Δήλωση Θανάση Γκώγκου, μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ (εκ μέρους των εργαζομένων) για το «πάγωμα» του προγράμματος που αφορά τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Προ δυο εβδομάδων, στις 22 Μαρτίου, πέρασε κατά πλειοψηφία δια περιφοράς θέμα από το ΔΣ της ΔΥΠΑ που αφορούσε τη δημιουργία προγράμματος για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ με μοναδική διαφωνία την τοποθέτηση του εκπροσώπου των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Την επόμενη μέρα δόθηκε στη δημοσιότητα και στα πρακτικά των συνεδριάσεων της ΔΥΠΑ η τοποθέτηση που αιτιολογούσε τη διαφωνία.

Στις 26 Μάρτη στην τακτική, εβδομαδιαία συνεδρίαση του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, κατατέθηκε εκ νέου και προφορικά η διαφωνία για την απαράδεκτη μεθόδευση που  χαρακτήριζε τους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ ως ανέργους, την ίδια στιγμή που οι συμβάσεις τους ήταν ενεργές με ημερομηνία λήξης στις 31/3 και παράλληλα με ανοιχτές υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ και στην CMI αλλά και προσφυγές των εργαζομένων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δεν έχει λάβει απόφαση ως σήμερα.

Η απαράδεκτη απόφαση για τη δημιουργία προγράμματος ανεργίας προσπερνούσε παράλληλα τους αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ που παλεύουν όλο αυτό το διάστημα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, για τη ζωή τους, για να μην ξεριζωθούν από τους τόπους τους.

Η ΔΥΠΑ δεν είναι ούτε επιθεώρηση εργασίας ούτε δικαστήριο για να κρίνει προκαταβολικά πότε ένα εργοστάσιο κλείνει και να βιάζεται να χαρακτηρίσει εν ενέργεια εργαζόμενους ως ανέργους. Τέτοια κάψα να βγουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι;

Παρά το νόμο που με σαφήνεια προβλέπει πως η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στο νέο επενδυτή θα γίνει με τους εργαζόμενους στα πόστα τους, η κυβέρνηση επιχείρησε με λαγό τη ΔΥΠΑ να φέρει ως τετελεσμένο γεγονός το κλείσιμο της. Όμως δεν τα υπολόγισαν καλά. Αποτέλεσμα της αγωνιστικής πίεσης που αναπτύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων για επιπλέον 1,5 μήνα, άρα να ακυρωθεί στην πράξη και να αποσυρθεί το πρόγραμμα που μας έφεραν για να εγκρίνουμε στο ΔΣ.

Αντί λοιπόν σήμερα στη νέα «δια ζώσης» συνεδρίαση του ΔΣ να υπάρχει στην ημερήσια διάταξη θέμα που να εξηγεί τι ακριβώς έγινε, να καταγραφούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες για το απαράδεκτο πρόγραμμα που μας έφεραν χωρίς να υπάρχει δικαιοδοσία και «νομιμοποίηση» στη ΔΥΠΑ – και αυτό προφανώς δεν αφορά τους εργαζόμενους της ΔΥΠΑ που κλήθηκαν να το διαμορφώσουν – υπήρξε σιωπή. Σαν να μη συνέβη τίποτα… Όμως συνέβη!

Στη σημερινή συνεδρίαση μετά από τη νέα παρέμβαση που αναδείχτηκαν όλα τα παραπάνω ειπώθηκε από τη Διοίκηση πως το πρόγραμμα που έφεραν στο ΔΣ έχει «παγώσει» και πως στο μέλλον θα έρθει κάτι διαφορετικό και με άλλους όρους. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η διοίκηση της ΔΥΠΑ έχει καταμερισμένο ρόλο στον εμπαιγμό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ όταν ακόμα δεν υπάρχει απόφαση από το ΣΤΕ για την τύχη του νέου επενδύτη και την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν απορρίψει καθολικά αυτού του είδους τα προγράμματα.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους, τις συνελεύσεις τους, τις συλλογικές αποφάσεις και μέσα από τους αγώνες τους αγωνίζονται αυτή τη στιγμή για τη δουλειά τους, για τη ζωή τους, για ΛΑΡΚΟ «ανοιχτή». Τίποτα λιγότερο!

 

 

Περισσότερα

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...