Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος : Κινητοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Τετάρτη 22.1.20 στις 11 το πρωί

Δημοσιεύτηκε στις

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Θέαμα-Ακρόαμα σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 π.μ 

 Οι διεκδικήσεις μας να μη θαφτούν κάτω από τις επιδιώξεις της ηγεσίας της Π.Ο.Θ.Α

Συνάδελφοι,

στο τελευταίο συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίσαμε ομόφωνα την πραγματοποίηση της κινητοποίησης στις 22 Γενάρη στο Υπ. Πολιτισμού. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έστειλε πριν τις γιορτές ανακοίνωση με την ημερομηνία, την ώρα και ένα ενδεικτικό πλαίσιο για το ζητήματα που θα βάλουμε καλώντας τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων μας να συνεδριάσουν, να συζητήσουν το πλαίσιο και να οργανώσουν την κινητοποίηση. Πριν από λίγες μέρες οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ στο ΔΣ της Π.Ο.Θ.Α στείλαμε μια πρόταση για πλαίσιο αιτημάτων, ζητώντας να γίνει συμβούλιο που θα καταλήξει στο τελικό πλαίσιο διεκδίκησης, παίρνοντας υπόψη τις θέσεις του συνόλου των Σωματείων και παράλληλα  να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα οργάνωσης της κινητοποίησης. Ταυτόχρονα, στείλαμε τις προτάσεις μας και σε όλα τα Σωματεία μέλη για να γίνουν αντικείμενο συζήτησης ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επεξεργασία τους. Η απάντηση του Προεδρείου στην ανάγκη και την προσπάθεια διαμόρφωσης και επικαιροποίησης του διεκδικητικού μας πλαισίου ήταν μια «συνταγή μαγειρικής» για την περίσταση και μας την σερβίρισε με e-mail.

Θέτουμε τα ερωτήματα σε όλους, άσχετα από το αν συμφωνείται ή όχι με τη γραμμή της πλειοψηφίας της Π.Ο.Θ.Α.

  • Αυτός πρέπει να είναι ο τρόπος λειτουργίας της Ομοσπονδίας;
  • Έχουν το δικαίωμα να «μαγειρεύουν» τα αιτήματά μας χωρίς καμιά ενημέρωση και συζήτηση ακόμα και στο ΔΣ, όπως προβλέπεται άλλωστε κι από το καταστατικό μας;
  • Τι φοβούνται;
  • Τι θέλουν να αποφύγουν;

Μια πρώτη απάντηση στα ερώτημά μας δίνει το πλαίσιο που μας κοινοποίησαν. Σε αυτό αναπαράγουν την κοροϊδία της προηγούμενης Κυβέρνησης, της οποίας φαίνεται ότι είναι σταθεροί υποστηρικτές, για τη δήθεν έξοδό μας από τα μνημόνια. Δηλαδή, δεν έχουν καταλάβει ότι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ; Ή μήπως προσπαθούν να μη το καταλάβουμε εμείς για να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε φιλολαϊκή πολιτική; 

Ζητούν τη «θεσμοθέτηση κανόνων για τα εργασιακά». Δηλαδή, Κυβέρνηση και εργοδότες να βρεθούν και να κανονίσουν τα ζητήματα που έλυναν οι διαπραγματεύσεις των εργαζομένων μέσω των ΣΣΕ. Ή έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη σε Κυβέρνηση και εργοδότες ή δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και τους αγώνες τους.

Έτσι εξηγείται, γιατί δε συζητάνε ανοιχτά με τους εκπροσώπους των Σωματείων το πλαίσιο πάλης. Δε θέλουν συζητήσεις που μπορεί να ξεπερνούν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τους αναγνωρίζουμε όμως ότι έχουν ταλέντο στη  «μαγειρική». Στο ίδιο πλαίσιο μοντάρουν το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δωρεάν υγεία με το αίτημα για «σύγχρονους και λειτουργικούς εσωτερικούς κανονισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες  των φορέων»  (όχι με τις ανάγκες των εργαζομένων !!!). Γι’ αυτό άλλωστε δεν είπαν κουβέντα με την πρόταση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου προβλέπεται η εταιρική ευθύνη για τους εργαζόμενους όπως υπάρχει και στους κανονισμούς λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιρειών. Δηλαδή, όποιος εργαζόμενος εκφραστεί κατά της πολιτικής της εταιρίας διώκεται πειθαρχικά. Τέτοιους κανονισμούς φέρνουν οι Κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των φορέων, γιατί θέλουν να μετατρέψουν τους πολιτιστικούς  φορείς σε ιδιωτικές εταιρίες χρηματοδοτούμενες από τον Ελληνικό λαό. Δεν μπορείς να μιλάς μόνο για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των φορέων και να «σφυράς» αδιάφορα για την ίδια την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αυτών.  Όμως, αν τους ενδιέφεραν αυτές οι εξελίξεις, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας, θα μας καλούσαν σε μέτωπο απέναντι σ’ αυτούς που τις σχεδιάζουν και δε θα καθησύχαζαν μ’ ένα πλαίσιο, που απλά ζητά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να συμμετέχουν σε διαβούλευση.

Καλούν σε κινητοποίηση και δεν παίρνουν κανένα μέτρο για τη μαζική συμμετοχή.

Συνάδελφοι,

η διαμόρφωση του διεκδικητικού μας πλαισίου είναι μια σημαντική συλλογική διαδικασία και δεν τους επιτρέπουμε να τη «μαγειρεύουν» σε ένα δωμάτιο με κλειστές πόρτες, ερήμην μας.

Σας επαναπροωθούμε το πλαίσιο αιτημάτων, που προτείνουμε ως ΔΑΣ-ΠΟΘΑ.

Καλούμε κάθε Σωματείο να συζητήσει με συλλογικές διαδικασίες το δικό του πλαίσιο και να παλέψει για τη μαζικοποίηση της κινητοποίησης στο Υπ. Πολιτισμού την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 11π.μ.

 

Πλαίσιο αιτημάτων της ΔΑΣ-ΠΟΘΑ  για την κινητοποίηση των σωματείων της Π.Ο.Θ.Α

στο Υπουργείο Πολιτισμού την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

  • ΣΣΕ σε όλους τους χώρους. Κατάργηση του Ενιαίου Μισθολογίου, οι μισθοί να καθορίζονται μέσω ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ. Να μη λήξουν εργασιακά ζητήματα με κανονιστικές ρυθμίσεις.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια στους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Επαναφορά των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων που ήταν στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Επαναφορά των μειωμένων ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στο θέαμα –ακρόαμα που πλήρωναν αυξημένο ασφάλιστρο (χορευτές, πνευστούς, ηθοποιούς μελοδραματικού θεάτρου, ηθοποιούς, τεχνικούς και μουσικούς θεάτρου). Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας σε θέατρα, νυχτερινά μαγαζιά και μουσικές σκηνές. Ανθυγιεινό επίδομα για τις ειδικότητες των εργαζομένων των Κρατικών Θεάτρων, που το δικαιούνται.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να οδηγεί για όσους το επιλέξουν και έχουν τις δυνατότητες στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα. Αντιστοίχιση των χιλιάδων αποφοίτων των ιδιωτικών σχολών (δραματικές σχολές, ωδεία, σχολές χορού, κινηματογράφου και τηλεόρασης), που μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει τίτλους σπουδών με ευθύνη των Πανεπιστημίων και με τις προϋποθέσεις που αυτά θα βάλουν. Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών για τους εργαζόμενους στις ειδικότητες που δεν απαιτείται πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ήδη υπάρχει σε ειδικότητες Τεχνικών Θεάτρου ένα σημαντικό δυναμικό με πλούσια εμπειρία και πολλές γνώσεις, που μπορούν να τις μεταδώσουν, μέσα από εκπαιδευτικές δομές δημόσιες και δωρεάν, που σήμερα δεν υπάρχουν. Σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα να περνούν μέσα από τη βιομηχανία των πιστοποιήσεων. Άμεση επαναλειτουργία της ΚΣΟΤ. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας στο Ωδείο Αθηνών. Το Κράτος να αναλάβει την πλήρη κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας και λειτουργίας όπως προβλέπεται από το νόμο.
  • Θεσμοθέτηση εκλογής ενός επιπλέον εκπροσώπου εργαζομένων στα ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους των Θεάτρων, πέρα από το εκπρόσωπο των Ηθοποιών. Αντίστοιχα στο ΔΣ της Λυρικής πέρα από τον εκπρόσωπο των μονίμων υπαλλήλων της ορχήστρας να εκλέγεται και ένας επιπλέον εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΝΠΙΔ. Αντίστοιχα να υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων στα ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
  • Επαναλειτουργία της Καμεράτα, της Ορχήστρας των Χρωμάτων και της ΚΟΕΜ, μέσω δημόσιου φορέα, που θα ανήκει στο ΥΠΠΟ και θα χρηματοδοτείται πλήρως από το Κρατικό προϋπολογισμό. Με πλήρεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους. Εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των παραπάνω ορχηστρών.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του Κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Απόσυρση της εγκυκλίου Αχτσιόγλου που ορίζει την ασφαλιστική ικανότητα στα 75 ένσημα και κατάργηση του νόμου Πετραλιά που την ορίζει στα 100.
  • Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα. Ο χρόνος ανεργίας να μετριέται ως συντάξιμος.
  • Επίδομα και άδεια μητρότητας για κάθε γυναίκα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μείωση του απαραίτητου αριθμού των 50 ενσήμων για το εποχικό βοήθημα.
  • Εποχικότητα με βάση τον κλάδο και όχι με βάση την επιχείρηση.
  • Εγγύηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το Κράτος. Επιστροφή των κλεμμένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις που τα τρώνε δεκαετίες. Να εισπραχθούν τα πάνω από 17 δις που χρωστούν σήμερα οι μεγαλοεργοδότες. Καμία μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες.

Περισσότερα

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής: Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλλουν τη σιγή...

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το Κλαδικό Σωματείο στην Ενέργεια καταγγέλλει την Italgas για την επιχείρηση μη ανανέωσης...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Για τις απολύσεις που ανακοινώθηκαν από την εταιρία

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Χθες η διοίκηση της εταιρίας...