Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Νοσοκομείου ΠΑΙΔΩΝ “Η Αγία Σοφία”: Όλοι στην κινητοποίηση 2 Οκτώβρη στις 12 το μεεσημέρι

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΟΙ τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 12μβ στον προαύλιο χώρο, έξω από τα γραφεία της διοίκησης

         Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ως υγειονομικοί κι ως άνθρωποι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τις σοβαρές υπομεταγγίσεις που βιώνουν εδώ και μήνες οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία στο νοσοκομείο μας ( αρκετοί από αυτούς είναι παιδιά σε ανάπτυξη), δεν μπορεί να μείνουμε άπραγοι στις ελλείψεις αίματος, στη χρόνια υποστελέχωση των τμημάτων της αιμοδοσίας και της μεσογειακής αναιμίας, στην έλλειψη κάλυψης των ανασφάλιστων πασχόντων από το κράτος των αναλώσιμων υλικών που είναι απαραίτητα για την αποσιδήρωση που αποτελεί τμήμα της θεραπείας τους!

Τη Δευτέρα ενώνουμε τη φωνή μας με τους πάσχοντες που περιθάλπουμε χρόνια, συγγενείς και φίλους γιατί μόνο η συλλογική διεκδίκηση υγειονομικών, πασχόντων, συλλόγων και σωματείων μπορεί να δώσει απάντηση στην επιλεκτική απραξία του κράτους που επιλέγει να δίνει εκατομμύρια ευρώ χάρισμα πότε σε εργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες, πότε σε πολεμικό υλικό για πολέμους εκτός συνόρων και την ίδια ώρα αφήνει χωρίς επαρκή στελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και αναγκαίο εξοπλισμό τμήματα που αφορούν την υπεράσπιση της ζωής και την προαγωγή υγείας των ασθενών μας!

Στο τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου μας το προσωπικό σε συνθήκες εντατικοποίησης πραγματοποιεί εξειδικευμένες εξετάσεις, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες σε συλλογή μονάδων αίματος από εθελοντές που έρχονται στο νοσοκομείο μας, αλλά και με οργανωμένες εξορμήσεις σε πόλεις, χωριά, νησιά σε όλη την Ελλάδα.Φροντίζει για την ασφαλή μετάγγιση ασθενών και πασχόντων. Μεταγγίζει όλους τους μικρούς ασθενείς που χρειάζονται σε όλο το νοσοκομείο, κλινικές, μονάδες και στα  ογκολογικά τμήματα. Στο προσωπικό η διοίκηση χρωστάει εκατοντάδες ρεπό και άδειες προηγούμενων ετών λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης. Επιπρόσθετα, εδώ και καιρό έχει χαλάσει το όχημα μεταφοράς προσωπικού και υλικών για τις «εξωτερικές» αιμοληψίες, με αποτέλεσμα πότε να δανείζεται από άλλα νοσοκομεία όποτε είναι εφικτό, πότε να στοιβάζονται εργαζόμενοι, κουτιά και καρότσια μεταφοράς υλικού σε μικρότερο αυτοκίνητο, χωρίς να υπάρχει καμία ασφάλεια για το προσωπικό! Ενώ μέσα στο καλοκαίρι χάλασαν και εξειδικευμένα μηχανήματα που αφορούν την επεξεργασία του αίματος (οι λεγόμενοι φυγόκεντροι) και οι εργαζόμενοι ήταν αναγκασμένοι να δανείζονται από άλλο νοσοκομείο! Και αναρωτιέται κανείς γιατί έπρεπε να χαλάσουν σταδιακά  και οι 4 για να ζητηθεί από τη διοίκηση η αντικατάστασητου ανταλλακτικού εν μέσω καλοκαιριού με κλειστές τις εταιρείες;

Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν και στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, κύρια σε ιατρικό προσωπικό! Το μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστο, μέρος των ελλείψεων καλύπτεται από επικουρικούς και συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης! Αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη μονάδα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και παρακολουθούνται περίπου 700 παιδιά και ενήλικες με αιμοσφαιρινοπάθειες! Χαρακτηριστικά, οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία που κατοικούν στην Εύβοια παρακολουθούνται ιατρικά και μεταγγίζονται από το νοσοκομείο μας, αφού σε ολόκληρο το νομό δεν υπάρχει αντίστοιχη στελεχωμένη μονάδα να τους καλύψει!Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με συνεχείς μετακινήσεις, με ένα άθλιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, και από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία τους.

Είναι γεγονός ότι η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού από πλευράς του κράτους και οι τεράστιες ελλείψεις σε αίμα είναι ένα μόνιμο άγχος για τους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία. Η κρατική ευθύνη μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε ατομική. Οι πάσχοντες «υποχρεώνονται» να βρίσκουν οι ίδιοι τους αιμοδότες τους! Οι μεταγγίσεις πρέπει να γίνονται συστηματικά με επαρκή ποσότητα, ώστε να διατηρείται η αιμοσφαιρίνη σε επίπεδα 10-14 gr/dl. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και να ελαχιστοποιούνται οι οστικές αλλοιώσεις, να αποφεύγονται σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους! Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τι θα πει να παίρνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα λιγότερο αίμα από αυτό που χρειάζονται και να φεύγουν από τη μετάγγιση με 10 gr/dl αιμοσφαιρίνη , όταν το προτεινόμενο από τους επιστήμονες είναι να καταλήγουν 10 gr/dl πριν τη μετάγγιση!

Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς οι υγειονομικοί ενώνουμε τη φωνή μας τη Δευτέρα με τους πάσχοντες, σωματεία και φορείς γιατί στις συνεχόμενες οχλήσεις προς τη διοίκηση από τμήμα του προσωπικού του νοσοκομείου όλο το Καλοκαίρι προκειμένου να λυθούν τα προαναφερόμενα προβλήματα η απάντηση ήταν «δρομολογείται…». Γιατί τελικά ο αγώνας για σύγχρονες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας εντελώς δωρεάν με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό που θα εργάζεται με αξιοπρεπείς συνθήκες και ωράρια μας αφορά όλους! Για να μην κινδυνεύουμε ούτε εμείς ούτε οι ασθενείς και οι πάσχοντες!

Απαιτούμε:

  • Την πλήρη στελέχωση των τμημάτων αιμοδοσίας και μεσογειακής αναιμίας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες. Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων!Κανείς να μην απολυθεί !
  • Την πλήρη λειτουργία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού και την αντικατάσταση του οχήματος μεταφοράς προσωπικού και υλικών για τις αιμοληψίες εκτός νοσοκομείου με ασφάλεια.
  • Με ευθύνη του κράτους να συστηματοποιηθεί η προβολή της αξίας της εθελοντικής αιμοδοσίας ιδιαίτερα στους νέους και να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη δημόσιων υποδομών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων σε αναλώσιμα, φάρμακα κλπ.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία ενηλίκων ανά περιοχή, ώστε να ενισχυθούν όπου υπάρχουν και να δημιουργηθούν όπου δεν υπάρχουν μονάδες μεσογειακής αναιμίας, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πασχόντων!

Τέλος, καλούμε τους συναδέλφους μας να συνεισφέρουν όσοι μπορούν δίνοντας αίμα. Η εθελοντική προσφορά στο συνάνθρωπο μας που το έχει ανάγκη, η προσφορά προς το σύνολο και με αυτό τον τρόπο αποτελεί ύψιστη πράξη αλτρουισμού, αλληλεγγύης και προσφορά ζωής σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από φυλή, εθνότητα, θρησκεία, καταγωγή!

 

Περισσότερα

Το πρόγραμμα του webradio την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Ακούστε αύριο στο webradio του ΠΑΜΕ στις 6μμ την εκπομπή του Κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων...

Συνδικάτο Εργατ/λων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου: Επιστολή για κοινοποίηση στάσης εργασίας του συνδικάτου στις 30 Νοεμβρίου

Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου σε συνεδρίασή του αποφάσισε την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας...

Σύλλογος Εργαζ. στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής “Ο Βύρων”: Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους!

Στηρίζουμε την 48ωρη απεργία της Ομοσπονδίας γιατρών στις 29 και 30 Νοέμβρη. Χαιρετίζουμε τον...