Χαιρετισμός του Δημήτρη Μπάτη, Αναπλ. Γραμματέα του Συνδικάτου ΙΓΜΕ στην Ημερίδα των Εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ στις 12 Ιανουαρίου

image_pdfimage_print

Συνάδελφοι,

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ στέλνει αλληλέγγυο αγωνιστικό χαιρετισμό στην σημερινή σας Ημερίδα και θα είναι ενεργός σύμμαχος και αυτή την φορά, όπως και πάντα στο παρελθόν, στον αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Άλλωστε και οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε τον «νέο» φορέα που το μετέτρεψε το ΙΓΜΕ η προηγούμενη κυβέρνηση από ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να συνεχίσει τον ρόλο του. Η σημερινή κυβέρνηση επίσης φαίνεται να «βολεύεται» με αυτή την «μετατροπή». Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ την περίοδο 2011-2015 με συνεχή αγώνα επανέφεραν το ΙΓΜΕ, από επίσης ένα άλλο πράμα που είχε κάνει η τότε κυβέρνηση.

Το ΙΓΜΕ ως επιστημονικός ερευνητικός φορέας έρευνας των κοιτασμάτων του Ορυκτού Πλούτου στην Χώρα μας από την δεκαετία του ΄50, αλλά και η ΛΑΡΚΟ ως πυλώνας της εξόρυξης των ορυκτών μεταλλευμάτων για πολλές δεκαετίες απέδειξαν ότι η χώρα μας δεν είναι ψωροκώσταινα, αλλά μπορεί να σταθεί στα πόδια της εκμεταλλευόμενη τον Ορυκτό της Πλούτο και να είναι αυτάρκης και ανεξάρτητη με τη προϋπόθεση να είναι υπό αυστηρό δημόσιο έλεγχο.

Το ΙΓΜΕ έκανε έρευνες για τον καλύτερο εμπλουτισμό του μεταλλεύματος μέσω υδρομεταλλουργίας, που τα αποτελέσματα όμως ουδέποτε κοινοποιήθηκαν με ευθύνη του Υπουργείου για να δούμε αν είναι συμφέρουσα αυτή η μέθοδος ή όχι.

Ο Ορυκτός Πλούτος της Χώρας ήταν και είναι φιλέτο για τους  Επιχειρηματικούς Ομίλους που ήθελαν και θέλουν να έχουν τον έλεγχο της πίτας προκειμένου να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Αλλά όπου έχουν το πάνω χέρι την πληρώνουν οι εργαζόμενοι πρωτίστως, καθώς και οι τοπικές κοινωνίες που βλέπουν τις περιοχές να γίνεται κρανίου τόπος αφού δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αγανάκτηση και δυσφορία του Λαού να τάσσεται κατά των Μεταλλείων στον τόπο του.

Η εκμετάλλευση του Ορυκτού Πλούτου μπορεί και πρέπει να γίνεται με όρους που μπορεί να σέβεται το περιβάλλον και τους εργαζόμενος και να αξιοποιείται αυτό προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου.

Οι όροι αυτοί, καθώς και η καθετοποίηση της παραγωγής μπορεί να συνεχίσει γίνεται από την ΛΑΡΚΟ, με την προϋπόθεση αυτή να μην ξεπουληθεί σε μια χούφτα πλουτοκράτες.

Στην διαδικασία που είμαστε με την ΟΜΕ για υπογραφή νέας ΣΣΕ με τον ΣΜΕ, στην συνάντηση που είχαμε μαζί τους πριν ενάμιση μήνα στον ΟΜΕΔ, «εξέφρασαν» την λύπη τους για αυτό που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και ευχήθηκαν «καλό κουράγιο» στους συνάδελφους από την ΛΑΡΚΟ που ήταν παρόντες.

Αλήθεια πως είναι τόσο σίγουροι ότι θα κλείσει η ΛΑΡΚΟ; Ελέγχουν αυτοί την κυβέρνηση; Η κυβέρνηση αυτούς εξυπηρετεί;

Να τους αποδείξουμε όλοι μαζί ότι κάνουν λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο!

Όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σε όποιο τομέα και αν εργάζονται, με όποια σύμβαση ή με όποια ειδικότητα ή σε όποιο σωματείο, μαζί με όλους τους συμμάχους που ήδη έχετε αφού πάνω από 100 φορείς εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα σας, να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση στο συλλαλητήριο στις 25 Γενάρη, για να πάρει πίσω χθες αυτό το σχέδιο που εξήγγειλε.

Η εφαρμογή αυτού του εγκληματικού σχεδίου, μεταξύ άλλων δεινών, θα δημιουργήσει στρατιές ακόμη περισσότερων ανέργων και θα ερημώσει τις τοπικές κοινωνίες.

Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ από τότε που ιδρύθηκε, εργάστηκαν με πείσμα, αλλά και έδωσαν λόγω σχεδόν ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας πάνω από 75 νεκρούς στην ώρα του καθήκοντος προκειμένου να παράγεται το τελικό προϊόν που θα πρέπει να διεκδικηθεί να είναι δημόσια περιουσία και όχι παιχνίδι στο χρηματιστήριο του κέρδους των ολίγων και την φτωχοποίηση των πολλών.

Η ΛΑΡΚΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ.

 ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!

 ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 1977!

 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ  ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΕΝΑΡΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ!

 ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ!

 

 

 

Comments are closed.