Άρθρο Δημήτρη Μαρμούτα,προέδρου του ΕΚ Πάτρας για τους μετανάστες εργάτες γής

0

Του Δημήτρη Μαρμούτα*

Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται μια σοβαρή προσπάθεια από συνδικάτα και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας μαζί με τους μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα και την ευρύτερη περιοχή με αφορμή το οξυμένο πρόβλημα των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης των χιλιάδων μεταναστών που εργάζονται στα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών της περιοχής.

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική εκδήλωση Ελλήνων και Μεταναστών Εργατών, των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, του Συνδικάτου Εργαζομένων Ποτών – Τροφίμων Αχαΐας και της Συντονιστικής Επιτροπής Εργατών γης της Μανωλάδας. Ήταν η συνέχεια των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, της μεγάλης κινητοποίησης από τη Μανωλάδα στη Βάρδα, της συγκινητικής εκδήλωσης την Πρωτομαγιά που μας πέρασε, των δεκάδων εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων όλους τους προηγούμενους μήνες.

Αυτός ο κοινός αγώνας ελλήνων και μεταναστών εργατών δυναμώνει και αυτό είναι ελπιδοφόρο, ανοίγει το δρόμο για νέους νικηφόρους αγώνες, δείχνει την δύναμη της οργάνωσης και της Αλληλεγγύης.

 Η μαζικότατη συμμετοχή χιλιάδων εργατών γης από όλη την περιοχή σε μια πρωτόγνωρη μέχρι σήμερα πολιτιστική εκδήλωση, με συνθήματα, τραγούδια, χορό, αλλά κυρίως με κοινό βηματισμό με τους Έλληνες εργαζόμενους ενάντια στην εκμετάλλευση και τους άθλιους όρους δουλειάς και διαβίωσης είναι ένα σημαντικό βήμα οργάνωσης και αγώνα, ένα ηχηρό μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης.

Είμαστε περήφανοι για τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες της περιοχής που παρά την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους μαζί με εμάς τους έλληνες εργάτες και στέλνουν μήνυμα σε όλους αυτούς που σήμερα τους κλέβουν τη ζωή, τους φέρονται σαν σκλάβους. Στέλνουν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα τους κόντρα σε «τσιφλικάδες», επιχειρηματίες, τοπικές αρχές αλλά και διάφορους μηχανισμούς που δρουν ανάμεσά τους.

Είναι λογικό να ενοχλούν σήμερα ορισμένους αυτές οι πρωτοβουλίες, αυτός ο κοινός μαζικός αγώνας. Τους ενοχλεί γιατί τους χαλάει τη «σούπα», αυτή της άγριας εκμετάλλευσης και ομηρίας αυτών των ανθρώπων, της αναγκαστικής δουλειάς «ήλιο με ήλιο», της ζωής σε τρώγλες και νάιλον, της ζωής χωρίς χαρτιά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Γιατί πως αλλιώς η φράουλα μετατρέπεται σε «κόκκινο χρυσό» για τους λίγους και σκλαβιά για τους πολλούς.

Και όλα τα παραπάνω εννοείται με τη στήριξη και τις ευλογίες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των προηγούμενων που ήξεραν, αλλά έκαναν τα στραβά μάτια. Από κοντά και η περιφερειακή αρχή της ΝΔ στη Δυτική Ελλάδα, οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, η 6η ΥΠΕ.

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, όλοι τους μαζί, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής την απαράδεκτη διμερή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές «για τη μετανάστευση και την κινητικότητα», ένα  σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, αφού νομιμοποιεί τις απαράδεκτες, απάνθρωπες και σοκαριστικές συνθήκες εργασίας χιλιάδων μεταναστών εργατών γης στην Ελλάδα! Αυτή η κοινή ψήφος τους στην απαράδεκτη συμφωνία, που αποτελεί την πρώτη του «είδους» και θα ακολουθήσουν και άλλες, αναδεικνύει και εδώ την κοινή στρατηγική αντίληψη όλων των κομμάτων και την προσήλωσή τους στην πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, που ταυτόχρονα με την ένταση της καταστολής διαμορφώνει τους όρους για τη διαλογή του κατάλληλου εργατικού δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, των «φραουλάδων» κ.ο.κ.

Όμως ας το καταλάβουν, θα μας βρουν μπροστά τους! Η δύναμη του μαζικού οργανωμένου αγώνα, η κοινή πάλη ελλήνων και μεταναστών εργατών, η έκφραση αλληλεγγύης μπορεί να φέρει τα «πάνω κάτω», μπορεί να αναμετρηθεί νικηφόρα με κάθε μηχανισμό. Απόδειξη για αυτό είναι οι μέχρι σήμερα αγώνες που έφεραν στην επιφάνεια και ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα, που ανάγκασαν κυβέρνηση και τοπικές, περιφερειακές αρχές να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό, την έκδοση ΑΜΚΑ. Απόδειξη για αυτό είναι ότι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες των τοπικών αρχών και της αστυνομίας να εμποδίσουν την τελευταία στιγμή τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση το περασμένο Σάββατο με άθλιες δικαιολογίες. «Κάποιοι» μάλιστα, έφτασαν και στο σημείο να απειλούν μέχρι και τους ανθρώπους που στήριξαν την εκδήλωση με ηχητική κάλυψη.

Ας το καταλάβουν λοιπόν, κι ας προχωρήσουν άμεσα στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μεταναστών εργατών γης. Η κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία, η 6η ΥΠΕ, οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής και η Περιφερειακή Αρχή, χωρίς χρονοτριβές και δικαιολογίες να προχωρήσουν άμεσα στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού και την έκδοση Αριθμού Ασφάλισης σε όλους τους μετανάστες εργάτες γης ώστε να έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής. Να εκδώσουν άμεσα άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα και πρόστιμα.

Δεν ανεχόμαστε τα αδέρφια μας, οι μετανάστες εργάτες να δουλεύουν και να ζουν σαν σκλάβοι σήμερα που υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνατότητες για εργάζονται με όλα τα δικαιώματα και να ζουν ανθρώπινα. Δεν ανεχόμαστε να ζουν σε χωράφια κάτω από νάιλον χωρίς νερό και άλλες βασικές ανάγκες, να ζουν σε εγκαταλειμμένα κτήρια και εργοστάσια και μάλιστα να πληρώνουν για αυτές τις άθλιες συνθήκες.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη! Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος, όμως ξεκίνησε, δυναμώνει και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία, αλλά και νέα καθήκοντα.

Ο Δημήτρης Μαρμούτας

είναι Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.