Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία – Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου: Εκλογική Διακήρυξη

0
image_pdfimage_print

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

Στις εκλογές του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Δ.Α.Σ.)

✓ Για ισχυρό σωματείο στα χέρια των εργαζομένων!
✓ Για να μην πληρώσουμε την κρίση τους, για να ενισχύσουμε τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και την προστασία της υγείας μας!
✓ Για να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες για αυξήσεις στους μισθούς, για δουλειά με καλύτερους όρους και δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια!
✓ Για να ανεβάσουμε τις απαιτήσεις μας, να μη συμβιβαζόμαστε με τα λίγα στον κλάδο, ενώ οι εργοδότες βγάζουν δισεκατομμύρια στις πλάτες μας!
✓ Για να ενισχυθούν οι αγωνιστικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις! Για να γίνει το σωματείο πιο μαχητικό, πιο διεκδικητικό!
✓ Για να δυναμώσει η οργάνωση και η αλληλεγγύη των συναδέλφων μέσα σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε πόστο! Για να γίνει υπόθεση των εργαζομένων ο αγώνας!

Πάμε μαζικά στην κάλπη!
Ισχυροποιούμε την αγωνιστική φωνή στο Σωματείο!
Ψηφίζουμε αποφασιστικά
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Δ.Α.Σ.)!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε αντοχή! Ζούμε για πάνω από ένα χρόνο με ψίχουλα, την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει σε ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες και μεγαλοεργοδότες του κλάδου τα εκατομμύρια σαν στραγάλια. Οι μειώσεις μισθών, τα 10ωρα και 12ωρα, τα εργατικά ατυχήματα, τα κρούσματα κορονοϊού μέσα στα ξενοδοχεία έγιναν καθημερινότητα!
Και όλα αυτά για να μη χάσουν ούτε ευρώ από τα κέρδη που οι εργοδότες βγάζουν από το δικό μας κόπο! Το κερασάκι στην τούρτα είναι ο νόμος έκτρωμα για τα εργασιακά, που έφεραν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι. Νομίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν με όσα δικαιώματα μας απέμειναν, το 8ωρο, την επαναπρόσληψη των εποχικών, τις συλλογικές συμβάσεις.
Την ίδια στιγμή είναι προκλητικό οι μεγαλοξενοδόχοι που πνίγηκαν στα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, που γέμισαν τα ταμεία τους με εκατομμύρια και τα ξενοδοχεία τους με τουρίστες, να λένε ότι έχουν «οικονομικά προβλήματα». Τα ίδια ακούγαμε και την περίοδο των συνεχόμενων ρεκόρ, προκειμένου να «μη ζητάμε πολλά». Στον κλάδο μας η ανάπτυξη των κερδών τους ποτέ δε σταμάτησε ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, ταυτόχρονα με την επίθεση στους μισθούς, την ασφάλιση, τα δικαιώματά μας! Τα εκατομμύρια
τους βγαίνουν από το ιδρώτα και την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης.
Είναι οι ίδιοι που πήραν από την κυβέρνηση δωράκι 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ, επιδοτήθηκαν για τζάμπα εργασία, δεν πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές, είχαν επιστρεπτέα προκαταβολή, έβαλαν εργαζόμενους σε αναστολή ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ενώ τώρα που τελείωσαν οι αναστολές αρνούνται σε πολλές περιπτώσεις να επαναπροσλάβουν όλο το προσωπικό, όπως έχουν υποχρέωση! Είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν ασταμάτητα να ρίχνουν ζεστό χρήμα σε επενδύσεις, με αγοραπωλησίες ξενοδοχείων, ανάγερση νέων μονάδων, επεκτάσεις, ανακαινίσεις! Όλοι αυτοί απαιτούν να ζήσουμε με 534 ευρώ, ή μας
απολύουν, ή μας αναγκάζουν να δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες και με πετσοκομμένους μισθούς! Είναι οι
ίδιοι που από κοινού με την κυβέρνηση προσάρμοσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να συνεχίσουν να
βγάζουν τα κέρδη τους, που μας αφήνουν με λειψά μέτρα προστασίας της υγείας μας! Είναι η κυβέρνησή
τους, που αφήνει χωρίς ενημέρωση τους εργαζόμενους, χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, που είναι προϋπόθεση για την ασφαλή χρήση όλων των διαθέσιμων εμβολίων που τηρούν τις προϋποθέσεις.
Η «ανάπτυξη» και η «ευημερία», που έχουν κάνει σημαία κυβερνήσεις και μεγαλοεπιχειρηματίες στον τουρισμό, γκρεμίζεται σα χάρτινος πύργος μέσα στις «γαλέρες» των ξενοδοχείων. Αυτό είναι το «τουριστικό θαύμα», έτσι χτίστηκε η «ατμομηχανή της οικονομίας». Πάνω σε αυτή την αθλιότητα στηρίχτηκε η μεγάλη κερδοφόρα «ανάπτυξη» στον τουρισμό τα προηγούμενα χρόνια που υποτίθεται ότι θα έπρεπε και εμείς να βάλουμε «πλάτη» για να κερδίσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς.
Ως εδώ! Οι εργαζόμενοι θα δώσουμε την απάντησή μας!
Μπαίνουμε μπροστά! Παλεύουμε για το εισόδημα και την υγεία μας! Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο αν δεν αγωνιζόμασταν μέσα από το σωματείο μας, αν δεν συμπορευόμασταν με τα υπόλοιπα συνδικάτα του κλάδου στην Αττική, στην Κέρκυρα, στην Κω και σε δεκάδες άλλες τουριστικές περιοχές!

Η οργάνωσή μας είναι η δυναμή μας!
Κόντρα στο συμβιβασμό, την υποταγή, τις χαμηλές απαιτήσεις!

Σοβαρή ευθύνη για την κατάσταση στον κλάδο έχει και η πλειοψηφούσα παράταξη ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου:
 που καλλιεργεί διαχρονικά τις χαμηλές απαιτήσεις, το συμβιβασμό με την εργοδοσία, που υπονομεύει την οργάνωση των συναδέλφων μέσα στα ξενοδοχεία, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στην επίθεση, προτρέποντάς τους μάλιστα να απευθυνθούν στο σωματείο για τα προβλήματά τους, όταν οι ίδιοι μέσα στους χώρους δουλειάς δε λένε κουβέντα. Δε θα ξεχάσουμε στο Zorbas που προέτρεπαν τους εργαζόμενους να πάρουν 300 ευρώ και να είναι ευχαριστημένοι όταν τους χρωστούσαν 2 μισθούς, στο Marina που έλεγαν στους εργαζόμενους να είναι ευχαριστημένοι με 10% μείωση, στην Aldemar που δε λένε κουβέντα για τις πληρωμές που γίνονται πάντα με 1-2 μήνες καθυστέρηση και πληρώνονται τα δώρα με επιταγές για την επόμενη χρονιά και τόσα άλλα.
 που όταν κάνουν διάλλειμα από τις επιστολές, τις συναντήσεις και τους φιλικούς καφέδες στα υπουργεία και τις εργοδοτικές ενώσεις, κάνουν και μια φορά το χρόνο μια επετειακή κινητοποίηση για να μη χαλάσει το αγωνιστικό τους προφίλ. Ενώ εδώ και 1,5 χρόνο αγνοούν τις προτάσεις της Δ.Α.Σ. για παρεμβάσεις – κινητοποιήσεις σε ξενοδοχεία, με πρόσχημα την πανδημία παρέπεμπαν τις όποιες κινητοποιήσεις κάποια στιγμή «στο μέλλον», «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», «όποτε το κρίνουν απαραίτητο».
 που με κάθε ευκαιρία συμπορεύεται με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που έβαλε πλάτη για να περάσει το
αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, που παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης και των εργοδοτών και υπερασπίζεται την «ανάπτυξη» αρκεί να πάρουμε μερικά ψίχουλα ακόμα.
 που με τη στάση της στηρίζει τις απαιτήσεις των ξενοδόχων για να τους δοθεί «γη και ύδωρ» με δηλώσεις για «στήριξη και ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων», «καλό κλίμα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, που πρέπει να πορευτούν μαζί τις δύσκολες αυτές μέρες», για τη «διατήρηση της εργασιακής ειρήνης».
 που υπέγραψε Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μικτά συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, που  καταργεί την προσαύξηση 20% στο μεροκάματο της 6ης μέρας εργασίας κλπ. Και μάλιστα σε μια περίοδο που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με τη στήριξη κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και περιλαμβάνει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου, την εφαρμογή 10ωρης εργασίας, την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών. Είναι προκλητικό να γίνονται δηλώσεις με περίσσεια αγωνιστικότητα από μια μερίδα συνδικαλιστών, την ίδια ώρα που περιλαμβάνονται στη σύμβαση τέτοιοι όροι. Η ίδια παράταξη στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπέγραψε πριν 2 χρόνια την 7ημερη δουλειά, τη 10ωρη εργάσιμη ημέρα, το 2012 το χοντρό πετσόκομμα πάνω από 15% στους μισθούς μας, ξηλώνει διαχρονικά τα δικαιώματά μας.
Καλλιεργούν αυταπάτες ότι αρκεί η υπογραφή μιας σύμβασης, την ίδια στιγμή που δεν εφαρμόζεται πουθενά, που δε λέει κουβέντα για τις συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία, που θεωρεί αυτονόητα τα 10ωρα – 12ωρα, την απλήρωτη δουλειά.
 που στήριξαν με κάθε τρόπο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάργησε το εφάπαξ στην 20ετία, που όχι μόνο δεν κατάργησε κανένα αντεργατικό μέτρο, αλλά συνέχισε στον ίδιο δρόμο. Πέρασε το
νόμο για το ασφαλιστικό, την εφαρμογή της διευθέτησης, που αξιοποίησε ο Χατζηδάκης στον νέο αντεργατικό νόμο! Έκαναν προεκλογική εκστρατεία για τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΗ και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καλλιέργησαν αυταπάτες, της δήθεν «κατάργησης των μνημονίων» και ότι μπορούν να συμβιβαστούν και τα δικαιώματα μας και τα κέρδη των ξενοδόχων.
 που κατηγορούν τις δυνάμεις της Δ.Α.Σ. ότι αυτά που διεκδικούμε είναι ανέφικτα και υπερβολικά, ενώ για αυτούς είναι «περασμένα – ξεχασμένα» οι μισθοί και τα δικαιώματα που χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
 που αφήνουν έξω από το σωματείο τους συναδέλφους μαθητές που κάνουν την πρακτική τους, τους σπουδαστές των τουριστικών σχολών, που πληρώνονται με πενταροδεκάρες και δουλεύουν εξαντλητικά.

Είναι στα δικά σου χέρια η ενίσχυση της Δ.Α.Σ. – των αγωνιστικών δυνάμεων στο Σωματείο !

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι αποτελούμε μια ισχυρή δύναμη. Τα ξενοδοχεία, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ! Έχουμε πείρα, μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Τίποτα δε μας χαρίστηκε από καμία κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Ότι κερδίσαμε, την υποχρεωτικότητα της σύμβασης, την επαναπρόσληψη, τα στοιχειώδη έστω μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, είναι αποτέλεσμα των δεκάδων κινητοποιήσεων που οργανώσαμε το προηγούμενο διάστημα. Ήταν και είναι η μοναδική ελπίδα μέσα στο χάος που δημιούργησε η δίψα για κέρδη και η πανδημία. Σταθήκαμε όρθιοι, γιατί είμαστε οργανωμένοι! 
Δεν σταματάμε τώρα. Δίνουμε συνέχεια, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, πιο δυναμικά, πιο μαζικά! Όσοι μέχρι τώρα δεν έκαναν το βήμα, ήρθε η ώρα να το κάνουν! Οι εργαζόμενοι να πιστέψουμε στη δύναμή μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε τη δύναμη!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με τις δυνάμεις της Δ.Α.Σ. Να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της Δ.Α.Σ. στις ερχόμενες εκλογές του Σωματείου.
Δυνατή Δ.Α.Σ., για να δώσουμε νέα ώθηση στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, για καλύτερους όρους και συνθήκες δουλειάς.Για αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας! Για να μπορούμε να ζούμε με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες!
Δυνατή Δ.Α.Σ., για να απαιτούμε αυτό που μας αξίζει, αυτά που — μας — χρωστάνε, — αυτά — που δουλέψαμε και θα δουλέψουμε. Για να ανεβάζουμε τις απαιτήσεις μας, γιατί εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο, από εμάς βγαίνουν τα δισεκατομμύρια, που οι ξενοδόχοι βάζουν στις τσέπες, και
επενδύουν για να αυγαταίνουν.
Δυνατή Δ.Α.Σ., για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη των συναδέλφων μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ξενοδοχείο. Για να μη μείνει κανένας συνάδελφος μόνος σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Δυνατή Δ.Α.Σ., για να δίνουν οι εργαζόμενοι μαχητική απάντηση σε κάθε μεγάλο και μικρό πρόβλημα στα ξενοδοχεία, ενίσχυση της οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόστο.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

 Κήρυξη της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική. Εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις. Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που υπονομεύουν τις ΣΣΕ, που κάνουν λάστιχο τις εργασιακές μας σχέσεις.
 Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας.
 Καμία μείωση μισθού, ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία. 8ωρη 5ήμερη εργασία με δύο συνεχόμενα ρεπό. Ακυρώνουμε στην πράξη τον αντεργατικό νόμο που καταργει το 8ωρο!
 Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση.
 Επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
 Διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος μέχρι την επαναπρόσληψη μας. Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε ΔΕΚΟ και εφορία, έκπτωση ενοικίου για όλους.
 Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ σε όλους για όλο το διάστημα της ανεργίας. Διασφάλιση της ασφαλιστικής – υγειονομικής κάλυψης των εργαζομένων για ποσους συναδέλφους δεν εργάζονται.
 Διεύρυνση των μέτρων με οικονομική στήριξη όλων των εργαζομένων στον τουρισμό μέχρι το άνοιγμα των επιχειρήσεων.
 Αυστηρότερα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ:
 Μέτρα προστασίας της υγείας μας (μαζικά δωρεάν τέστ με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, εμβολιασμός
των εργαζομένων και μέσα ατομικής προστασίας σε όλους).
 Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι δομές υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ:
 Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.
 Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια, με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ:
 6ωρο – 5ημερο – 30ωρο για όλους τους πρακτικάριους με αποδοχές 8ωρου και ασφάλιση.
 Τέρμα στο χαρτζιλίκι των 300 ευρώ. Οι πρακτικάριοι να αμείβονται με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
 Οι σπουδαστές να μαθαίνουν στον χώρο δουλειάς και όχι να καλύπτουν θέσεις τσάμπα εργασίας.

Share.

Comments are closed.