Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Δημοσιεύτηκε στις

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς. Πριν ένα χρόνο οι μαζικές κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας συγκλόνισαν όλη την χώρα, που βασικό σύνθημα είχαν «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» . Ένα σύνθημα που αντικατοπτρίζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, είτε είναι στην εργασία με το πετσοκομμένα μεροκάματα και με την εντατικοποίηση της δουλειάς , είτε στα θέματα της υγείας που δεν έχουμε σαν νησί στελεχωμένο νοσοκομείο και κέντρα υγείας και που η κυβέρνηση νομοθετεί την ιδιωτικοποίησή της, είτε στην παιδεία που εκεί φέρνει νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Τέμπη» έχουμε και κάθε καλοκαίρι που σχεδόν καιγόμαστε, το χειμώνα που με τις πρώτες βροχές πλημμυρίζουν σπίτια, κλειστά στάδια και σχολεία, αλλά και από τους σεισμούς που έχασαν της ζωή τους δυο νέα παιδιά στη Σάμο και έπειτα από 3 χρόνια δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο συντήρησης, επισκευής, ελέγχου σε δημόσια κτήρια. Τα κτήρια ετοιμόρροπα αλλά τα βάζοντας λαμαρίνες λύνουν το πρόβλημα διότι είναι πολύ πιο φθηνές…

«Τέμπη» έχουμε στους εργασιακούς χώρους που δεν υπάρχουν μέτρα υγιεινής και ασφαλείας διότι στην Ελλάδα του 2024 πεθαίνει ένας εργαζόμενος κάθε τρεις μέρες.

Το Σωματείο μας και το Εργατικό Κέντρο το είχαμε ξεκαθαρίσει και από τις περσινές κινητοποιήσεις και τις απεργιακές μάχες ότι θα το πάμε «μέχρι τέλους» , μέχρι να διευρυνθούν σε βάθος όλα τα αιτία και να καταδικαστούν οι ένοχοι. Ένα χρόνο μετά τα σωματεία και οι σύλλογοι του νησιού, δεν έχουν ξεχάσει αυτό το φρικιαστικό έγκλημα και ούτε πρόκειται να διαγραφεί έτσι απλά από την μνήμη μας.

Στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε για τους δολοφονημένους στα Τέμπη και για κάθε «Τέμπη». Απεργούμε και διαδηλώνουμε για τον μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις, για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια που σαρώνει και πετσοκόβει τους μισθούς μας από τις πρώτες 15 μέρες του μήνα, για να πάψουν οι πλειστηριασμοί και το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών και το κόψιμο του ρεύματος σε λαϊκά σπίτια.

Ειδικά τώρα είναι αναγκαία η μαζική συμμετοχή εργαζομένων στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία στην απεργία της Τετάρτης στις 28 Φλεβάρη, διότι τώρα είναι που γίνονται οι ατομικές συμφωνίες ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους με τους όρους εννοείται να τους επιλέγει ο εργοδότης. Πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα ξεζουμίσει τον εργαζόμενο ώστε να δουλεύει 7 μέρες στις 7, με απλήρωτες υπερωρίες και εντατικοποίηση στο κόκκινο διότι «δεν βρίσκουν εργαζόμενους» όπως μας λένε. Να συμμετέχουν μαζικά γιατί δεν μπορεί να αυξάνονται κάθε χρόνο τα ανήλικα παιδιά που δουλεύουν σεζόν, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι του κλάδου να ακουστούν πιο δυνατά εν όψη του ανοίγματος της σεζόν, που όπως λένε θα σπάσουν και φέτος «ρεκόρ» τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων ενώ από την άλλοι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με πετσοκομμένα μεροκάματα για μια ακόμη φορά.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία πρέπει να βγουν στο δρόμο για να παλέψουν για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ, γιατί η κλαδική σύμβαση που υπάρχει για τους εργαζόμενους έγινε με αγώνες αλλά πρέπει να καλυτερεύσει και να διευρυνθεί γιατί δεν καλύπτει μισθολογικά τις ανάγκες μας λόγω της ακρίβειας καθώς και τα σύγχρονα δικαιώματά μας ώστε να μη μας ξεζουμίζουν στο σύγχρονα κάτεργα που είναι τα ξενοδοχεία. Στις 28 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι του κλάδου βγαίνουμε στο δρόμο γιατί δεν ανεχόμαστε «να χτίζουμε» το τουριστικό θαύμα και να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας!

Με την απεργία αυτή σωματεία και φορείς, λαός και νεολαία του νησιού μας διεκδικούμε:

– Να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

– Να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται άμεσα στο έγκλημα.

– Να μπορεί ο λαός να ταξιδεύει με σύγχρονα, ασφαλή και φτηνά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να μην τρέμει το φυλλοκάρδι του για το αν και πότε θα συμβεί το κακό.

– Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους εργασίας

– Να μην περάσει το νομοσχέδιο για την παιδεία

– Να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας στο νησί μας

Θοδωρής Φιλιππής,

πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...