Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία : Κάλεσμα για το 17ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θήβας

0

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Προς την εργατική τάξη και τα Συνδικάτα Θήβας – Οινοφύτων

Προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο 17ΟΣυνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θήβας (ΕΚΘ)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Το Συνέδριο του ΕΚΘ πραγματοποιείται 18 και 19 Μαΐου 2022, σε μια κρίσιμη περίοδο για την εργατική τάξη και όλο το λαό. Οι αποφάσεις που θα πάρει, θα καθορίσουν αν το εργατικό κίνημα της περιοχής μας θα ακολουθήσει αγωνιστική γραμμή ή την γραμμή του συμβιβασμού την επόμενη τριετία.

Για αυτό το λόγο, το Συνέδριο αφορά όλη την εργατική τάξη της περιοχής.

Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που αγανακτεί από την κατάσταση που ζούμε!

Απλώνουμε το χέρι σε κάθε εργαζόμενο που σηκώνει το κεφάλι και δε συμβιβάζεται με τη ζωή που ζούμε!

Καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση όποια και όποιον λέει «φτάνει πια», «κάτι πρέπει να γίνει» με την ακρίβεια, τη φτώχεια, τις συνθήκες δουλειάς, την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΕΙ:

ΩΣ ΕΔΩ! ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ! ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε ούτε να ματώσουμε για τα συμφέροντα των λίγων, για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας! Δε θα πληρώσουμε με φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς τους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Δε μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, στο ψωμί, στο SuperMarket για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δε φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες.

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων είναι τεράστιες, αφού ενίσχυαν χρόνο με το χρόνο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο την τελευταία δεκαετία ψήφισαν και εφάρμοσαν τρία Μνημόνια, έφεραν το νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, κατάργησαν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και πλέον τον κατώτατο μισθό τον καθορίζει υπουργική απόφαση με βάση τις «αντοχές της οικονομίας», ψήφισαν το νόμο που χτυπάει το όπλο της ΑΠΕΡΓΙΑΣ (50%+1). Έστρωσαν, δηλαδή, το έδαφος για να έρθει σαν ώριμο φρούτο ο νόμος – έκτρωμα Χατζηδάκη που καταδικάστηκε από όλη την εργατική τάξη.

Η απάντηση στα σχέδιά τους μπορεί να είναι μόνο η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας! Με βάση αυτό διεκδικούμε:

 • Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό.
 • Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.
 • Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
 • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

Η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται για το λαό μας, τα επικίνδυνα μονοπάτια που βαδίζουμε με τις πολεμικές αναφλέξεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με αποστολή πολεμικού υλικού, αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων και προετοιμασία αποστολής εκστρατευτικού σώματος, απαιτεί αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση από το ΕΚΘ και κάθε Συνδικάτο.

Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας και ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη. Στον ανταγωνισμό αυτό δε συμμετέχουν γενικά και αόριστα «χώρες» ή «συμμαχίες» προς όφελος των λαών τους. Συγκρούονται μεγαθήρια για το ποιος θα βάλει στο χέρι του τον έλεγχο των αγορών, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, ποιος θα ελέγχει τους δρόμους που περνάει το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα άλλα εμπορεύματα.

Ο πόλεμος αυτός δε «φύτρωσε» ξαφνικά αλλά προετοιμάζεται χρόνια τώρα. Στο σχέδιο αυτό συμμετείχαν όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει όπλα, ετοιμάζεται να στείλει εκστρατευτικό σώμα, παραχωρεί δεκάδες βάσεις σε όλη την Ελλάδα για να προωθούνται στην εμπόλεμη περιοχή τα δολοφονικά υλικά. Στη λογική αυτή συντάσσονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν τη «στρατηγική συμμαχία» με το ΝΑΤΟ. Όμως δε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι οι βάσεις που παραχωρεί η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτές που παρέδωσαν και επέκτειναν οι προηγούμενες.

Για τους εργαζόμενους ένα πρέπει να είναι καθαρό:

ότι ο πόλεμος αυτός δεν είναι των λαών, είναι των αφεντικών.

Η «σωστή πλευρά της ιστορίας» για εμάς είναι με όλους τους λαούς. Γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ευθυγραμμιστούν πίσω από τον έναν ή τον άλλο ληστή, για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων.

Κανένας λαός δε ζητάει το αίμα του άλλου λαού για να ζήσει καλύτερα. Από το αίμα και τον ιδρώτα των λαών τρέφονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι τόσο σε περίοδο πολέμου όσο και σε περίοδο ειρήνης. Αυτό που ζητάει ο λαός είναι να μπορεί να ζήσει από το μόχθο του, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του και την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Γιατί εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό που λέει ο σοφός λαός μας, «όταν στο βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια»… Απορρίπτουμε λοιπόν τα σχέδιά τους – δε θα γίνουμε τα «βατράχια» τους!

Απαιτούμε:

 • Απεμπλοκή από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
 • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
 • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Που θα μπαίνει μπροστά για τα προβλήματα κάθε χώρου και κλάδου δουλειάς, για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής που αφορούν την εργατική τάξη, για την ακρίβεια, τη φτώχεια, την Υγεία, την Παιδεία.

Που θα βοηθάει και θα στηρίζει έμπρακτα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Θήβας (κλαδικά και επιχειρησιακά) στον αγώνα που δίνει το καθένα στο χώρο του, για κάθε πρόβλημα. Που θα μπαίνει μπροστά, θα καλεί Γενικές Συνελεύσεις, θα προσπαθεί να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους. Θα βοηθάει να σπάει η εργοδοτική τρομοκρατία, το κλίμα απογοήτευσης, το ρίξιμο των απαιτήσεων.

Που θα μπαίνει μέσα στους χώρους δουλειάς και θα γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα, θα συγκρούεται με την εργοδοσία.

Που θα αναπτύσσει με όλες του τις δυνάμεις την αλληλεγγύη σε κάθε χώρο δουλειάς που αγωνίζεται.

Που θα συμβάλει να δημιουργούνται νέα Σωματεία σε χώρους δουλειάς και κλάδους με σκοπό περισσότεροι εργαζόμενοι και εργαζόμενες να οργανωθούν.

Που θα συμβάλει στο ζωντάνεμα των Συνδικάτων με πραγματικές, γνήσιες, γόνιμες διαδικασίες.

Που θα επιδιώκει την κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τους αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία, ενάντια στα κοινά μας προβλήματα.

ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Η τριετία που πέρασε ήταν δύσκολη και ιδιαίτερη, ενώ τα δύο χρόνια της πανδημίας έβαλαν πρωτόγνωρα καθήκοντα στο εργατικό κίνημα.

Σε αυτές τις συνθήκες, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θήβας, δεν στάθηκε πάντα στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πρώτη περίοδος της πανδημίας, όπου δυστυχώς το ΕΚΘ μπήκε “αυτοβούλως” σε κατάσταση καραντίνας αφού δε γίνονταν ούτε συνεδριάσεις του ΔΣ, τη στιγμή μάλιστα που με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μείωναν το εισόδημα των εργαζομένων και τους άφηναν απροστάτευτους από τον κορονοϊό με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Σε μια περίοδο που η καταστολή από μεριάς κράτους και εργοδοτών οργίαζε μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Άλλο παράδειγμα ήταν, ότι σε μια σειρά σημαντικών απεργιών η πλειοψηφία του ΕΚΘ αποφάσισε αλλαγή ημερομηνίας, υιοθετώντας πρακτικά την απεργοσπαστική τακτική της ΓΣΕΕ και υπονομεύοντας την απόφαση για ΑΠΕΡΓΙΑ σωματείων – μέλη του ΕΚΘ και πολλών Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων (όπως της Αθήνας) και της ΑΔΕΔΥ. Την Πρωτομαγιά του 2021 προτίμησε να την γιορτάσει τη μέρα που όρισε η κυβέρνηση ως αργία και όχι τη μέρα που την τίμησαν με απεργία τα ταξικά συνδικάτα όλης της χώρας.

Εκτιμούμε όμως, ότι παρόλο τις αδυναμίες και τις επιλογές που έχουν γίνει από την πλειοψηφία του ΕΚΘ, η συμβολή της ΔΑΣ ήταν καθοριστική ώστε το τελευταίο διάστημα να γίνουν θετικά βήματα από μερίδα συνδικαλιστών του ΕΚΘ.

Έχουνε γίνει βήματα στην λειτουργία και δράση του ΕΚΘ τα οποία όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Και δεν θα ολοκληρωθούν, όσοη πλειοψηφία του ΕΚΘ δεν κλείνει τα αυτιά στις «σειρήνες» της υποταγής και του συμβιβασμού που καλούσε –ανάμεσα σε άλλους- και η ξεπουλημένη πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, η οποία στήριξε με κάθε τρόπο τα «θέλω» του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, προσπάθησε με κάθε τρόπο να στρατεύσει την εργατική τάξη πίσω από τους στόχους κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, κάλεσε τους εργαζομένους να «μοιραστούμε» τα βάρη της κρίσης και της πανδημίας με τους εκμεταλλευτές μας.

Δεν θα ολοκληρωθούν, όσο το ΕΚΘ δεν ανοίγει την κόντρα με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, εκεί που βρίσκεται η καρδιά της παραγωγής και ενοχλεί τους εργοδότες, δίνοντας την μάχη της απεργίας στις πύλες των εργοστάσιων και με συγκεντρώσεις στην περιοχή μας.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΩΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Γιατί οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είναι η δύναμη που αγωνίζεται και κινητοποιείται για κάθε πρόβλημα που αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες εκτιμάμε ότι οι δυνάμεις μας συνέβαλλαν αποφασιστικά στην οργάνωση των συναδέλφων μας μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και έξω από αυτούς.

Ακόμα και με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην καραντίνα, μια σειρά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν πτοήθηκαν.

 • Οργανώσαμε στις Πανελλαδικές ημέρες δράσεις για την υγεία και εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Θήβας. Οργανώσαμε τις κινητοποιήσεις με τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ που εργάζονταν με εξαντλητικά ωράρια την περίοδο της καραντίνας.
 • Πραγματοποιήσαμε την συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του 2020 στην Θήβα σε συνθήκες απαγόρευσης.
 • Απαιτήσαμε σε πολλούς χώρους εργασίας και κατακτήθηκαν μέτρα προστασίας όπου μέχρι πρότινος δε λαμβάνονταν από τις εταιρείες, ενώ παράλληλα θωρακίστηκαν τα εργασιακά μας δικαιώματα.
 • Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να δράσουμε από κοινού με δεκάδες Σωματεία, Συλλόγους και Φορείς της πόλης μας, μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Θήβας που πλέον αγγίζει τα όρια του πιθανού λουκέτου. Συμμετέχουμε με εκλεγμένους μας στη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Θήβας για την Υγεία με αιτήματα για πλήρη στελέχωση και λειτουργία της ΜΕΘ του Γ.Ν. Θήβας, του ΚΕΦΙΑΠ και τη δημιουργία Κέντρου Αιμοδοσίας, πλήρη στελέχωση όλων των κενών ιατρικού και άλλου προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις και με ταυτόχρονη αύξηση και των οργανικών θέσεων, για Κέντρα Υγείας στην ευρύτερη περιοχή μας, για δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων.
 • Δώσαμε τη μάχη σε όλες τις απεργίες, της απεργιακής φρουράς έξω από τις πύλες των εργοστασίων, της συμμετοχής των συναδέλφων μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Ενάντια στον “αναπτυξιακό νόμο” της ΝΔ τον Σεπτέμβρη του 2019, ενάντια στο νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη τον Ιούνιο του 2021, ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και στην βαρβαρότητα του πολέμου τον Απρίλη του 2022.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα τον ηρωικό, πολύμηνο και μακρόχρονο αγώνα των συναδέλφων μας στη ΛΑΡΚΟ που για όλους μας πρέπει να αποτελεί “φάρο” αγωνιστικής ανάτασης τους εργατικού κινήματος της περιοχής μας.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής.

Δεν αποδεχόμαστε καμία θυσία για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Δεν περιμένουμε «εργολάβους λύσεων», κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα προστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Εμπνεόμαστε από τους αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, της EFOOD, των Λιπασμάτων και των Πετρελαίων Καβάλας.

Ακολουθούμε τον δρόμο του αγώνα και δεν δεχόμαστε εν έτη 2022 να ζούμε με ψίχουλα. Παραδειγματιζόμαστε από το νικηφόρο αγώνα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που κατάφερε να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στον μισθό μέχρι και 38%.

Εμπνεόμαστε από το σύνθημα

«ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ – ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ»

Εκεί βρίσκεται η ελπίδα, εκεί βρίσκεται η λύση!

Σας καλούμε να στηρίξετε την ΔΑΣ για δυναμώσει η πάλη.

Μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα και το λαό, θα παλέψουμε στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας του 21ου αιώνα!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.