Τρίτη, 4 Αυγούστου

Χαιρετισμός του Γιώργου Στεφανάκη – Προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής στο Συλλαλητήριο Συνδικάτων

image_pdfimage_print

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες, χαιρετίζουμε σήμερα όλους τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους που βρίσκονται σήμερα  εδώ. Είμαστε μια γροθιά , έλληνες και μετανάστες ,  ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας. Συντονίζουμε τον αγώνα μας μέσα από τα σωματεία μας, από τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες . Με τη σημερινή μας κινητοποίηση στέλνουμε το μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας , ότι τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει , να ενισχυθεί η ενότητα μας.

Μέσα και από τη σημερινή μας κινητοποίηση , χαιρετίζουμε τις τεράστιες κινητοποιήσεις  των εργαζομένων και του λαού που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ. Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι το πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στη μεγαλύτερη καταπιεστική μηχανή του πλανήτη , είναι ο ίδιος ο λαός , με την εργατική τάξη μπροστά.

Μέσα από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, γίνεται ακόμα πιο καθαρό ότι ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες, ο αγώνας ενάντια   ρατσισμό και την ξενοφοβία , είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και την εκμετάλλευση. ΌΤΙ  Όσο  θα στοχεύει στον πραγματικό , στον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό, τόσο πιο αποτελεσματικός αγώνας γίνεται. 

Εδώ και μέρες σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες εργαζόμενοι, στην Υγεία, στον επισιτισμό – τουρισμό, εμποροϋπάλληλοι, καλλιτέχνες , οι εργάτες τις Λαρκο,  εκπαιδευτικοί και πολλοί άλλοι ακόμα είμαστε σε κινητοποιήσεις . Είμαστε στο δρόμο και παλεύουμε στους κλάδους μας για τα δίκαια αιτήματα μας.

Παλεύουμε καθημερινά , για να μην πληρώσουμε εμείς ξανά. Γιατί πάνε να μας φορτώσουν άλλη μια κρίση, όπως το έκαναν το 2010.

Με τον συντονισμό μας, με τη κοινή δράση κόντρα στη πολιτική των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας , γινόμαστε πιο δυνατοί, γινόμαστε όλο και περισσότεροι, γιατί ένας κλάδος μόνος του δε μπορεί. Γιατί όλοι οι κλάδοι μαζί , στη γραμμή του συμβιβασμού , της κοινωνικής συναίνεσης , δε μπορούν.

Τώρα , όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα σωματεία , όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις , πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους. Να επιλέξουν το δρόμο που θα διαλέξουν από δω και πέρα. Το βασικό δίλλημα είναι ένα , ή θα συμβιβαστούμε με την πολιτική που μας εξαθλιώνει, με το σύστημα που κυριολεκτικά μας κόβει την ανάσα , ή θα οργανώσουμε την αντεπίθεση μας.

Ας ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ, ΟΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ και διαμορφώνουν όλοι μαζί αυτή την αθλιότητα για τη ζωή των εργαζομένων.

Διεκδικούμε τώρα ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ όπως! Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή! Να ακυρωθούν οι απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι . Κανείς και καμιά χωρίς εισόδημα. Εισόδημα για όλους τους άνεργους! Να καταργηθούν όλα τα εμπόδια για το ταμείο ανεργίας.

Απαιτούμε άμεσα να ακυρωθούν όλες οι χρεώσεις σε ρεύμα , νερό ,τηλέφωνο, ενοίκιο. Να γίνει παύση πληρωμών σε εφορία , τράπεζες . Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα σπίτια των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων ,των αγροτών. 

Γιατί δεν τσιμπάμε στο νέο παραμύθι , ότι τάχα μου η αιτία της κρίσης είναι ο κορονοϊός. Δεν αποδεχόμαστε την πρόσκληση της λεγόμενης“εθνικής ομοψυχίας” . Ούτε μαζί τα δουλέψαμε, ούτε μαζί τα φάγαμε !

Δεν είμαστε χρυσόψαρα, μνήμη έχουμε. Και πείρα έχουμε, από όλα αυτά που τραβήξαμε τα χρόνια της ανάκαμψης, της κερδοφορίας. Μπούχτησαν από κέρδη οι εκμεταλλευτές μας, όλοι τη προηγούμενη δεκαετία. Μια χούφτα ιδιοκτήτες και μέτοχοι επιχειρηματικών ομίλων από όλο το κόσμο, συγκέντρωσαν το μισό πλούτο του πλανήτη.

Όλοι μαζί , Βιομήχανοι, μεγαλοξενοδόχοι, εφοπλιστές πανηγυρίζουν για τα 32 δις ευρώ που έχουν ανακοινωθεί από το ταμείο ανάκαμψης. Και πανηγυρίζουν βέβαια δικαιολογημένα γιατί για άλλη μια φορά το μεγάλο πακέτο θα πάει στις τσέπες τους! Εμείς οι εργαζόμενοι θα πάρουμε τα ψίχουλα και θα μας στείλουν και το λογαριασμό από πάνω!

Ιδιαίτερα εμείς που δουλεύουμε στο τουρισμό και ειδικά οι εποχικοί καλούμαστε να πάρουμε και να ζήσουμε με 9 ΕΥΡΩ την ημέρα , τόσα είναι τα 500 και 400 ευρώ το μήνα. Όλα τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια θα τα δώσουν στους εργοδότες , στους πάμπλουτους, μεγιστάνες!

Μας έχουν ζαλίσει όλη μέρα μέσω των καναλιών τους και των ΜΜΕ για το τουρισμό, για την υποτιθέμενη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Είναι όμως ολοφάνερο αυτή τη περίοδο, ότι ο τουρισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πανάκριβο εμπόρευμα, ευάλωτο σε φυσικές καταστροφές, πανδημίες, αλλά και στις συνέπειες των ανταγωνισμών, των πολέμων  για το ποιος θα κυριαρχήσει στις ζωές όλων των λαών του κόσμου. Γιατί ο τουρισμός ποτέ δεν ήταν δικαίωμα, ποτέ δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες του λαού για διακοπές και αναψυχή.

Ακόμα και το νέο πρόγραμμα για το κοινωνικό τουρισμό που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζει το δικαίωμα των διακοπών ως κόστος . Για αυτό το λόγο δεν παίρνει υπόψη η κυβέρνηση τη νέα κατάσταση ,για αυτό έχει τα ίδια κριτήρια που πέταξαν έξω χιλιάδες εργαζόμενους  ώστε να μη μπορέσει μια οικογένεια , να κάνει διακοπές.

Τώρα, μας καλούν μαζί με τη πλειοψηφία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ , να σκύψουμε το κεφάλι , στο βωμό της επανεκκίνησης της οικονομίας. Μας καλούν να ξεχάσουμε μια και καλή την σταθερή δουλειά, το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να δεχτούμε να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε χώρους εκμετάλλευσης και σκλαβιάς μέσω της τηλεργασίας. ΝΑ Δεχτούμε να ζήσουμε με τα ελάχιστα.

Κανένας λοιπόν εργαζόμενος δε πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση ,  στην εργοδοσία! Δεν πιστεύουμε τίποτα από όσα λένε. Τα μέτρα που πέρασαν δε θα τα πάρουν πίσω εάν δεν παλέψουμε με κάθε τρόπο , μαζικά!

 Υπάρχει πραγματική ελπίδα συνάδελφοι! Βρίσκεται στην Εμπιστοσύνη για τη δύναμη μας, στην οργάνωση , στο δίκιο μας! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ , ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΥΣ , ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΜΟΝΗ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ! ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΛΟΙ, ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΕΤΑΞΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΥΣ, ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΝΕΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον αγώνα που θα στοχεύει στον πραγματικό ιό. Τον αγώνα για μια άλλη οικονομία, για μια άλλη κοινωνία που κουμάντο στη ζωή μας θα κάνουμε εμείς, που οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν το πλούτο που παράγουν.

Προχωράμε αποφασιστικά οργανώνουμε γενικές συνελεύσεις , παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις και προετοιμάζουμε τη κλιμάκωση του αγώνα μας! Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συναδέλφων μας από τη ΛΑΡΚΟ το Σάββατο, οργανώνουμε τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο για την επόμενη Τρίτη.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά σε κάθε κλάδο , σε κάθε χώρο δουλειάς! Μπορούμε να τα ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

 

Comments are closed.