Τετάρτη, 1 Απριλίου

Άρθρο του Παπαγεωργίου Νίκου, Μέλους της Εκτελ. Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού στην Εφημερίδα ΝΕΑ

image_pdfimage_print

Απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης

για το νομοσχέδιο-λαιμητόμο για την Κοινωνική ασφάλιση

 Μετά από «συστηματική δουλειά» του τελευταίου εξαμήνου, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας, ολοκληρώθηκε η παρασκευή της νέας γκιλοτίνας, που προωθεί νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Με το νέο νομοσχέδιο:

 1. Παραμένουν στο ακέραιο όλες οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις 2010 – 2019 που μείωσαν τις συντάξεις μέχρι και 60%!
 2. Εφαρμόζεται πλήρως ο νόμοςΚατρούγκαλου, που μειώνει έως 350 ευρώ τις κύριες συντάξεις. Οι ελάχιστες αλλαγές έχουν στόχο να τον θωρακίσουν νομικά, για να μην μπορεί να κανείς συνταξιούχος να προσφύγει ξανά δικαστικά.
 3. Καταδικάζονται για τα επόμενα 50 χρόνια στη φτώχεια και την εξαθλίωση οι συνταξιούχοι, οι σημερινοί εργαζόμενοι – αυριανοί συνταξιούχοι. Με τα 384 ευρώ της «εθνικής σύνταξης»για όσους έχουν κάτω από 30 χρόνια δουλειάς σπρώχνουν τους νέους στα «κοράκια»των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των τραπεζών για το «κάτι παραπάνω».
 4. Κανείς δεν θα έχει σύνταξη αν δεν είναι πάνω από 67! Με βάση τις εργασιακές σχέσεις που κυριαρχούν κανείς δεν θα έχει 40 χρόνια δουλειάς για να συνταξιοδοτηθεί στα 62. Καμία διάταξη δεν θα προβλέπει τη μείωση των ορίων ηλικίας για σύνταξη. Καταργούνται τα ΒΑΕ!
 5. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ μαζί με τα 7 δις αποθεματικά του. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.
 6. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 – 2012.
 7. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
 8. Παραμένει και επεκτείνεται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία που έχει ξεπεράσει τα 80 δις, χωρίς καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους έχουν ένα δρόμο: Την απεργιακή απάντηση που προετοιμάζουν εδώ και μήνες, προβάλλοντας όχι μόνο την ανάγκη να μην μπει εκ νέου στη λαιμητόμο της κυβέρνησης η Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά να διεκδικηθεί :

 • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική
 • Δημόσια και ΔωρεάνΥγεία – Πρόνοια.
 • Όρια ηλικίας στα 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες. 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
 • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού, όχι κάτω από 600 ευρώ.Πλήρης, κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
 • Να καταργηθεί ο ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) και όλοι οιαντιασφαλιστικοίμνημονιακοί νόμοι.

Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά το παρόν και το μέλλον μας, αφορά τη ζωή μας.

Παπαγεωργίου Νίκος

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού

Μέλος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ

Comments are closed.