Κυριακή, 29 Μαρτίου

Χαιρετισμός του Βαλωμένου Μάριου, Μέλους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

image_pdfimage_print

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, φίλες και φίλοι,

Νέοι και νέες,

Είμαστε σήμερα εδώ για να καταδικάσουμε και καταγγείλουμε τις αποτρόπαιες και βάρβαρες πράξεις της κυβέρνησης στην Μυτιλήνη και την Χίο.

Μιας κυβέρνησης που εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν διστάζει, θυμίζοντας μαύρες στιγμές της ιστορίας μας, να διατάξει τις δυνάμεις καταστολής που έστειλε στα νησιά, να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται σαν δυνάμεις εισβολής και κατοχής.

Μιας κυβέρνησης που δεν διστάζει να χρησιμοποιεί βία, τρομοκρατία, ακόμη και να  αιματοκυλεί όσους αγωνίζονται για να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές απελπισμένων ψυχών. Σε νέα Γκουαντανάμο.

Είναι υπόλογη και υπεύθυνη, αυτή η κυβέρνηση, γιατί ονομάζει εχθρό τον αγωνιζόμενο λαό που δίνει ένα δίκαιο αγώνα για ν’ απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και να μειωθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργεί στις ντόπιες κοινωνίες το μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμού τους.

Μας λέει ότι εξάντλησε τον διάλογο μαζί μας γι αυτό και νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί τις βάρβαρες μέθοδές της.

Πότε ήταν ειλικρινής αυτός ο διάλογος και πότε εξαντλήθηκε ;

Όταν μας έλεγε δια στόματος του νυν βουλευτή ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύεται πως το ΚΥΤ στου ΖΕΡΒΟΥ δεν θα γίνει;

Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε δημόσια πως σε καμία περιοχή της χώρας μας δεν θα υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 1% ;

Αλλά όχι. Αυτά που δεν μας είπε είναι οι πραγματικές αλήθειες.

Ότι συμφωνεί και εφαρμόζει την απόφαση Ε.Ε.-Τουρκίας καθώς και όλες τις προηγούμενες αποφάσεις της Ε.Ε. που εγκλωβίζουν διπλά τους πρόσφυγες στα νησιά και την χώρα.

Ότι αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν δώσει γη και ύδωρ στην Ε.Ε., τους αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟΪκή βάση.

Ότι η χώρα μας,  παραχωρώντας εδάφη της και όχι μόνο, έχει παίξει ενεργό ρόλο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που επιδιώκοντας τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών άλλων χωρών, έφεραν τους πολέμους, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα νησιά μας.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα είχαμε πει ότι δεν ανεχόμαστε άλλο, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν περάσει μύρια όσα, αντικρίζοντας πολλές φορές ακόμη και τον ίδιο το θάνατο, να ζούν εκτεθειμένοι στο κρύο, τη βροχή και τις ασθένειες.

Ότι πρέπει να διαμένουν στο νησί μας για μικρό χρονικό διάστημα και σε έναν αξιοπρεπή χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης, όπου θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα και από εκεί σύντομα θα μετακινούνται σε ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα κάνουν τις αιτήσεις ασύλου και θα μεταβαίνουν με ασφάλεια σε όποια χώρα επιθυμούν.

Σήμερα, συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα που δίνουμε εδώ και καιρό για να ακυρωθούν τα σχέδιά της κυβέρνησης!

Για να μη γίνει το νέο hotspot-στρατόπεδο συγκέντρωσης και φυλακή της Ε.Ε. στο νησί μας και τα άλλα νησιά.

Ξέρουμε ότι είναι ένας δύσκολος αγώνας. Ξέρουμε, όμως, όπως ξέρει πολύ καλά και το έχει αποδείξει πολλές φορές  και ο λαός μας, ότι οι αποφάσεις και οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν όταν υπάρχει λαϊκή θέληση και μαζικός αγώνας.

Δεν παζαρεύουμε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, ούτε και τις δικές μας! Δε θα γίνουμε εμείς δεσμοφύλακες ούτε θα πετροβολούμε δυστυχισμένους ανθρώπους! Δεν ζητάμε «χάντρες και καθρεφτάκια» σαν «αντισταθμιστικά οφέλη», γιατί θεωρούμε ότι αυτά που η κυβέρνηση εμφανίζει σαν οφέλη είναι δικαιώματά μας που πρέπει να τα έχουμε έτσι κι αλλιώς.

 Αυτό που εμείς θέλουμε και θα παλέψουμε γι αυτό είναι μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, με τους λαούς και τους ανθρώπους αδελφωμένους, με δουλειά, υγεία και παιδεία για όλους.

Γι αυτό, λοιπόν και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να σταματήσουμε την κυβέρνηση να λεηλατεί τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να φέρνει νόμους λαιμητόμους για το ασφαλιστικό και να παγώνει  μισθούς και συντάξεις. Να απειλεί με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες για να τα κάνει δώρο στους τραπεζίτες. Να μας  αφήνει χωρίς γιατρούς, τεχνικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να μας στερεί το δικαίωμα στη δημόσια υγεία.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν με επιτάξεις και κρατική βία, με ομάδες καταστολής και τρομοκρατία να ορμάει στη ζωή μας και να μας απειλεί, στοχοποιώντας  πρόσφυγες και μετανάστες και όχι αυτούς που πραγματικά φταίνε για την κατάσταση αυτή.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Σ. χαιρετίζει τους Σαμιώτες   που σήμερα διαδηλώνουν για ν’ αποσυρθούν ΤΩΡΑ οι δυνάμεις καταστολής από τα νησιά μας και να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις.

Για  να σταματήσει το έγκλημα που διαπράττεται στα νησιά μας σε βάρος των ντόπιων κατοίκων και ξεριζωμένων, εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Χαιρετίζει όσους διεκδικούν να κλείσει το hostspot και να μη γίνει κανένα νέο πουθενά αλλού, κλειστό ή ανοιχτό, μικρό ή μεγάλο, παρά μόνο μια μικρή δομή προκειμένου να παράσχει μια πρώτη φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Χαιρετίζει όσους αγωνίζονται για να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και τη χώρα και να πάνε με ασφάλεια όπου επιθυμούν.

Χαιρετίζουμε όσους ορθώνουν το ανάστημά τους και δεν ανέχονται να μας κοροϊδεύουν τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα και τα νησιά μας.

          Εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο λαό της Χίου και της Μυτιλήνης απαιτώντας να μην υπάρχει κανένα κέντρο-φυλακή στα νησιά μας και καλώντας τους εργαζόμενους της Σάμου να δώσουν δυναμικό παρών στη θέση ΖΕΡΒΟΥ.

    Το ίδιο κάνουμε και ΤΩΡΑ ! Είμαστε εδώ, αγωνιζόμαστε και

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να αποσυρθούν ΤΩΡΑ οι δυνάμεις καταστολής από τα νησιά μας.

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις μονιμοποιώντας τον εγκλωβισμό

Απεγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν.

Να κλείσουν τα hotspot και να μη γίνουν άλλα, κλειστά ή ανοιχτά. Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι εργασίες στου ΖΕΡΒΟΥ. Στη Σάμο να υπάρχει μόνο μια μικρή δομή καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Η ΕΕ να δεχτεί τους πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες της.

Όχι στους πλωτούς φράχτες, στην καταστολή και τη βία.

Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας-Ε.Ε.-Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει.

Αποζημιώσεις στο 100% των κατοίκων που έχουν υποστεί ζημιές από το μαζικό εγκλωβισμό.

Αυτές είναι οι διεκδικήσεις του ΕΚ Σάμου και δεκάδων σωματείων και φορέων του νησιού μας και των άλλων νησιών. Είναι αιτήματα αλληλεγγύης και διεκδίκησης. Αιτήματα που εκφράζουν τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας και των προσφύγων μεταναστών. Που έχουν προοπτική και μπορούν να δώσουν λύση.

Με αυτά καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους και όλο το σαμιακό λαό να συνεχίσουν τον αγώνα χωρίς υποχωρήσεις και κούραση

Με αυτά στέλνουμε μήνυμα στη κυβέρνηση ότι θα είμαστε εδώ στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μη περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές.

Όχι στη κρατική βία και τη καταστολή !

Δεν θα περάσει ο αυταρχισμός και το χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων !

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους !

Όλοι και όλες ΤΩΡΑ στου ΖΕΡΒΟΥ

Comments are closed.