Άρθρο του Δήμου Κουμπούρη, Προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας και Μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

image_pdfimage_print

Όπως είναι γνωστό την τελευταία 30ετία όλες οι κυβερνήσεις σταθερά, ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά, μονοκομματικές ή σε συνεργασία, αποδομούν-κατεδαφίζουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που με αιματηρούς αγώνες, θυσίες κερδήθηκε και πληρώθηκε, από την Εργατική Τάξη και τον λαό. Το ασφαλιστικό δεν είναι πρόβλημα οικονομικό αλλά πολιτικό, που στον πυρήνα των αλλαγών που προωθούνται του βρίσκονται οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην κυβέρνηση ξεγελώντας τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και τον λαό, ότι θα τα ανατρέψει όλα. Αντί γιαυτό ψήφισε το 3ο μνημόνιο και στην συνέχεια ψήφισε τον θανατηφόρο νόμο 4387/16 νόμος Κατρούγκαλου που πρόσθεσε νέα δεινά στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Το ίδιο κάνει τώρα η Ν.Δ που ως αντιπολίτευση θα καταργούσε τον νόμο Κατρούγκαλου, με το νομοσχέδιο που δόθηκε πρόσφατα στην διαβούλευση. Ενσωματώνει ότι αντεργατικό, αντιασφαλιστικό, αντιλαϊκό ψηφίσθηκε τα περασμένα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ισχύει και δεν αλλάζει. Σωστά αυτό το σ/ν βαπτίζεται νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση

Με αυτό ισχύουν όλες οι περικοπές στις κύριες επικουρικές, αναπηρικές συντάξεις, η 13η 14η σύνταξη, το ΕΚΑΣ, χηρεία, αναπηρία. Όποιος παίρνει από 2 κύριες συντάξεις και πάνω θα παίρνει μόνο μια εθνική σύνταξη. Καταργείται το οικογενειακό επίδομα 10% για σύζυγο 5% για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών ή 24, εάν σπουδάζει. H εθνική σύνταξη παραμένει στα 340, 384 ευρώ με 15 και 20χρόνια εργασίας αντίστοιχα που μόνο αυτή θα εγγυάται το κράτος ενώ η (όπως τη λένε) η ανταποδοτική, θα κρίνεται στον χρηματιστηριακό τζόγο, μαζί και οι επικουρικές. Τα μερίσματα τσακίζονται.

Ισχύουν τα πετσοκομμένα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση όλο τον εργασιακό βίο που θα μειώνει δραστικά τις συντάξιμες αποδοχές, έως και 40% από της σημερινές. Καθώς τα όρια ηλικίας για 67 χρόνια και πάνω.

Θα ισχύει η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τα θανατηφόρα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου που έφθασαν τα ποσοστά αναπλήρωσης στο 37% από το 80% που υπολογιζόταν πριν.

Για τους συνταξιούχους πριν το έτος 2019 θα υπολογισθεί με πιο βελτιωμένο ποσοστό αναπλήρωσης, θα προκύψει λογιστική μείωσή της δίχως αφαίρεση που θα συμψηφίζεται σε κάθε θετική μεταβολή. Για τους νέους συνταξιούχους που θα βγαίνουν στην σύνταξη μετά το έτος 2019, θα προκύψει νέα μεγάλη μείωση στις συντάξιμες αποδοχές σε σχέση με τους παλαιότερους συνταξιούχους. Σε ελάχιστο αριθμό από τα 2.500εκατ. συνταξιούχων που θα προκύψει μικρή αύξηση αυτή θα αποδίδεται σε βάθος 5ετείας σε 5 ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο.

Οι συνταξιούχοι που έχουν συνολικά πάνω από 30χρόνια εργασίας και 9000 ένσημα και κάτω (και αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία) δεν θα πάρουν τίποτα.

Για τις επικουρικές συντάξεις, σε όσους συνταξιούχους είχαν μείωση που προκύπτει από την απαράδεκτη παρακράτηση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1300 ευρώ (περίπου 250.000 δικαιούχοι) η όποια διορθωτική ρύθμιση γίνει, τα ποσά που θα προκύψουν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ από το 2016 που έγινε η περικοπή αλλά από τις 4.10.19.

Η ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Όλα αυτά τα χρόνια από την αύξηση των ορίων ηλικίας έχουν εισπράξει δεκάδες δισεκατομμύρια μαζί με αυτά που ληστεύθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτά ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, αλλά και σήμερα τα 35δις που οφείλουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν εισπράττονται με πολιτική επιλογή.

Τα προβλήματα αυτά που αποτελούν τα βασικότερα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού για να ζει με αξιοπρέπεια, δεν θα τα λύσουν τα δικαστήρια και οι αιτήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά ένα ρωμαλέο καλά οργανωμένο διεκδικητικό κίνημα της Ε.Τ σε κοινή συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, του φτωχούς αγρότες του συνταξιούχους.

Δήμος Κουμπούρης

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας

Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Comments are closed.