Πέμπτη, 6 Αυγούστου

Άρθρο του Μανώλη Καραντούσα προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών στην εφημερίδα “Τα ΝΕΑ”

image_pdfimage_print

Στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αλλά και στη συνάντηση του με τους «κοινωνικούς εταίρους» φανερώθηκε με τον πιο σαφή τρόπο τι εννοεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την περίφημη ανάπτυξη και κανονικότητα. Κανονικότητα για την ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και συμβιβασμός με τα ελάχιστα και νέος γύρος επίθεσης για τον εργαζόμενο λαό.

Στην πρόσφατη συνάντηση της διορισμένης διοίκησης της ΓΣΕΕ, που οι εργαζόμενοι την ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία, με τον πρωθυπουργό αποκαλύφθηκε ότι έχουν συμφωνήσει σε όλα. Στην επιθετική προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, σε ειδικές οικονομικές ζώνες που ζητούν οι βιομήχανοι και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις, στην κατάργηση και των ελάχιστων κλαδικών συμβάσεων που έχουν απομείνει, στην απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές, στο εκτεταμένο φακέλωμα συνδικάτων και συνδικαλιστών, σε νέες μαύρες λίστες.

Για να περάσει ανεμπόδιστα την αντιλαϊκή πολιτική η κυβέρνηση ξεκίνησε με φόρα την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα πιστοί στο δόγμα νόμος και τάξη, αξιοποιώντας το οπλοστάσιο της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκει τάχα στο όνομα της «δημοκρατίας» να βάλει στο γύψο τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα με το λεγόμενο ηλεκτρονικό μητρώο και την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου για την λήψη απόφασης για απεργία.

Ο κρατικός έλεγχος και το φακέλωμα των εργαζομένων και των συνδικάτων, σε συνδυασμό με την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, στόχο έχουν να βάλουν επιπλέον εμπόδια στη οργάνωση των αγώνων. Οι εργαζόμενοι θα δυσκολεύονται να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, στη ζωή και τη δράση τους, να συζητούν και να συναποφασίζουν. Θα μεγαλώσει ο φόβος αφού η εργοδοσία θα έχει στα χέρια της τα μητρώα των σωματείων και των ψηφισάντων.  

Σήμερα οι 9 στις 10 αποφάσεις για απεργία βγαίνουν παράνομες από τα δικαστήρια. Δεν τους αρκεί. Θέλουν να παρέμβουν συνολικά στη συνείδηση των εργατών, να ενισχύουν την αποξένωση των εργαζομένων από τα συνδικάτα.  Ο πραγματικός στόχος τους είναι να περιορίσουν τη φυσική παρουσία των εργαζομένων στις Γενικές Συνελεύσεις, των συνδικαλιστών στο χώρο δουλειάς με το πρόσχημα ότι η εργοδοσία εξασφαλίζει τάχα με άλλους τρόπους αυτήν την επικοινωνία, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τη λογική της ταξικής συνεργασίας, αφού η εργοδοσία εμφανίζεται να διευκολύνει δήθεν τη συνδικαλιστική δράση, ενώ στην πραγματικότητα την περιορίζει και την καθιστά «ακίνδυνη» για τα συμφέροντά της.

Η ομοσπονδία και τα σωματεία στο κλάδο τροφίμων και ποτών ήδη παίρνουν αποφάσεις για απεργία, αν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτές τις αντεργατικές ανατροπές. Καθημερινά με εξορμήσεις και περιοδείες στα εργοστάσια ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και τους καλούμε να είναι σε ετοιμότητα και σε θέση μάχης.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και στο οποίο ανήκει και η ομοσπονδία μας αγωνίζεται για σωματεία μαζικά αγωνιστικά που μόνο οι εργαζόμενοι θα έχουν λόγο μέσα σε αυτά, απαλλαγμένα από τους ρουφιάνους της εργοδοσίας και της κάθε κυβέρνησης. Θέλουμε τα σωματεία πραγματικά με δράση και υπόσταση, ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και όχι εργοδοτικοί γραφειοκρατικοί μηχανισμοί που στήνονται από εργοδότες, κυβερνήσεις, νόθες διαδικασίες και μπράβους της νύχτας.

Απέναντι στην επίθεση που μας γίνεται ή στα ψίχουλα που μας πετάνε κατά καιρούς, να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, διεύ­ρυνση των κοινωνικών παροχών.

Καραντούσας Μανώλης

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Γάλακτος τροφίμων και ποτών

Comments are closed.