Ανοιχτή Επιστολή Υπαλλήλων Τουριστικών Γραφείων Κέρκυρας

0
image_pdfimage_print

Αξιότιμοι Κύριοι,

Η φετινή τουριστική σαιζόν έχει τελειώσει εδώ και έξι σχεδόν μήνες, από τότε και έως σήμερα δίνουμε έναν αγώνα για το  αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα που έχουν όλοι οι άνθρωποι στην αξιοπρεπή διαβίωση. Ένα δικαίωμα το οποίο η κυβέρνηση επίμονα μας στερεί, ζητήσαμε βοήθεια απ τα μεγάλα ΜΜΕ , κώφευσαν  στο πρόβλημα μας και στην έκκληση μας να αναδείξουν την κρισιμότητα του προβλήματος χιλιάδων εργαζομένων.

Οι υπάλληλοι τουριστικών γραφείων είμαστε άνθρωποι με οικογένειες και ανάγκες όπως όλοι οι εργαζόμενοι του πολιτισμένου κόσμου, δώσαμε μεγάλη μάχη και κάναμε μεγάλο αγώνα να μην χαθεί η τουριστική σαιζόν του 2020 με κίνδυνο της υγεία μας. Δεν ζητήσαμε τίποτα, δεν απαιτήσαμε τίποτα απ’ τους εργοδότες μας αλλά συμπορευτήκαμε μαζί τους για να κερδίσουμε ακόμη ένα στοίχημα και να δείξουμε σε όλους ότι δικαίως η Κέρκυρα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για διακοπές, όχι μόνο για την μοναδική της φυσική ομορφιά αλλά και για τους ανθρώπους αυτούς που παλεύουν για να προσφέρουν ανεπανάληπτες υπηρεσίες στους επισκέπτες. Δώσαμε μια μάχη χωρίς κανένα εφόδιο από το κράτος σε καιρούς πανδημίας, δεν μπήκε κανένας στην διαδικασία να σκεφτεί όλους όσους ήταν στην πρώτη γραμμή του τουρισμού και να εξασφαλίσει την υγεία τους. Καθημερινά, μετά από κάθε βάρδια γυρίζαμε σπίτια μας με την ελπίδα ότι είμαστε υγιείς και την επομένη ξανά πηγαίναμε στην εργασία μας σαν να μην υπήρξε το χθες.  Δίναμαι κουράγιο ο ένας στον άλλο και ο κάθε συνάδελφος φρόντιζε τον άλλο με κάθε δυνατό τρόπο και ναι, τα καταφέραμε, φτάσαμε στο τέλος βγαίνοντας νικητές από έναν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό που για τέσσερεις μήνες μας απειλούσε και μας στέρησε την επαφή με αγαπημένα μας πρόσωπα. Στην συνέχεια όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα μεγαλύτερο εχθρό, την αδιαφορία και την απαξίωση του κράτους προς όλους εμάς.

Δυστυχώς για έξι μήνες τώρα, καθημερινά βλέπουμε να βιάζεται και να καταπατείται η αξιοπρέπεια μας και το δικαίωμα μας στην επιβίωση. Το κράτος μας απέκλεισε από κάθε είδους οικονομική στήριξη την ίδια στιγμή που απαιτούσε laptop και υπηρεσίες internet για να μπορέσουν τα παιδιά μας να κάνουν μια υποτυπώδη διδασκαλία. Δεν ρώτησε όμως ποτέ τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά που δεν έχουν την πρόσβαση σε αυτά τα μέσα , τι θα γίνει με αυτούς τους γονείς που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του τηλεφώνου και του ρεύματος για να μπορέσουν να προσφέρουν στα παιδία τους το δικαίωμα στην παιδεία. Αυτό το κράτος δικαίου οδήγησε τους πολίτες του να γίνουν επαίτες και τη νεολαία του να διδάσκεται ότι αν δεν έχεις χρήματα δεν έχεις δικαίωμα στη γνώση.

Μάλιστα κύριοι , δυο μέτρα, δυο σταθμά σε όλη την κοινωνία, πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας αυτό είναι το κράτος δικαίου.

Όλο αυτό το διάστημα του αγώνα μας για τα αυτονόητα, στάθηκαν κάποιοι άνθρωποι στο πλευρό μας και τους ευχαριστούμε θερμά και δεν θα το ξεχάσουμε, υπήρξαν και άλλοι που απλά αδιαφόρησαν ή δεν μπήκαν καν στον κόπο να κάνουν το κάτι παραπάνω, ούτε αυτούς θα τους ξεχάσουμε.

 Με την στήριξη ή μη λοιπόν κάποιων φτάσαμε στο δια ταύτα, καταφέραμε να εγκριθεί ένα επίδομα στήριξης για τους εργαζομένους του τουρισμού της τάξεως τον 534 ευρώ για δύο μήνες και πάλι όμως το μεγαλύτερο ποσοστό τον εργαζομένων στον τουρισμό δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν αυτά τα χρήματα διότι εργάστηκαν το 2020, ή εργάστηκαν λιγότερο από 4 μήνες του 2019. Αυτό ήταν το ευχαριστώ για τον αγώνα μας.

Μετά από αυτό και αφού έγινε πάλι διαμαρτυρία καταλήξαμε να μας δοθεί ένα επίδομα της τάξεως των 400 ευρώ αυτή την φορά, για δύο μήνες, για το οποίο άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ στις 09/04/21 με χιλιάδες προβλήματα, αλλά και πάλι φρόντισε η κυβέρνηση να μη δώσει το δικαίωμα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων τουριστικών γραφείων, να αιτηθούν γι’ αυτό το επίδομα, θέτοντας περιορισμούς, αντλώντας δεδομένα από τον χρόνο επιδότησης του 2019 και φυσικά όπως πάντα την εποχικότητα των εταιρειών. Εν κατακλείδι οι υπάλληλοι στον τουρισμό μένουν και πάλι χωρίς στήριξη, άνεργοι και αναγκασμένοι να δεχτούν ότι τους προταθεί ως ανταμοιβή για την προσεχή τουριστική σαιζόν, την στιγμή που έχουν εξαθλιωθεί  μετά από ένα χρόνο χωρίς εισοδήματα.

Κατανοούμε τη δύσκολη συνθήκη την οποία βρέθηκε η πολιτεία να αντιμετωπίσει απ’ την άλλη όμως προσπαθούμε να καταλάβουμε και τον παραλογισμό της επιλογής, να μην στηρίξει καθόλου κάποιές κοινωνικές ομάδες με χιλιάδες δυο προφάσεις, όλες οι δικαιολογίες όμως δεν πληρώνουν λογαριασμούς, δεν εξασφαλίζουν τροφή ούτε ιατρική περίθαλψη για αυτά τα κοινωνικά στρώματα, δεν γίνεται κάποιοι να ζουν στον απόλυτο πλούτο και κάποιοι να φυτοζωούν, ποτέ δεν είναι αργά να αναθεωρηθούν οι αξίες και οι προτεραιότητες όσων νομοθετούν για το κοινό καλό.

Κλείνουμε αυτή την επιστολή με πίκρα και απογοήτευση για όλα τα ιδανικά της χώρας μας που έχουν καταπατηθεί με τον κάθε δυνατό τρόπο και για τα οποία κάποιοι θυσίασαν την ζωή τους γι’ αυτά. Τιμώντας λοιπόν και εμείς τα 200 χρόνια του έθνους μας κρατάμε τα λόγια του μέγα Ηγέτη και Άνδρα, του πρώτου μας Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και προσφέρουμε τροφή για σκέψη.

<<‘Οσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ΄ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα , τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της.

Εφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.>>

Λύσεις υπάρχουν η πολιτική βούληση εκλείπει από αυτή τη χώρα.

Καλή Ανάσταση σε όλους και ας είναι ο Γολγοθάς μόνο για εμάς.

Με Εκτίμηση

Υπάλληλοι τουριστικών Γραφείων Κέρκυρας.

Το παραπάνω κείμενο εκφωνήθηκε απ την Αλεξάκη Ελισάβετ στο συλλαλητήριο των εργαζομένων στον τουρισμό της Κέρκυρας την Τρίτη 20 Απρίλη 2021

Share.

Comments are closed.