Άρθρο του Στάθη Λουκάκη, Προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου και μέλος του ΔΣ του ΕΚΡ

0
image_pdfimage_print

Ο λαός είναι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον εφιάλτη του…

Επειδή η κυβέρνηση μαζί με διάφορα πληρωμένα παπαγαλάκια, προσπαθούν μάταια να μας πείσουν για το «φιλεργατικό» της έργο  με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο με το βαρύγδουπο τίτλο: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων»

 ας αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Στην ουσία αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να προωθεί τη σταδιακή απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως προβλέπουν το «πόρισμα Πισσαρίδη» και οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου, που προβλέπεται ακριβώς η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, απαλλάσσοντας κράτος και εργοδοσία από το «μισθολογικό βάρος».

Με βάση το εν λόγω μέτρο, μάλιστα, προσπαθούν να καλλιεργήσουν και προσδοκίες περί «αύξησης μισθών», την ώρα που το «κέρδος» των εργαζομένων θα είναι 8 ευρώ το μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Αυτά τα ψίχουλα οι εργαζόμενοι θα τα πληρώσουν στο πολλαπλάσιο από την «άλλη τσέπη», αφού ταυτόχρονα μειώνεται ακόμα πιο δραστικά η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, ενώ επιπτώσεις θα έχουν τα ήδη καταληστευμένα ασφαλιστικά ταμεία, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Υγεία και τις συντάξεις.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για την προστασία των ανέργων και συνολικά των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, θα νομοθετούσε μέτρα  για την άμεση στήριξη σε ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται σήμερα.

Ο λαός στενάζει απροστάτευτος από την πανδημία, αλλά η κυβέρνηση την αξιοποιεί για νέες αντιλαϊκές ανατροπές και μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς ετοιμάζει και άλλα.

Νοσοκομεία και υγειονομικοί καταρρέουν από τις τεράστιες ελλείψεις, όμως η κυβέρνηση πετσοκόβει άλλα 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία και αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα.

Γονείς και μαθητές είναι απελπισμένοι, με πρόσφατο παράδειγμα την μητέρα δύο παιδιών να προσπαθεί να συνδεθεί στην τηλεκπαίδευση με δανεικό Internet από το supermarket, έξω στο κρύο.

 Η επιτυχημένη απεργία της 26ης Νοέμβρη αποτελεί Σημαντική παρακαταθήκη, μήνυμα ελπίδας και ενίσχυσης του αγώνα για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού. Το γεγονός ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες οργανώθηκε με επιτυχία η απεργία, με συμμετοχή των εργαζομένων σε εργοστάσια και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς, με σταμάτημα των μέσων σταθερής τροχιάς, με «νέκρωμα» όλων των εργοταξίων αλλά και όλου του λιμανιού του Πειραιά, από τις προβλήτες του ΟΛΠ και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη μέχρι τα καράβια, με σημαντικά βήματα και σε άλλους χώρους και εδώ στο Ρέθυμνο η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,  το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια οργανώθηκε από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μια μάχη που πήρε χαρακτήρα γενικής απεργίας χωρίς τη συμμετοχή της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που παριστάνει… την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη.

 Μπροστά μας, μαζί με την πάλη για την προστασία της Υγείας του λαού, του εισοδήματος των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, έρχονται σημαντικές προκλήσεις: Το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά και το χτύπημα των συνδικάτων, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης όπως προδιαγράφεται και από την «έκθεση Πισσαρίδη», η ένταση των πλειστηριασμών, η κλιμάκωση της επίθεσης που σηματοδοτεί και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, συνολικά η προσπάθεια του κεφαλαίου να φορτωθεί και η νέα κρίση ξανά στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.

Η απεργία δίνει σημαντική πείρα, δίνει κουράγιο και ελπίδα για τους αγώνες που ήδη βάζουμε μπροστά, για τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να περάσουμε στην αντεπίθεση! Ο λαός είναι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον εφιάλτη του, αν πάρει τις τύχες του στα χέρια του και οργανώσει την αντεπίθεσή του. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες η τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας να οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία, αρκεί να σταματήσει η παραγωγή να διαρθρώνεται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Ο δρόμος για το λαό είναι να αποτινάξει το ζυγό της εξουσίας του κεφαλαίου, του κράτους του, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που ισχυροποιούν αυτήν την εξουσία. Η μεγάλη ενίσχυση των μέτρων και μέσων και δυνάμεων καταστολής μαζί με τις προσπάθειες χειραγώγησης και ενσωμάτωσης σε ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύει πως οι αστικές τάξεις ετοιμάζονται γι’ αυτήν τη μάχη, γιατί οι αστοί ξέρουν ότι «Οι πόλεμοι κερδίζονται πριν δοθούν».

 Αυτό είναι το στοίχημα για τους εργαζόμενους σήμερα. Η οργάνωση της αντεπίθεσης του λαού, κόντρα στην αστική πολιτική κάθε κυβέρνησης, η πλατιά αποκάλυψη του εφιαλτικού μέλλοντος που μας επιφυλάσσουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, οι μάχες για την απόκρουση της αστικής επίθεσης, και μέσα απ’ αυτά η ολόπλευρη προετοιμασία των δυνάμεων για τις μεγάλες αναμετρήσεις που έρχονται μπροστά μας οι οποίες θα είναι καθοριστικές.

                                        * Στάθης Λουκάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου και μέλος του ΔΣ του ΕΚΡ

 

Share.

Comments are closed.