Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία – Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου :Για την αυριανή απεργία και την στάση της πλειοψηφίας του ΕΚΗ

 Η κατάσταση με τη πορεία της πανδημίας και στο Νομό μας δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Οι εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης που δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο από τις θυσίες του λαού μας είναι μεγάλες. Η πολιτική της ίδιας είναι που ευθύνεται για το γεγονός ότι τώρα η υγεία όλων είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο κίνδυνο αφού δεν πήρε έγκαιρα μέτρα ενίσχυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Η δική της πολιτική ευθύνεται για την έξαρση των κρουσμάτων αφού δεν έλαβε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στον τουρισμό, δεν πραγματοποίησε ελέγχους σε χώρους δουλειάς που μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε στην τύχη του, αθωράκιστο, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τώρα διαπιστώνει ότι δεν αντέχει, αλλά έχει όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ απόλυτη την ευθύνη για τις απάνθρωπες συνέπειες αυτής της πολιτικής. Την ώρα που σκορπά κρατικό χρήμα για τους καπιταλιστές, στην Υγεία δεν έδωσε φράγκο.

Αντιθέτως,  η πανδημία εξελίσσεται από ότι όλα δείχνουν σε μεγάλη ευκαιρία για την Κυβέρνηση αφού επιλέγει αυτή τη περίοδο για να εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό απέναντι στο οργανωμένο κίνημα. Ετοιμάζεται, όπως έχει ήδη δημοσιεύσει, να καταθέσει νομοσχέδιο – έκτρωμα με το οποίο καταργεί το 8ώρο, καθιερώνει απλήρωτες υπερωρίες, χτυπάει περαιτέρω τη δράση των  συνδικάτων για να μπορεί ανενόχλητη να επιτίθεται στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. 

Ήδη υπάρχουν αγωνιστικές απεργιακές αποφάσεις από δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα για τις 26 Νοέμβρη όπως το : Εργατικό Αθήνας, ΕΚ Πειραιά, ΕΚ Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής,  ΕK Πάτρας, EK Λάρισας, EK Ιωαννίνων, EK Αρτας, EK Αγρινίου, EK Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ΕΚ Κορίνθου, ΕΚ Λαμίας, ΕΚ Λευκάδας – Βόνιτσας, ΕΚ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ΕΚ Σάμου, ΕΚ Λέσβου και το ΕΚ Κέρκυρας.

Ακόμη οι Εργατικές Ομοσπονδίες:  Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Στο Δημόσιο, 24ωρη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ  και οι Ομοσπονδίες:  Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης – τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Έρευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ),  Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Μπροστά σε όλα αυτά ο πρόεδρος του ΕΚΗ μαζί με την παράταξη του, την Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΑΣΚΕ), στο τελευταίο ΔΣ 29/10 αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα της ΔΑΣ για να πάρει το ΕΚΗ απόφαση για απεργία μπροστά στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο αλλά και για τα ζητήματα της υγείας όπου οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερεμεταδοσης του ίου .

Η πλειοψηφία του ΕΚΗ συνιστά … στάση αναμονής για να δούμε πρώτα το νομοσχέδιο, όπως ακριβώς απάντησε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ) η οποία βγαίνει βασιλικότερη του βασιλέως στην υπεράσπιση των κυβερνητικής πολιτικής.

Αποδεικνύουν περίτρανα ότι άξια έχουν τον τίτλο του ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ. Η πλειοψηφία του ΕΚΗ δεν τόλμησε ούτε να ανακοινώσει την απόφαση που έλαβε, ότι δηλαδή θα απαντήσει με απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο.

Καλούμε όλους τους συνδικαλιστές, τα σωματεία, τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στο εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Τα σωματεία που έχουν αποφάσεις από τα δευτεροβάθμια όργανα να παλέψουν για την επιτυχία της αυριανής απεργίας, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΕΒ ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και την υγεία τον εργαζομένων .

Διεκδικούμε:

  • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ενταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Πύκνωση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Στις τάξεις να είναι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν ίντερνετ.
  • Έκτακτο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμία απόλυση, καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
  • Να δοθούν η 13η και η 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθούν όλα τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα για όλους τους συνταξιούχους.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

 

Comments are closed.