνονται οι πραγματικές αιτίες.

Η προπαγάνδα τους έχει στόχο να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους για τη σημερινή κατάσταση των Ταμείων, ή στην καλύτερη περίπτωση τους βάζουν στο ίδιο τσουβάλι, θύτες και θύματα μαζί.

Αξιοποιούν την κρίση, την υπερχρέωση του κράτους, τις συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της αστικής πολιτικής σαν εφαλτήριο για την κλιμάκωση της επίθεσης σε όσα κοινωνικό-ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Η αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την προπαγάνδα τους.

Η σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδίου που συστηματικά και με συνέχεια προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της κρίσης αλλά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι αντιλαϊκές πολιτικές για το Ασφαλιστικό, που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένες αποφάσεις της Ευρ. Ένωσης, με βασικό στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, πράγμα που μεταφράζεται σε ξεζούμισμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων με ένταση της εκμετάλλευσης.

Πρόκειται για αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάστηκαν συγκεκριμένα και προωθούνται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτές οι αναδιαρθρώσεις δεν περιορίζονται μόνο στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά σε όλα ανεξάρτητα εάν έχουν ή δεν έχουν μνημόνια. Στόχευαν και στοχεύουν: Στη μείωση στο κατώτατο δυνατό επίπεδο της τιμής της εργατικής δύναμης, στη μείωση, όπως λένε, του «μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους». Στη μεταφορά ασφαλιστικών βαρών του κράτους και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις πλάτες των εργαζομένων μέσα απ’ τη σύνδεση εισφορών – παροχών, τη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος στη βάση της ανταποδοτικότητας. Με τους νόμους για να μπαίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις χρηματαγορές, να κάνουν επενδύσεις, να μετατρέπονται σε επιχειρηματικούς ομίλους, άρα να μπαίνουν στη μέγγενη του ανταγωνισμού. Στόχευαν και στοχεύουν στη διασφάλιση πεδίου κερδοφόρων επενδύσεων του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου στο ασφαλιστικό σύστημα, στην ιδιωτική υγεία που συμβαδίζει με τη συρρίκνωση της κρατικής στήριξης των Ταμείων. Στόχευαν και στοχεύουν στην αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων και των εισφορών των ασφαλισμένων για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων, με όρους που εκτινάσσουν τα κέρδη τους, «δανεικά και αγύριστα», όπως λέει ο λαός.

Με τη σημερινή κατάσταση των Ταμείων και το μέλλον των συντάξεων συνδέονται και αντανακλώνται όλες οι αρνητικές συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα για την κατάσταση αυτή.

Για την άσχημη κατάσταση των Ταμείων και των συντάξεων και την κοινωνική ασφάλιση την φέρνουν όλες οι κυβερνήσεις που για λογαριασμό του κεφαλαίου λιάνισαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για την καπιταλιστική ανάπτυξη με δανεικά και αγύριστα. Είναι γνωστό το αντιφασιστικό νομικό οπλοστάσιο που ψηφίσθηκε τα 20 τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις της Ν.Δ του ΠΑΣΟΚ, για το Ασφαλιστικό. Για το πώς μεθοδεύτηκε, οργανώθηκε, προωθήθηκε, συστηματικά και σχεδιασμένα, η σημερινή κατάσταση. Αλλά και άλλοι που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που στο όνομα του εκσυγχρονισμού συμφωνούσαν να μετατρέπονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε μετόχους τραπεζών όπως και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που στήριξαν και στηρίζουν σταθερά αυτές τις πολιτικές παρά τις κορώνες και τις φραστικές διαφοροποιήσεις.

Οργάνωσαν και μεθόδευσαν την σημερινή κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία.

  • Με την τεράστια κλοπή των αποθεματικών των Ταμείων, τον χρηματιστηριακό τζόγο στην 10ετία του ΄90, το κούρεμα, την ληστεία με την καπιταλιστική κρίση.

  • Με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή και εισφοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και την αδυναμία των αυτοαπασχολούμενων να πληρώσουν τις εισφορές τους.

  • Με τις αλλαγές και τα μέτρα που προωθούν την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας.

  • Με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της μερικής – προσωρινής απασχόλησης.

  • Με τη μείωση των πραγματικών μισθών, του μεροκάματου, με τη συνολική απαξίωση της εργατικής δύναμης.

  • Με την εκτίναξη της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακρόχρονης, τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων ηλικιών, των ηλικιωμένων.

  • Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων διαμορφώθηκε με ευθύνη και σχεδιασμένη παρέμβαση των αστικών κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας.

Την ίδια λογική υπηρέτησαν οι αντεργατικοί αντιασφαλιστικοί νόμοι της τελευταίας διετίας που αξιοποίησαν την καπιταλιστική κρίση.

Η κατακρεούργηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων που διαρκεί τέσσερα χρόνια, τα κουρέματα η ληστεία των αποθεματικών των ταμείων με απώλειες 12- 16 δις κτλ, δεν έγιναν για να αντιστραφεί η κατάσταση και να «σωθεί το σύστημα» όπως προπαγανδιστικά διακηρύσσουν, αλλά για να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και νέα βάρη. Στην υλοποίηση αυτής της κρατικής πολιτικής οι διοικήσεις των Ταμείων έχουν το δικό τους, διακριτό μερίδιο ευθύνης. Επομένως, το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό, λογιστικό. Δεν πρόκειται για μια απλή κακοδιαχείριση αλλά για επίθεση της άρχουσας τάξης ενάντια στο λαό, ενάντια σε ένα κοινωνικό δικαίωμα κατακτημένο με αίμα.

Η κυβέρνηση βάζει ζήτημα βιωσιμότητας των ταμείων για να φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων. Γνωρίζει πολύ καλά ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δεν τα συρρίκνωσαν οι εργαζόμενοι.

Σήμερα αυτές οι πολιτικές έχουν οδηγήσει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σε τραγική κατάσταση. Τα έσοδα των ταμείων, σε συνάρτηση με την μειωμένη κρατική επιχορήγηση, έχουν μειωθεί επικίνδυνα. Για το πρώτο τρίμηνο του 2013 τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 14% για το (ΙΚΑ), έως 30% για τον (ΟΑΕΕ) αφήνοντας χρηματοδοτικό κενό 2.5 δις μέχρι το τέλος του 2013

Οι συντάξεις έχουν γίνει προνοιακά επιδόματα. Μέχρι 35% έχουν υποστεί μείωση οι κύριες και μέχρι 60% οι επικουρικές, με την αφαίρεση των δώρων και το επίδομα του καλοκαιριού.

Με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, η μέση σύνταξη για όλα τα ταμεία είναι 542 Ευρώ, και αυτή την λαμβάνει το 70% των συνταξιούχων. Οι αναπηρικές συντάξεις κατακρεουργήθηκαν και τα κριτήρια που εφαρμόζονται κάνουν την απονομή τους απαγορευτική.

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί αποτελεί το ταμείο του ΟΑΕΕ, όταν τα έσοδα κάθε μήνα για την καταβολή συντάξεων είναι 135 εκατ. Ευρώ και τα αντίστοιχα έξοδα 238 εκατ. Ευρώ.

Μειώσεις έχουμε στα ΕΚΑΣ για τους κάτω από 65 χρονών και περικοπές ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια. Δραστικές περικοπές σε μια σειρά κοινωνικές δαπάνες επιδόματα.

Από το 1950 το μέγεθος της ληστείας ξεπερνά τα 50δις.

Στο τέλος του 2010 τα χρέη κράτους και εργοδοτών προς τα ταμεία που δεν αποδίδεται είναι 14δις.

Από την εφαρμογή του ΡSI ληστεύθηκαν 12δίςμ το 53% του αρχικού αποθεματικού των ταμείων.

Από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χαθούν σε βάθος 10ετίας ακόμα 3δις.

Η ανασφάλιστη εργασία φτάνει το 36% χάνονται ποσά της τάξης των 8δις τον χρόνο.

Από την εισφοροδιαφυγή ληξιπρόθεσμων εισφορών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ είναι στα 8δις Ευρώ.

Ο κατάλογος των μειώσεων είναι ατελείωτος.

Για τον ΟΑΕΕ

Η Κυβέρνηση ήδη η κυβέρνηση προχώρησε σε τροπολογία για την μείωση του 35% στις συντάξεις, έκανε προσωρινό ελιγμό σκοπιμότητας. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην εφαρμογή της επιλογή της.

Για τον ΟΓΑ

Τα στοιχεία λένε ότι μόνο οι μισοί από τους 625 χιλιάδες αγρότες μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές τους. Οι καθυστερούμενες εισφορές για το 2012 φθάνουν τα 508 εκατ. Ευρώ,

Οι επικουρική σύνταξη συνειδητά διαλύεται με τα επαγγελματικά ταμεία.

Ανάλογη είναι η κατάσταση παντού σε όλα τα ταμεία.

Ενδεικτικά για την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ εξελίσσετε σταθερά με σχέδιο πύλη για να περάσει ο ιδιωτικός τομέας της υγείας.

Σήμερα εξυπηρετεί 9.5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, οι μειώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι τεράστιες. Το συσσωρευμένο έλλειμμα είναι 4δις.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις παντού, σε φάρμακα γιατρούς. Η συμμετοχή στα φάρμακα έχει ανέβει και οι ασφαλισμένοι οδηγούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια για εξετάσεις καταβάλλοντας συμμετοχή 15-30% στις εξετάσεις.

Αγαπητοί συναγωνιστές

Η σημερινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, όλο το σύστημα της ασφάλισης όπως έχει δομηθεί βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την καταβολή και αυτών των τσεκουρεμένων συντάξεων, που δεν φθάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών.

Να είναι καθαρό ότι η επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί. Με πρόσχημα την βιωσιμότητα των ταμείων έρχονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ριζικές περικοπές σε υγεία και πρόνοια, παραπέρα μείωση και αφαίρεση του ΕΚΑΣ. Ήδη οι βασικές συντάξεις από το 2015 θα μειωθούν στα 360 Ευρώ. Αλλά και αυτό θα είναι επισφαλές αφού η κυβέρνηση την περίφημη εγγύηση που έχει υποσχεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό κακός κατανοείται ότι θα είναι αυτή. Αντίθετα θα είναι παρακάτω.

Εκεί οδηγούν οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις της ΕΕ που περιλαμβάνει η στρατηγική «Ευρώπη 2020» και η «Λευκή Βίβλος» για τις συντάξεις του 2012. Πρόκειται για υποχρεωτικές κατευθύνσεις που στηρίζουν την επίθεση της άρχουσας τάξης σε κάθε κράτος – μέλος της Ένωσης και αναγορεύουν τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε ζήτημα «κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ». Αυτές περιλαμβάνουν: Αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση με οικονομικές ποινές σ’ όσους συνταξιοδοτούνται νωρίτερα. Υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις αποδοχές του συνόλου του εργασιακού βίου και όχι των καλύτερων ετών. Μείωση του μεριδίου των κρατικών διανεμητικών συντάξεων στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη. Κάθε μήνα να πληρώνονται οι ασφαλισμένοι ανάλογα με το τι έχει το Ταμείο σε χρήμα.

Να δούμε τώρα και να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε με πρόγραμμα και σχεδιασμό δράσης για το επόμενο διάστημα.

Σήμερα πραγματοποιούμε στην σύσκεψη των δυνάμεων της συμμαχίας στην Αττική, θα ακολουθήσουν περιφερειακές και στις υπόλοιπες περιοχές, πανελλαδικά.

Οι συσκέψεις μας έχουν τον χαρακτήρα να συζητήσουμε τις πλευρές που διαμορφώνουν την σημερινή κατάσταση, αλλά κυρίως πως θα προγραμματίσουμε και θα σχεδιάσουμε την δράση μας για το επόμενο διάστημα ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού στην δράση και τους αγώνες στην αντίσταση, ώστε το εργατικό λαϊκό κίνημα να δώσει την απάντηση που σήμερα χρειάζεται.

Να γίνει καθαρό, ότι απάντηση σε αυτή την επίθεση, να αναχαιτίσει, να αποτρέψει τα μέτρα και να ανατρέψει τις αντεργατικές πολιτικές τους, μόνο ο ενωμένος εργατικός λαϊκός αγώνας μπορεί να δώσει.

Η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους για όλα τα ζητήματα, δεν είναι ζήτημα των συνταξιούχων αλλά της Ε.Τ και των λαϊκών στρωμάτων όλων των ηλικιών και είναι απαράδεκτο αυτό το μεγάλο ζήτημα να αντιμετωπίζεται και να συζητιέται μόνο το θέμα που αφορά την σύνταξη και όλα τα άλλα μεγάλα προβλήματα, φάρμακα, ασφάλεια, αναπηρίες, πρόνοια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιατρικές εξετάσεις να εξαφανίζονται και να μην είναι στο κέντρο των συζητήσεων μας στη δράση των σωματείων μας λαϊκών επιτροπών. Μια τέτοια αντιμετώπιση και πολύ περισσότερο αντίληψη και πρακτική, ρίχνει νερό στον μήλο των αντιπάλων μας.

Μέσα από την δράση μας να αναδείχνουμε την προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης όπως αυτή εκφράζεται και έχουμε επεξεργασθεί στο κοινό μας πλαίσιο της συμμαχίας το οποίο εκφράζει την προοπτική μας για το πώς θέλουμε την κοινωνική ασφάλιση.

Για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με μειωμένα τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση κτλ.

Να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης τα μονοπώλια και το κράτος τους και όχι η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι, που, σήμερα, πάνω από τους μισούς ενεργούς ασφαλισμένους αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, άλλοι διέκοψαν την ασφάλισή τους και είναι επί ξύλου κρεμάμενοι, ενώ οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ, ενώ από το φθινόπωρο η κατάσταση συνολικά προβλέπεται να επιδεινωθεί, θα δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση.

Δεν αγωνιζόμαστε να σώσουμε ότι μπορούμε, αλλά και να ανοίξουμε το δρόμο για την οριστική λύση του προβλήματος, για το πλήρες δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, την πρόληψη, την ευημερία της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, του πολύπαθου λαού μας.

Αυτή είναι η προοπτική που συνδέει την πάλη μας για γενικότερες ανατροπές στο επίπεδο της οικονομίας και τις εξουσίας.

Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ρεαλιστικό και εφικτό είναι η πάλη της Ε.Τ κα του λαού να κατακτήσει αυτό που αντιστοιχεί στις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού, της νεολαίας, με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας και του πλούτου που παράγει.

Ωστόσο σήμερα μπροστά μας μπαίνουν άμεσα προβλήματα αποτέλεσμα των αντεργατικών πολικών που άμεσα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Απαιτούμε τώρα, η κυβέρνηση άμεσα να εγγυηθεί την καταβολή των συνάξεων. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Καμία άλλη περικοπή στις συντάξεις. Να αυξηθούν οι συντάξεις. Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων και αποκατάσταση όλων των περικοπών. Κατάργηση των χαρατσιών των κατασχέσεων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων και αποκατάσταση όλων των περικοπών.

Οι συντάξεις κύριες και επικουρικές να αποδίδονται άμεσα οι συντάξεις στους δικαιούχους τους. Τώρα αποδίδονται το λιγότερο σε 16 μήνες και ο χρόνος αυτό αυξάνεται συνεχώς, έχουμε περιπτώσεις που ξεπερνούν τα δύο χρόνια. Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία. Να διασφαλιστεί δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, εργαζόμενους συνταξιούχους ΑΜΕΑ ανέργους, εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση σε όλη την εργατική λαϊκή οικογένεια. Να μην υπάρχει εργαζόμενος και άνεργος χωρίς ασφάλιση.

Ξεκινάμε άμεσα με μια πρώτη απάντηση είναι η συγκέντρωση των συνταξιούχων όλης της Αττικής στην Αθήνα

Ήδη συνεδρίασε η ΣΕΑ και αποφάσισε συγκεκριμένες δράσης πανελλαδικά από κοινού με τα εργατικά σωματεία και τις συμμαχικές δυνάμεις.

Για την Αττική προχωράμε σε παναττική συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο εργασίας για τις 6.6.13 ώρα 10 πμ. Ήδη η υπόσχεση του πρωθυπουργού στην συνάντησή μας στις 19 Απρίλη να συναντηθούμε με τους υπουργούς εργασίας, υγείας έχει αθετηθεί. Θα δουλέψουμε με τα σωματεία για την επιτυχία της με εξορμήσεις στις τράπεζες, ΚΑΠΗ, συσκέψεις κτλ για την επιτυχία της συγκέντρωσης, για την μαζικοποίηση των σωματείων. Η δράση θα συνεχισθεί και την περίοδο του καλοκαιριού.

Μετά τη συγκέντρωση θα πάμε μέσα στον Ιούνιο παντού με όλα τα σωματεία από κοινού με εργατικά, τις συμμαχικές δυνάμεις, τις λαϊκές επιτροπές σε όλη την χώρα, με τοπική δράση, την ανάδειξη του προβλήματος.

Σε αυτή την βάση να δουλέψουν με πρόγραμμα συγκεκριμένο και με δικές της η κάθε δύναμη της συμμαχίας πχ. Πρόγραμμα δράσης έχει η ΠΑΣΕΒΕ, για τις 11.6.13.

Να οργανώσουμε την δουλειά μας με βάση τη θετική πείρα που έχουμε συσσωρεύσει, παίρνοντας υπόψη τις αδυναμίες που παρουσιάζουμε στην δουλειά μας. Να δούμε πώς τα εργατικά- συνταξιουχικά σωματεία, οι αγροτικοί σύλλογοι, λαϊκές επιτροπές, οι συμμαχικοί φορείς με την Ε.Τ φτωχομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, γυναίκες, φοιτητές θα δώσουμε από κοινού την μάχη της ενημέρωσης της συμμετοχής του κόσμου και της δράσης.

Προς αυτή τη κατεύθυνση χρειάζεται και μέσα από τις ομιλίες οι ομιλητές που θα πάρουν τον λόγο να σταθούν σε αυτό, να φέρουν την πείρα τους από την δράση μας και να καταλήξουμε σε σχεδιασμό και πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα παίρνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα και η δράση αυτή δεν θα σταματήσει την περίοδο του καλοκαιριού.

Π.χ. είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα ο ΟΑΕΕ να αντιμετωπίσει πρόβλημα στάσης πληρωμών, ή να φέρουν νέα νομοθετική ρύθμιση για περικοπή συντάξεων. Αυτό πώς θα αντιμετωπισθεί μόνο από τις δυνάμεις του ΟΑΕΕ είναι μόνο πρόβλημα του ΟΑΕΕ ή πρόβλημα για το σύνολο των εργατικών λαϊκών δυνάμεων. Σίγουρα το δεύτερο άρα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα οι πάντες. Να προβληματιστούμε τι θα κάνουμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ποια μορφή θα ακολουθήσουμε συγκέντρωση, κατάληψη, ας πούμε εδώ σκέψεις δεν λέω με λεπτομέρειες, Πως θα προετοιμάσουμε την συμμετοχή του κόσμου.

Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται ο κάθε χώρος και κλάδος χρειάζεται να δουλέψει όχι με τα γενικά αιτήματα και συνθήματα, αλλά να ασχοληθεί και να επεξεργασθεί τα ζητήματα.

Τα εργατικά σωματεία να κινηθούν με καλή προετοιμασία συνδυάζοντας το ασφαλιστικό με τα προβλήματα των ΣΣΕ, να κατανοηθεί ότι το χτύπημα των ΣΣΕ είναι πρόβλημα που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση και όχι μόνο στην σύνταξη, αλλά στα προβλήματα της υγείας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνολικά της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να δουλέψουν το ασφαλιστικό με βάση τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και τα προβλήματα που εκεί παρουσιάζονται πχ. Εργασία εκ περιτροπής, βαριά ανθυγιεινά, γυναίκες κτλ.

Π.χ είναι γνωστό ότι έλεγχοι από το ΙΚΑ σε πολλές περιπτώσεις στου εργοδότες δεν γίνονται, ή οι εισφορές δεν καταβάλλονται στα ταμεία, το σωματείο θα έχει λόγο θα παρεμβαίνει; Ασφαλώς δεν θα γίνουμε εισπράκτορες αλλά το σωματείο πρέπει να έχει λόγω και να πιέζει.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες θα καταργηθεί ο κοινωνικός πόρος και τις πρώην ΔΕΚΟ θα έχουμε παραπέρα μειώσεις στις εισφορές. Τι πρωτοβουλίες θα πάρουν.

Η δράση μας να έχει σταθερά τον στόχο της μαζικοποίησης των σωματείων και των φορέων με νέες εγγραφές κτλ. Να φτάσουμε σε κόσμο που υποφέρει και δεν έχουμε φθάσει. Με αυτό το σχεδιασμό να πάμε σε κάθε εργασιακό χώρο, γειτονία, περιοχή.

Η όποια προσωρινή ανάκαμψη, η επιστροφή σε υψηλό ρυθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή ο στρατηγικός στόχος στον οποίο ορκίζονται όλες οι δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος, δεν πρόκειται να εξαλείψει την εκτεταμένη ανεργία και τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα της κρίσης. Ως τώρα μας πετσοκόβουν στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, αύριο στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Δίνουμε την μάχη για τις συντάξεις, τα φάρμακα, την υγεία, να μην κλείσουν νοσοκομεία σταθμοί του ΙΚΑ.

Τα προβλήματα δεν τα λύνουν ούτε τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία ούτε τα

Λύση μπορεί να δώσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα με σταθερότητα και προοπτική. Να δυναμώσουμε τις μορφές πάλης αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες καταλήψεις κλείσιμο δρόμων κτλ.

 

 

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....