Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου:Για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου με θέμα την Τοπική Κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο

0
image_pdfimage_print

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων με θέμα την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (Δ.Α.Σ.) ήταν ξεκάθαρη. Σε αυτές τις συνθήκες η κατάσταση στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία είναι τραγική, ζουν με ένα πενιχρό ή και καθόλου εισόδημα, κρίνεται όχι μόνο η δουλειά τους, αλλά και η ίδια τους η επιβίωση. Είναι σημαντικό ζήτημα να εξασφαλιστούν οι βασικές προϋποθέσεις ώστε με την έναρξη της σεζόν να μην επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η θέση τους.

          Γι’ αυτό εξάλλου δε διαφωνήσαμε με την πρόταση για επέκταση της υπάρχουσας Τοπικής ΣΣΕ, παρόλο που διατηρούμε τις διαφωνίες μας για τις σοβαρές παραχωρήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ. του Σωματείου.

          Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική η στάση της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, που αποφάσισε να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, υιοθετώντας την σαφώς υποδεέστερη σε εργασιακά δικαιώματα πρόσφατη εθνική κλαδική ΣΣΕ, «σεβόμενη τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων», όπως αναφέρει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων!

          Είναι οι ίδιοι ξενοδόχοι, που παίρνουν προνόμια, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις εδώ και ένα χρόνο για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές με εκατομμύρια από χρήματα ΔΙΚΑ ΜΑΣ για να κρατούν κλειστά τα ξενοδοχεία ή να τα ανοίγουν για όσο θέλουν. Είναι οι ίδιοι ξενοδόχοι, που ευθύνονται μαζί με την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και πελατών.

          Ταυτόχρονα σοβαρή ευθύνη έχει η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, η ίδια παράταξη που πλειοψηφεί και στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε μια σύμβαση που προβλέπει κατώτατο μισθό για τους νεοεισερχόμενους της Δ’ κατηγορίας (με ειδικότητες καθαρίστριας, λαντζέρη κλπ.) ρίχνοντας ακόμη χαμηλότερα το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους, την κατάργηση και με τη βούλα των δυο συνεχόμενων ρεπό κλπ.

          Δεν πέφτουμε βέβαια από τα σύννεφα. Οι ίδιες πλειοψηφίες για χρόνια υπονομεύουν την υπογραφή της Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ υπογράφοντας πανελλαδικές συμβάσεις με κουτσουρεμένα δικαιώματα. Οι ίδιες πλειοψηφίες έβαλαν την υπογραφή τους στο χοντρό πετσόκομμα των μισθών, στην καταστρατήγηση των ωραρίων και των συνθηκών εργασίας το 2012, βάζουν πλάτη μέχρι και σήμερα, παραπέμποντας τις όποιες κινητοποιήσεις κάποια στιγμή «στο μέλλον», «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», «όποτε το κρίνουν απαραίτητο». Η ίδια πλειοψηφία στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου στήριξε με χέρια και πόδια την προηγούμενη «δική τους» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε το εφάπαξ στην 20ετία. Τους ξέρουμε βέβαια. Ακόμα και όταν δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα από κοινού με τους ξενοδόχους καλλιεργούσαν το «διαχρονικά καλο κλίμα» μεταξύ τους, την πρόθεση «να πορευτούν μαζί στις δύσκολες αυτές μέρες», τη «διατήρηση της εργασιακής ειρήνης» (αποσπάσματα ανακοινώσεων της Ένωσης Ξενοδόχων ή δηλώσεων του προέδρου της, αλλά και ανακοινώσεων της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων!)

          Γι’ αυτό και αγνόησαν για άλλη μια φορά τις προτάσεις της Δ.Α.Σ για ένα αγωνιστικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, για μέτρα ενίσχυσης των ανέργων, για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς.

          Οι εργαζόμενοι έχουμε πείρα και μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Δε θα τους αφήσουμε για άλλη μια φορά να αποφασίσουν για εμάς το μέλλον των οικογενειών μας σύμφωνα με τις επιθυμίες των εργοδοτών.

          Οι συνδικαλιστές της Δ.Α.Σ., σε συντονισμό με δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά και οι δυνάμεις που είναι συνεπείς στο πλευρό των εργαζομένων απέδειξαν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ότι μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα, μπορούν να κλιμακώσουν την πάλη, μπορούν να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας.

            Συνεχίζουμε, χωρίς καμία αναμονή! Κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες του εφησυχασμού, της υποταγής, του συμβιβασμού, της αδράνειας. Παίρνουμε την υπόθεση των μισθών και των όρων δουλειάς στα χέρια μας, απαιτούμε αυτό που μας αξίζει, αυτά που μας χρωστάνε, αυτά που δουλέψαμε και θα δουλέψουμε.

            Το επόμενο διάστημα καλούμε τους συναδέλφους σε όλο τον κλάδο σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Οργανώνουμε συσκέψεις με κάθε τρόπο και μέσο προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα. Με απεργιακή απάντηση κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης που ετοιμάζει νομοσχέδιο – σκούπα για τα εργασιακά, με μαχητική διεκδίκηση και κινητοποιήσεις για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ χωρίς μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα, για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Share.

Comments are closed.