Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου

Άρθρο της Εφης Χαλιού, Προέδρου του σωματείου εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και μέλος της Εκτ. Γραμματείας της ΟΤΟΕ στην ιστοσελίδα Newsbomb

0
image_pdfimage_print

Μετά  την ψήφιση του νόμου – έκτρωμα για τα Εργασιακά η κυβέρνηση, υλοποιώντας τη στρατηγική του κεφαλαίου, προχωρά στην επόμενη πράξη του αντιλαϊκού της σχεδιασμού, φέρνοντας άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή  το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που άλλωστε είναι και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στόχος είναι η σταδιακή απαλλαγή του κράτους από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση. Παράλληλα να αποτελέσουν οι εισφορές των ασφαλισμένων ένα γερό επενδυτικό κομπόδεμα δισ. ευρώ στο τζόγο ισχυρών ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτικών ταμείων. Η επικουρική  σύνταξη σταματά να είναι εγγυημένη παροχή και μετατρέπεται σε επένδυση, οι δε ασφαλισμένοι, με ατομική τους ευθύνη,σε επενδυτές.

Μια ματιά από την πορεία των επικουρικών των τραπεζοϋπαλλήλων επιβεβαιώνει τι σημαίνει η υποχρεωτική συμμετοχή των αποθεματικών στο τζόγο των επενδύσεων. Επικουρικά ταμεία που κατά τα άλλα ήταν με ΣΣΕ, συμφωνίες εργαζομένων και τράπεζας, οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία.

Έτσι ο ΛΕΠΕΤΕ (επικουρικό των εργαζομένων της Εθνικής) υποχρεώθηκε να συμμετέχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέρος των αποθεματικών του τζογαρίστηκαν στο χρηματιστήριο, κουρεύτηκαν με το PSI, συμμετείχε στις κεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας, δανειοδότησε και την EUROBANK. Έτσι χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και τελικά με νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ εντάχθηκε ο ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, μειώθηκαν οι παροχές των συνταξιούχων κατά εκατοντάδες ευρώ το μήνα και τελικά το Δημόσιο κάλυψε την τρύπα με τα χρήματα των υπόλοιπων ασφαλισμένων, απαλλάσσοντας την τράπεζα από την υποχρέωση να καταβάλει τις εισφορές της.

Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ-ΑΤ, επικουρικό  αυτοδιοικούμενο της Ιονικής, υποχρεώθηκε να ενταχθεί στο PSI και να χάσει το ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ. Υποχρεώθηκε να προχωρήσει «εθελοντικά» στην αγορά μετοχών της Τράπεζας Αττικής, ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, για να στηριχτεί η προσπάθεια επιβίωσης της Τράπεζας, η οποία σήμερα είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας με κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων και να γίνουν απολύσεις.

Το ΤΕΑΠΕΤΕ (Εμπορική) και το ΤΑΠΤ (Άλφα Τράπεζα) που ενταθήκαν στο ΕΤΑΤ, αναγκάστηκαν όπως και όλα τα ταμεία με νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να επενδύσουν σημαντικό μέρος των αποθεματικών τους στο χρηματιστηριακό τζόγο και σε διάφορα ομόλογα, με συνέπεια το κούρεμα με το PSI  και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα αυτά οδήγησαν σε τεράστιες  μειώσεις  τις επικουρικές συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων παρά τις υψηλές εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι, δίνοντας σήμερα μέχρι και εξευτελιστικά πόσα των 50 και 100 ευρώ.

Αυτή είναι η συνέπεια της μετατροπής της επικουρικής σύνταξης και των εισφορών των εργαζομένων σε επενδυτικό κεφάλαιο για τις επενδύσεις  πολλών δις και την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων  και το κόστος της χασούρας στις πλάτες των εργαζομένων. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν αυτές τις εξελίξεις, αντίθετα να παλέψουν για την ανατροπή τους, για την ενίσχυση της δημόσιας και καθολικής κοινωνικής ασφάλισης.

Share.

Comments are closed.