Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος«Συνεχίζουμε τον αγώνα για συλλογικές συμβάσεις σ’ όλους τους χώρους στο Θέαμα-Ακρόαμα»

image_pdfimage_print

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές δείχνει την πίστη της στην κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων. Μάλιστα το κάνει κοροϊδεύοντας τους συναδέλφους με ξεδιάντροπο τρόπο, λέγοντας μέσω της κυβερνητικής ΠΟΘΑ, «ελάτε τώρα που μπορούμε πριν έρθει η δεξιά»!!!

Πρώτη πράξη αυτής της παράστασης η σύσκεψη των Σωματείων της Λυρικής, που κάλεσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας την Πέμπτη 6 Ιούνη. Θέμα της συνάντησης η επιδίωξη υπογραφής ΣΣΕ υπό την καθοδήγηση της ΠΟΘΑ. Αυτή η προσπάθεια πήρε ένα επείγοντα χαρακτήρα γιατί σύμφωνα με τη γνώμη τους, τώρα είναι ευνοϊκή η συγκυρία, πριν έρθει η κυβέρνηση της  ΝΔ. Την εισήγηση σε αυτό το κρίσιμο θέμα ανέλαβε εργατολόγος. Υπό την επιστημονική επίβλεψη του νομικού είπαν ότι το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο θα συζητήσουμε, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, είναι το Ενιαίο Μισθολόγιο. Όταν συνάδελφος έβαλε το ζήτημα για διατακτικές σε σούπερ μάρκετ ο Πρόεδρος τον διόρθωσε λέγοντας ότι πρέπει να τα ονομάζουμε κουπόνια σίτισης αν θέλουμε να τα εγκρίνει το Γενικό Λογιστήριο. Πουθενά σ’ αυτή τη συζήτηση δεν είπαν για τον πλήρη έλεγχο της Λυρικής από το Ίδρυμα Νιάρχος. Πουθενά δεν ανέφεραν την εντατικοποίηση που σπάει κόκκαλα και εγκυμονεί κινδύνους και σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Αυτό που είχαν να πουν ήταν ότι το ΣΕΗ στο ΚΘΒΕ που ζητούσε αυξήσεις άφησε τους Ηθοποιούς χωρίς Σύμβαση, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την εφαρμογή των μνημονίων στον κλάδο μας.

Στο ΚΘΒΕ η Κυβέρνηση με συντεταγμένο τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη συνεργασία με την ΠΟΘΑ αρνείται να υπογράψει την περσινή Σύμβαση στους Ηθοποιούς αν δε μπει αστερίσκος που να  επιτρέπει στη Διοίκηση να υπερασπιστεί τα μνημόνια στο δικαστήριο που έκαναν οι εργαζόμενοι ενάντια στις μνημονικές περικοπές. Στο Εθνικό Θέατρο η Διοίκηση ζητούσε να μπει όρος αποδοχής από το ΣΕΗ, πιθανού Προεδρικού Διατάγματος, που θα καθόριζε τις αμοιβές των καλλιτεχνών στο Δημόσιο, καταργώντας τη Συλλογική Σύμβαση. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Διοίκηση, που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, έφερε εσωτερικό κανονισμό που πετά βασικές ειδικότητες έξω από τον κατάλογο του προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες για να τους περάσει στις εργολαβίες. Που μετέτρεπε σε πειθαρχικό παράπτωμα τη διαφωνία των εργαζομένων με την πολιτική του Οργανισμού, σα να υπάρχει εταιρικό απόρρητο Α.Ε. σε Δημόσιο Οργανισμό.

Σ’ αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και το παράδειγμα της γραμμής της ΠΟΘΑ για τη Σύμβαση της ΕΤΕΚΤ στο οπτικοακουστικό. Σε μια συνέλευση με πρωτοφανή συμμετοχή για τα δεδομένα του Σωματείου και διαθέσεις σύγκρουσης που εκφράστηκαν από αρκετούς συναδέλφους, η Διοίκηση του Σωματείου ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την αντίληψη της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία, προτείνοντας σαν κύριο μέσο διεκδίκησης την προσφυγή στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης καλώντας τους εργαζόμενους να γραφτούν μαζικά στο Σωματείο και να εξοφλήσουν τις συνδρομές τους, για να μπορέσουν να πληρώσουν ένα καλό εργατολόγο !!!

Συνάδελφοι,

όποια και αν είναι η επόμενη Κυβέρνηση, θα είναι χειρότερη και το γνωρίζουμε. Φαίνεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δε θα είναι η τελευταία πράξη στη μακρόχρονη πορεία κατάργησης της κοινωνικής ασφάλισης. Όμως το κύριο έργο της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η εφαρμογή του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ(ΠΑΣΟΚ). Θα είναι η επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με την τρόικα.

Απέναντι σ’ αυτή τη συνέχιση της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματά μας απάντηση δε θα δοθεί από τους «εργατολόγους». Όριο της διεκδίκησής μας δεν μπορεί να είναι το ενιαίο μισθολόγιο και η ανταγωνιστικότητα των εργοδοτών μας. Ελπίδα μας δε μπορούν να είναι τα κουπόνια σίτισης που μας επιτρέπει το Γενικό Λογιστήριο.

Ο δρόμος της κατάκτησης των δικαιωμάτων μας περνά μέσα από την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν. Στον κλάδο μας δεν είμαστε στο μηδέν.

Η απεργία των ηθοποιών στο ΚΘΒΕ για πάνω από ένα μήνα στρίμωξε την κυβέρνηση και δεν έχει κριθεί ακόμα. Παράλληλα πυροδότησε και αλλού εξελίξεις.

Γι’ αυτό η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου μετά από την πίεση αυτού του αγώνα που έδωσαν ηθοποιοί και ΣΕΗ υπέγραψε ΣΣΕ για τους Ηθοποιούς χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις και αστερίσκους αποδοχής του ενιαίου μισθολογίου.

Είναι παράδειγμα για μας το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής που οργάνωσε μαζική κινητοποίηση με τη συμμετοχή του συνόλου της χορωδίας στον καλλιτεχνικό διευθυντή, ζητώντας να σταματήσει η εντατικοποίηση.

 Καλούμε όλους, άσχετα από διαφωνίες ακόμα και αντιπαραθέσεις που είχαμε στο παρελθόν, να ενωθούμε σ αυτό το δύσκολο δρόμο της διεκδίκησης αφήνοντας πίσω τον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Comments are closed.