Απο τη συγκέντρωση στην Ικαρία για την Κοινωνική Ασφάλιση

Δημοσιεύτηκε στις

Συνταξιούχοι της Ικαρίας, άνεργοι και εργαζόμενοι από κάθε κλάδο ιδιωτικού και δημόσιου τομέα πήραν μέρος στη συγκέντρωση στις 30/11 στον Εύδηλο, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η πολιτική που οδηγεί στο  νέο προμελετημένο έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση από την κυβέρνηση.

Από το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου μίλησε ο αντιπρόεδρος του Αποστόλης Δημόπουλος, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας ο πρόεδρός του Φανούρης Κρούτσος, από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας η πρόεδρος του Πόπη Λάκκα, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας η πρόεδρος του Κατερίνα Χατζηαργυρίου και από το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας το μέλος του Δ.Σ. του Ελένη Κοτσάφτη.

  Στις ομιλίες μεταξύ άλλων τονίστηκαν:

« Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με τη μετατροπή των συντάξεων αποκλειστικά σε ατομική υπόθεση των εργαζομένων. Προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι νέα πεδία κερδοφορίας. Για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους πάνω στα δικά μας τσακισμένα δικαιώματα…».

 « Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν χαρίστηκε, δεν δόθηκε απλόχερα στους εργαζόμενους. Ήταν προϊόν πολύχρονων, αιματηρών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο με τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο κάθε χώρας…».

«  Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους. Από τους νέους εργαζόμενους ως τους συνταξιούχους. Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία – Πρόνοια, αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, συνολικά όλο τον εργαζόμενο λαό…»

« Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν περισσότερα χρόνια εκτός παραγωγής, να ζήσουν ελεύθεροι, χωρίς το βραχνά της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, να ξεκουραστούν και να διαθέσουν το χρόνο τους όπως αυτοί επιθυμούν, να απασχολούνται όπως θέλουν και όχι όπως επιτάσσουν η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, που προσπαθούν να επιβάλουν την υποχρεωτική απασχόληση μέχρι τα βαθιά γηρατειά, με το βάρβαρο επιχείρημα της «ενεργούς γήρανσης»… ».

« Το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μπορεί να το ανατρέψει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, που θα έχει ως σημαία του τη διεκδίκηση Δημόσιας Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Αγώνας μαζικός, οργανωμένος, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ».

 Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων. Είναι ο ιδρώτας και το αίμα του εργαζόμενου λαού μας, δεν μπορεί να περάσει η λογική που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα, «περασμένα – ξεχασμένα»! Να θυμίσουμε ότι μόνο με το περιβόητο PSI, το «κούρεμα» δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων για τη σωτηρία των τραπεζών, χάθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ένα βράδυ!
  • Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία! Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
  • Πλήρης αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Συντάξεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στα γηρατειά, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες μέχρι τα βαθιά γεράματα.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Στη συγκέντρωση έγιναν επίσης αναφορές:

  • Στις συσκέψεις που καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας (Δευτέρα 2/12 στο Περδίκι, Τρίτη 3/12 στον Εύδηλο, Τετάρτη 4/12 στον Αγ.Πολύκαρπο)
  • Στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις μη μεταγραφές περιουσιών στα Υποθηκοφυλάκεια Ικαρίας
  • Στη συνέχιση των κινητοποιήσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση, με κορύφωση στις 14 Δεκέμβρη, μέρα Πανελλαδικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα

Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση

Δεν είναι για παζάρια και για διάλυση

Περισσότερα

ΕΛΕΠΑ -Παράρτημα Δυτικών Συνοικιών: Δελτίο Τύπου για την έξωση στη Πετρουπολη

Είναι ντροπή! Ούτε 20 μέρες δεν πέρασαν από την προηγούμενη απόπειρα έξωσης της οικογένειας από...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την άθλια επιχείρηση έξωσης ηλικιωμένης, με σοβαρά προβλήματα υγείας,...

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΣΕ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα όπως ανακοίνωσε το Ε.Κ. ΕΥΒΟΙΑΣ και επιβεβαιώθηκε από την ΟΜΕ,...