Χαιρετισμός του Γιώργου Συφωνιού, Πρώην προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα 9.7

image_pdfimage_print

Συνάδελφοι, Συναδέφλισσες,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, λαοθάλασσα για να αντισταθούμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των διαχειριστών της συνεπικουρούμενοι από όλο το φάσμα των δήθεν θεσμών – προεδρεία της δημοκρατίας – εργοδοτικός συνδικαλισμός – ΣΕΒ – Ε.Ε. κ.α να περάσουν ένα νόμο που καταστέλλει τις λαϊκές και εργατικές διαμαρτυρίες, παραβιάζοντας ακόμα και αυτό το Σύνταγμα, που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει. Δίνοντας μια απάντηση σε όλους αυτούς αντέγραψα την απολογία του Αυγούστου ΣΠΑΙΣ, εργάτη της Πρωτομαγιάς του Σικάγο, διαχρονική και επίκαιρη:

“Κύριοι δικαστές

Αν σας περνάει η ιδέα πως με τις κρεμάλες μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα που βγάζει εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών στην εξέγερση, είστε βαθιά γελασμένοι. Κρεμάστε μας, μα περιμένετε το τέλος. Αν είστε τυφλοί και δεν το βλέπετε, εγώ σας το λέω. Γύρω σας, κάτω σας, πάνω σας, από όλες τις μεριές ξαπλώνεται μια τεράστια φωτιά.

Θέλετε να μην τη βλέπετε; Δικαίωμά σας μα δε θα την αποφύγετε. Θέλετε να απαλλαγείτε από εμάς; Κάντε το. Απαλλαγείτε όμως από τους βιομήχανους που δημιούργησαν την ανήθικη περιουσία τους με το κλεμμένο αντίτιμο της εργασίας που δεν πληρώθηκε μέσα στο σύστημά σας. Οι μηχανές φέρνουν την υπερπαραγωγή, που οδηγεί τον πραγματικό παραγωγό στην αθλιότητα και στο θάνατο. Είναι αυτό που εσείς αποκαλείτε “Αύξηση εθνικού πλούτου”. Τι ειρωνεία.

Καταργήστε την αρπαγή και το πλιάτσικο, καταργήστε τους 100-200 ανθρώπους που απολαμβάνουν τα πάντα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. Από αυτή την τάξη θέλουμε να απαλλαγούμε. Η γενική κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής είναι αναπόφευκτη αναγκαιότητα, πρέπει επιτέλους να αρχίσει η εποχή τους σοσιαλισμού και της παγκόσμιας συνεργασίας. Και αυτό μια μέρα θα γίνει. Είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε. Όποιος λέει ιδιωτική βιομηχανία, λέει αναρχούμενη οικονομία!!

Μετρημένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν προς όφελος τους τις εφευρέσεις και τα επινοήματα του νου. με τις μηχανές τους μετατρέπουν το αίμα μας σε βόλους χρυσού, με την πολλή δουλειά δολοφονούν γυναίκες και ανήλικους, με την ανεργία σκοτώνουν τα θύματα των μηχανών.

Κατηγορούμεθα πως παραβήκαμε το νόμο. Ναι! Τον παραβήκαμε για να δείξουμε στο λαό κατά ποιο τρόπο οι θεσμοί τα τελευταία 20 χρόνια αποβλέπουν συστηματικά να εγκαθιδρύσουν σε τούτη τη χώρα μια ολιγαρχία που πιο δυνατή δεν υπήρξε ποτέ σε κανένα μέρους της γης. Οι ιδέες που υπερασπίζω είναι δικές μου, είναι κομμάτι του εαυτού μου. Πώς είναι δυνατόν να τις εγκαταλείψω. Δεν είναι λοιπόν αφέλεια εκ μέρους σας να νομίζετε ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ιδέες αυτές που κερδίζουν έδαφος μέρα με τη μέρα; Αν το να λες την αλήθεια τιμωρείται με θάνατο, εμείς δε θα πάψουμε να λέμε την αλήθεια όσους θανάτους κι αν μας επιβάλλετε! Σας περιφρονούμε και στο θάνατο.”

Αύγουστος Σπάϊς Εργάτης Σικάγο 1886

Comments are closed.