Διακήρυξη ΔΑΣ στο ΕΚΑ. ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

Δημοσιεύτηκε στις

Δ.Α.Σ.

 

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

ΨΗΦΙΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ)

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Εργαζόμενες –εργαζόμενοι, αντιπρόσωποι των σωματείων στο ΕΚΑ.

Έχετε συγκεντρώσει πείρα από όσα έχουν γίνει στο χώρο δουλειάς, στον κλάδο, στη χώρα. Πρέπει τώρα να την αξιοποιήσουμε ατομικά και συλλογικά.

Χρειάζεται να απαντήσουμε στο ερώτημα,  Γιατί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχεται ο λαός;

Γιατί Το έχουν αφοπλίσει οι αντιλήψεις οι θεωρίες, οι απόψεις των καπιταλιστών και των κομμάτων τους που μέσα στις γραμμές των εργαζόμενων τις μετέφεραν, τις αναπαρήγαγαν και τις εφάρμοζαν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και συνολικότερα ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.   

 • Να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα έλεγαν, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες θέσεις εργασίας, σε καλύτερους μισθούς, και υπέγραφαν συμβάσεις των 0,77 λεπτών την ημέρα όταν οι καπιταλιστές συσσώρευαν αμύθητα πλούτη .  Και αντί για τις θέσεις εργασίας και τους καλούς μισθούς όπως ήταν φυσικό ήρθε η καπιταλιστική κρίση, σε πείσμα όλων αυτών των προδοτών της εργατικής τάξης που έλεγαν ότι ο καπιταλισμός μόνο ανάπτυξη και δικαιώματα έχει να προσφέρει στους εργαζόμενους.

 • Ο δρόμος της ευρωπαϊκής ένωσης είναι μονόδρομος για τους εργαζομένους έλεγαν οι συνδικαλιστές των κυβερνήσεων και των εργοδοτών και μαζί με τους όμοιούς τους στην Ευρώπη (συνομοσπονδία ευρωπαϊκών συνδικάτων) στήριζαν τις κατευθύνσεις του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας και όλες τις αποφάσεις των Βρυξελών.

Και παράλληλα με αυτόν τον ιδεολογικό αφοπλισμό, που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα, συνεργάζονται στους τόπους δουλειάς με τους εργοδότες, μετατρέποντας τα συνδικάτα σε όργανα ελέγχου των εργατών για λογαριασμό των εργοδοτών, διατηρούσαν και διατηρούν ο καθένας το μαγαζάκι του για να έχουν αξιώματα και προνόμια, που και που έριχναν και ρίχνουν και καμιά αγωνιστική ντουφεκιά, έλεγαν και λένε και κάτι για τις κακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές την τρόικα για να μην χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης.

Με τέτοιες θέσεις και τακτική οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα στον ιδεολογικό αφοπλισμό, στον οργανωτικό εκφυλισμό, το κατέστησαν αδύναμο να αντισταθεί- να αντεπιτεθεί.

Το Ε.Κ.Α όλα τα προηγούμενα χρόνια  είχε την ίδια γραμμή ήττας με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ –Αυτόνομη Παρέμβαση) μαζί βέβαια και αυτών που σήμερα προσπαθούν να σώσουν τις παλιές σκουριασμένες αντιλήψεις και θέσεις πετώντας ή τροποποιώντας  την ταμπέλα της ΠΑΣΚΕ,  κρατώντας τις ίδιες θέσεις και με την ταμπέλα του ΕΜΕΙΣ.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Αυτή την κατάσταση θέλησε να προλάβει και να αποτρέψει το ΠΑΜΕ με την ίδρυση του. Να εμποδίσει αυτόν τον ιδεολογικό αφοπλισμό και τον οργανωτικό εκφυλισμό που ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός οδηγούσε συνειδητά το κίνημα σε συνεργασία με τους μεγάλο-εργοδότες και τα αστικά κόμματα.

 • Θέλουμε να απελευθερώσουμε τους εργαζόμενους από τα φανταχτερά και κάλπικα συνθήματα για ανταγωνιστική Ελλάδα, για την υγιή επιχειρηματικότητα, από το δηλητήριο της ταξικής συνεργασίας, για μια άλλη δήθεν ποιο φιλολαϊκή Ευρώπη.

 • Θέλουμε να πείσουμε τους εργαζομένους ότι χωρίς αυτούς ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ. ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

 • Ότι δεν μπορούν και τα μονοπώλια να υπάρχουν και να κερδίζουν και οι εργαζόμενοι να έχουν δουλειά και δικαιώματα

Ότι δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι . Ή εμείς ή τα μονοπώλια.

Κριτήριο για το ΠΑΜΕ ήταν και είναι οι ανάγκες των εργαζόμενων, του λαού και όχι τα κέρδη των μεγάλο-εργοδοτών, των πολυεθνικών.

Με αυτή την γραμμή όλα αυτά τα χρόνια πορευτήκαμε σαν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κομμάτι και εμείς του ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (ΠΑΜΕ)

 • Είμαστε υπερήφανοι γιατί αν κάτι έγινε, αν υπήρχαν αντιστάσεις, αντίθετες φωνές, δράσεις ενάντια στους εργοδότες, αν καθυστέρησαν μέτρα, αποσοβήθηκαν απολύσεις, στηρίχτηκαν εργαζόμενοι, αυτό οφείλεται κυρίως στην ακούραστη πρωτοπόρα και με θυσίες δράση των μελλών και στελεχών του ΠΑΜΕ και άλλων αγωνιστών  συνδικαλιστών. Βρεθήκαμε μαζί ολόκληρα μερόνυχτα και παλέψαμε με εργαζόμενους που δεν συμφωνούμε σε όλα, γνωριστήκαμε στον αγώνα, κερδίσαμε τον αλληλοσεβασμό την εκτίμηση. Δεν υπήρχε ούτε ένας αγώνας, μια αγωνιστική ανάταση σε εργασιακό χώρο που να μην στηρίξαμε ολόψυχα, χωρίς να λογαριάσουμε κόπους και θυσίες. 

 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, PHONEMARKETING, NOVOTEL, ALTER, ΜΕΤΡΟ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ, ΦΙΝΤΕΧΠΟΡΤ, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΚΟΚΑ ΚΟΛΛΑ, ΔΕΛΤΑ, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΜΠΟΡΙΟ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ  και δεκάδες άλλους χώρους που είτε καταγράφηκαν είτε η κυρίαρχη προπαγάνδα απέκρυψε. Κάναμε ότι μπορούσαμε,  το καθήκον μας αρκετές φορές, κόντρα σε επιστρατεύσεις, επιθέσεις της κρατικής καταστολής για να κυριαρχήσει η απάντηση  από τους εργασιακούς χώρους. Να ακουστεί η φωνή των εργατών, να δείξουν οι εργάτες την δύναμή τους, να σπάσουν τον φόβο.

 • Όσοι λένε ότι δεν αντιστάθηκε κανένας όχι μόνο δεν είχαν καμία σχέση με όλους αυτούς τους αγώνες, αλλά έκαναν ότι πέρναγε από το χέρι τους να τους παρεμποδίσουν. Κολάκευαν το αυθόρμητο κόντρα στην οργανωμένη εργατική απάντηση. Έγιναν φανατικοί προπαγανδιστές  του αντιδραστικού συνθήματος έξω τα κόμματα έξω τα συνδικάτα.  Χρόνια έκαναν ότι μπορούσαν να μην υπάρχουν αγωνιστικά ταξικά συνδικάτα. Αυτό το σύνθημα το φώναζαν μαζί ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ -ΕΜΕΙΣ και άλλοι, τώρα σου ζητάνε να τους στηρίξεις στο ΕΚΑ. Για να κάνουν τι; Για να υλοποιήσουν το σύνθημα;

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες

Έτοιμες και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν για αυτό όλοι εμείς που παλεύουμε μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ κάνουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουν οι εργαζόμενοι τον φόβο τους, την απογοήτευση και να οργανωθούν στα συνδικάτα.

Μέσα από την συμμετοχή και την δράση να αντιπαλέψουν ενωμένοι τον εργοδότη τους, να πετάξουν από τα σωματεία τους τα τσιράκια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί να ισχυροποιηθεί η ταξική στάση και γραμμή πάλης σε κάθε όργανο των εργατών και βέβαια στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

 • Για ΕΚΑ στα χέρια των εργατών με γραμμή και περιεχόμενο πάλης της ανάγκες της εργατικής τάξης της Αθήνας, τότε μπορεί να γίνει ο εφιάλτης των εκμεταλλευτών μας.

 • Για ΕΚΑ που θα νοιάζεται και θα πρωτοστατεί στην οργάνωση των εργαζομένων στα κλαδικά τους συνδικάτα, στην δημιουργία σωματείων σε χώρους δουλειάς ή άλλων μορφών οργάνωσης που είναι πλευρές που θα συμβάλλουν στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

 • Ένα τέτοιο ΕΚΑ μπορεί να συντονίσει τον αγώνα χώρων δουλειάς και κλάδων ώστε κανείς να μην είναι κανείς μόνος,  που θα επιδιώκει την αποδυνάμωση του κεφαλαίου από συμμάχους και την ενδυνάμωση των συμμάχων του εργατικού κινήματος.

Όλοι εμείς που συγκροτούμε και στηρίζουμε τον συνδυασμό της ΔΑΣ που διεκδικεί και την δική σου ψήφο αγωνιζόμαστε για ένα τέτοιο ΕΚΑ. Καθημερινά όλοι εμείς μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ παλεύουμε μαζί με τους μικρούς εμπόρους και βιοτεχνίες τους φτωχούς αγρότες τα παιδιά και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στον κοινό εχθρό όλων μας, Τα μονοπώλια και την ευρωπαϊκή ένωση .

Θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας πανίσχυρο λαϊκό μέτωπο απέναντι στο κοινό μέτωπο της τρόικας, των καπιταλιστών των κομμάτων τους.

Σας καλούμε να κρατήσετε ψηλά το κεφάλι

Να μην μας πάρει από κάτω αυτό που καθημερινά ζούμε, η ανεργία και ο φόβος της απόλυσης, ο μισθός που δεν φτάνει πια για τα βασικά, οι απλήρωτοι φόροι, τα χαράτσια, τα χρέη στις τράπεζες. Αυτό θέλουν όσοι έχουν συμφέρον να μας καταδικάσουν μόνιμα στη φτώχεια, στην ανεργία, σε εργασιακές συνθήκες κάτεργου.Δεν πρέπει να μας γονατίσει η απόγνωση και η απογοήτευση ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει.

Γνωρίζουμε ότι η πάλη θα είναι σκληρή, απαιτεί θυσίες, έτσι ήταν πάντα.

Ότι κατέκτησε η εργατική τάξη και ο λαός ήταν αποτέλεσμα της γραμμής της ανυπακοής της απειθαρχίας της γραμμής ανατροπής των σκληρών και πολύχρονων αγώνων κατά του καπιταλισμού, των κυβερνήσεών του και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Με αυτή τη γραμμή και με πλατιά συμμετοχή μπορεί και σήμερα να έχουμε κατακτήσεις.

Η εργατική τάξη, τίποτε δεν πρέπει να περιμένει από τις παρατάξεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, των παρατάξεων των κομμάτων της διαχείρισης του απάνθρωπου συστήματος ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, με όποια σημαία και αν παρουσιάζονται  είτε σαν ΠΑΣΚΕ- ΕΚΑ είτε σαν ΠΑΣΚΕ συνεργαζόμενοι, ΕΜΕΙΣ και άλλα ονόματα,  γιατί υιοθετούν την γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού, της ταξικής συνεργασίας, του συμβιβασμού και της υποχώρησης και όχι την  ενότητα της εργατικής τάξης με βάσει τα ταξικά της συμφέροντα, για την οποία πρωτοστατεί το ΠΑΜΕ με όλες του τις δυνάμεις.

Η εργατική τάξη μαχητικά πρέπει να απομονώσει σε κάθε χώρο δουλειάς την παρουσία της φασιστικής, ναζιστικής Χρυσής Αυγής, τους απογόνους του Χίτλερ και της χούντας. Είναι το φονικό όπλο του καπιταλισμού. Μισούν τους αγώνες των εργαζομένων, βρίσκονται στο πλευρό των εργοδοτών για το χτύπημα κάθε αγώνα.  Παλικαράδες απέναντι στους αγώνες στους φτωχούς και τους κατατρεγμένους και μπιστικοί των αφεντικών.

Καλούμε εσένα, που οι εργαζόμενοι σε εξέλεξαν αντιπρόσωπό τους για το συνέδριο του ΕΚΑ, να πάρεις την δική σου ευθύνη, αυτή που σου αναλογεί, για να συμβάλλεις να αλλάξει η κατάσταση στο εργατικό κίνημα, να συμβάλλεις στην ενίσχυση των δυνάμεων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Είναι οι δυνάμεις αυτές που πρέπει να εμπιστευτείς, γιατί μόνο αυτές μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα, να συμβάλλουν στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να σταθούν με αδιαλλαξία απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους, με όποια  κόμματα και αν επιλέγει κάθε φορά να την υπηρετήσουν. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να βάλλουν στο κέντρο της πάλης την διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

ψηφίστε ΔΑΣ

Ψηφίστε τον Συνδυασμό που στηρίζει το ΠΑΜΕ,

 

 

 

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...