Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία -Πανελλήνια Ομοσπ. Θεάματος Ακροάματος: Με αφορμή το τελευταίο συμβούλιο της ΠΟΘΑ…

image_pdfimage_print

Συνάδελφοι, με το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το 80% του κλάδου μένει χωρίς οικονομική ενίσχυση. Το μέλλον της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων του κλάδου διαγράφεται δυσοίωνο. Ο καθένας μας αγωνιά για το τι μας ξημερώνει. Αναρωτιέται τι θα γίνει. Ψάχνει να βρει λύσεις. Πολλοί δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμα κι ένα πιάτο φαΐ. Μια εικόνα που όλοι μας, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο, τη βλέπουμε καθημερινά.

Σ΄ αυτή τη σοβαρότατη κατάσταση το Προεδρείο της Ομοσπονδίας προτιμά απλά τις διαπιστώσεις. Μας λένε «μη βιάζεστε, κάτσε να δούμε πώς θα αποτυπωθεί» περιμένοντας τις πιο αναλυτικές κι εξειδικευμένες πληροφορίες των υπουργικών αποφάσεων. Καλλιεργεί την αναμονή, αντί να οργανώνει τη μάχη της διεκδίκησης. Συγχρόνως, μάς λένε ότι πρέπει να προσλάβουμε και δεύτερο υπάλληλο γιατί χρειάζονται βοήθεια για να περνάνε οι κινητοποιήσεις μας στα ΜΜΕ. Άραγε εμείς φταίμε που η μεγαλειώδης πορεία μας την Πέμπτη 10/9 δεν παίχτηκε σε κανένα κανάλι; Μήπως τα χθεσινά δημοσιεύματα, που παρουσιάζουν τους Καλλιτέχνες ως «ανακουφισμένους» και ως «συνεργάτες» με τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό, παίζονται στα ΜΜΕ γιατί η Κυβέρνηση έχει υπαλλήλους που ξέρουν να συντάξουν σωστά τα Δελτία Τύπου; Αυτό που ενδιαφέρει το προεδρείο της ΠΟΘΑ είναι το πώς θα διαμορφώνουν ένα αγωνιστικό προφίλ στα ΜΜΕ και στα ΜΚΔ, χωρίς όμως «να σπάμε τα αυγά». Με  περιεχόμενο διεκδίκησης, που θα τα έχει καλά και με τους εργοδότες και με αυτή την πολιτική που μας έχει φέρει ως εδώ όλα αυτά τα χρόνια. Εκεί που υψώνουν τους τόνους είναι ενάντια στην κακή Υπουργό και στην κακή Κυβέρνηση επενδύοντας σε μια εναλλαγή προσώπων και όχι σε ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Όσο για την ενότητα που διατυμπανίζουν είναι σε κατεύθυνση αντίθετη των συμφερόντων μας. Επιβεβαιωνόμαστε από το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΘΑ (Τετάρτη 16/9) όπου ο Πρόεδρος πρότεινε στα μέσα του Οκτώβρη να διοργανώσουμε μια ημερίδα. Έως τότε δεν πρότεινε τίποτα άλλο, παρά μόνο τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Εφετείο (7/10) την ημέρα που θα βγει η απόφαση της δίκης της ΧΑ. Καμιά πρόταση για αγωνιστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου, μετά από το επιτυχημένο συλλαλητήριο της Πέμπτης 10/9. Αντίθετα, πρότειναν να καλέσουμε στην ημερίδα Κόμματα, την Υπουργό και τους εκπροσώπους των εργοδοτών!!!  Στις  έντονες αντιδράσεις μας ακούσαμε  «Μα, δε θα καλέσουμε την προϊστάμενή μας αρχή; (εννοώντας το ΥΠΠΟ)»

Συνάδελφοι,

Πολλοί μας κατηγορούν ότι με τις απόψεις μας δημιουργούμε πρόβλημα στην κοινή δράση. Ότι σπάμε την ενότητα των εργαζομένων. Η καθημερινή δράση μας δείχνει το αντίθετο. Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανάπτυξη ενός κινήματος στο χώρο του Πολιτισμού, αλλά και γενικά, που θα μπορεί να επιβάλλει τα αυτονόητα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή. Δεν κυνηγάμε μάγισσες. Δεν εθελοτυφλούμε για τις αιτίες που μας δημιουργούν τα προβλήματα. Δεν πιστεύουμε ότι θα μας τα λύσει κάποιος καλός διαχειριστής. Δεν περιμένουμε από καμία κυβέρνηση να μας λυπηθεί. Δεν έχουμε ευαγγέλιο τον «κοινωνικό διάλογο», όπως υπερασπίζεται το προεδρείο της ΠΟΘΑ για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να βγούμε όλοι κερδισμένοι, εργοδότες κι εργαζόμενοι!!!

Δε μπορούμε να στοιχιζόμαστε πίσω από τέτοιες αντιλήψεις, που βάζουν στους εργαζόμενους τις διεκδικήσεις των εργοδοτών κι όχι τις ανάγκες των εργαζομένων. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εξασφάλιση της επιβίωσης όλων μας στο πολύ δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί η μαζικοποίηση των Σωματείων μας μάς δίνει παραπάνω δυνατότητες. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας. Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία του Π.Μ.Σ για έκτακτη κινητοποίηση τη Δευτέρα 21/9 στις 11.30 στα Προπύλαια, που θα καταλήξει στο Υπουργείο Εργασίας.

Δε φεύγουμε από το Υπουργείο μέχρι να πάρουμε δεσμεύσεις ότι:

Θα επιδοτηθούν όλοι.

Θα ανασταλούν τα χρέη σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ.

Θα επιδοτηθούν όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι.

Φέρνουμε μαζί τα όργανά μας!

Κλιμακώνουμε για να ακουστεί η φωνή μας!

Τώρα που μας κλείνουν τα μικρόφωνα, που μας αφήνουν χωρίς δουλειά.

Comments are closed.