Δευτέρα, 6 Ιουλίου

Ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας Τροφίμων Ποτών προς τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση Creta Farm

image_pdfimage_print

Η  εργοδοσία απέναντι στο κλίμα δυσαρέσκειας,  τις διαμαρτυρίες  και τις στάσεις εργασίας  αναγκάστηκε να καταβάλει  μέρος των δεδουλευμένων. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να κατευνάσει την οργή και την ανησυχία σας μπροστά στο τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα. Καμιά επανάπαυση και κανένας εφησυχασμός από μεριά σας. Αυτό που επιδιώκει η εργοδοσία και ο μηχανισμός της, είναι την κατάλληλη ώρα να σας βρει ευάλωτους και να περάσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της.

Το  σχέδιο αναδιάρθρωσης που από κοινού έχουν συμφωνήσει  η κυβέρνηση της ΝΔ, οι τράπεζες, οι μέτοχοι και οι υποψήφιοι επενδυτές , είναι για να ισορροπήσει τα δικά τους συμφέροντα και ανταγωνισμούς. Όχι τα δικά σας.

Στις 18 Νοέμβρη λήγει η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Για τους εργαζόμενους καμιά απολύτως δέσμευση δεν υπάρχει. Η πείρα που έχει η ομοσπονδία έχει δείξει ότι σε όλες των περιπτώσεων το μάρμαρο το πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους.

Τώρα επιβάλλεται  να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. Να μην πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα των δικών τους επιλογών.

Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα πριν την σχεδιαζόμενη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώς.

Να κατοχυρωθούν πλήρως  όλες οι θέσεις εργασίας. Να μην γίνει καμιά απόλυση, καμιά βλαπτική μεταβολή σε βάρος μας.

Να κάνουμε σαφές σε κυβέρνηση, τραπεζίτες, επενδυτές  ότι θα μας βρουν απέναντι  τους αν τολμήσουν και χτυπήσουν τα δικαιώματα μας.

Ποιοι σας θέλουν μόνους σας σε αυτόν τον αγώνα

Το αίτημα της ομοσπονδίας για τριμερή συνάντηση στο υπουργείο έχει γίνει από τις 31/7. Παρά  τις συνεχείς οχλήσεις, την πίεση που ασκήσαμε όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο και η κυβέρνηση σφύριζαν αδιάφορα. Δεν ήθελαν να υποχρεωθεί η εργοδοσία να ανοίξει τα χαρτιά της για την διασφάλιση των εργαζομένων. Δεν ήθελαν να αναλάβει δεσμεύσεις απέναντί μας.

Τελικά ορίστηκε για τις 6/11. Σε αυτήν την τριμερή  η ομοσπονδία κάλεσε και τους εκπροσώπους του  νέου σωματείου  που πρόσφατα συστάθηκε  στο Ρέθυμνο.  Λόγω της  σοβαρότητας της κατάστασης ζητήσαμε να παραβρίσκεται και ο υπουργός.  Να απαντήσει στα ερωτήματα και αιτήματα που θα βάζαμε στο τραπέζι.

Παραδόξως παραμονή της συνάντησης, εκπρόσωπος του σωματείου (Κ.Μ.), μας ζήτησε αναβολή επικαλούμενος δυσκολίες της εργοδοσίας να παραβρεθεί!!! Η ομοσπονδία αν και δεν συμφώνησε δέχτηκε τελικά την αναβολή αφού ήταν αίτημα εκπροσώπου των εργαζομένων.

Όμως το ερώτημα παραμένει για το ποιοι σας θέλουν μόνους σε αυτόν τον αγώνα ζωής.

Όπως παραμένει και η σπέκουλα από τον μηχανισμό της εργοδοσίας σε βάρος της Ομοσπονδίας. Ότι δηλαδή  στην περιοδεία μας στο εργοστάσιο στο Ρέθυμνο στις 23/7 και στην δέσμευσή μας να φέρουμε στο προσκήνιο τα αιτήματα σας, δεν κάναμε, λένε, καμιά ενέργεια για να σας υπερασπιστούμε!!!

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οι βρωμιές μόνες τους αποκαλύπτονται. Αυτοί που μας κατηγορούν ότι  σας αφήσαμε μόνους είναι οι ίδιοι που σε ρόλο εκπροσώπου της εργοδοσίας επέμειναν στην αναβολή της τριμερούς. Μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων της CRETAFARM.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες η ομοσπονδία, σας καλεί να απομονώσετε τους εργατοπατέρες και τους εργοδοτικούς μηχανισμούς. Αυτούς που παίρνουν οδηγίες από τα αφεντικά. Αυτούς που δίνουν αγώνα για να κατσικωθεί στο σωματείο και στο σβέρκο σας η εργοδοσία με τους διευθυντές και τα στελέχη της. Που όχι μόνο δεν οργάνωσαν αγώνες αλλά έγιναν οι πυροσβέστες των αγωνιστικών σας διαθέσεων. Που αντί να υπερασπίζονται το δικό σας δίκιο έβγαζαν επιστολές να υπερασπίζουν τις μετοχές του ενός και του άλλου αφεντικού. Μην περιμένετε τίποτα καλό από αυτούς. Έχετε την εμπειρία από το προηγούμενο σωματείο, που υπόγραφε τις μειώσεις των μισθών. Αν ανεχτείτε κι απ’ το καινούργιο να συνεχιστεί ο ίδιος δρόμος, θα το πληρώσετε πολύ πιο ακριβά.

Σηκώστε το κεφάλι. Διώξτε από το σωματείο σας  την  εργοδοσία, τους διευθυντές και τα στελέχη της. Μην βάλλεται το λύκο, να φυλάει τα πρόβατα.

Με τον δικό σας ιδρώτα και αίμα κτίστηκε αυτή η κραταιά επιχείρηση στον κλάδο της αλλαντοποιίας και του κρέατος. Μην κάνετε υποχωρήσεις στο όνομα της διάσωσης. Εσείς βάζετε μπροστά τις μηχανές ,εσείς τις κλείνεται  όταν τελειώνει η παράγωγη, γι αυτό δεν χρωστάτε σε κανέναν τίποτα. Μονάχα σας χρωστούν.

Βγείτε μπροστά όλοι οι τίμιοι εργάτες και εργάτριες για να διεκδικήσετε τις δικές σας ανάγκες και όχι των μετόχων και των διευθυντών τους. Αγωνιστείτε στο πλευρό της ομοσπονδίας για να μη περάσει η άγρια επίθεση που ετοιμάζει η εργοδοσία και η κυβέρνηση για το κτύπημα των μισθών, την παραπέρα ευελιξία στην εργασία, το τσάκισμα της  κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Σπάστε τον φόβο και τους εκβιασμούς

Τις επόμενες μέρες μέσα από τις εκλογές του νέου σωματείου κάντε πράξη το παραπάνω. Μην κάνετε το ίδιο λάθος όπως πριν με την καρικατούρα σωματείο που υπήρχε και έκανε κουμάντο απευθείας η εργοδοσία.

Η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στο εργοστάσιο περνά μέσα από την μαζικοποίηση του νέου σωματείου. Δεύτερον  από την κυριαρχία της γραμμής υπεράσπισης του συμφέροντος  των εργαζομένων και μόνο. Τρίτον από την ενότητα του κλάδου και την συνένωση σας με όλα τα σωματεία της χώρας στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Αυτό γίνεται πράξη μονάχα με την ένταξη του σωματείου σας στην ομοσπονδία.

Εμείς σας έχουμε εμπιστοσύνη. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που στήνει η εργοδοσία και ο μηχανισμός της, ώστε να μην έρθετε σε επαφή με την ομοσπονδία και τους χιλιάδες εργάτες που ζουν και δουλεύουν στον κλάδο μας και που και αυτοί έχουν τις ίδιες αγωνίες και προβλήματα με τα δικά σας. Ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα συμβεί.  Γι΄αυτό  χρειάζεται τις επόμενες μέρες  σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες, μέχρι και τις εκλογές του νέου σωματείου υπομονή και επιμονή για να κερδίσετε εσείς οι εργάτες αυτή την μάχη και όχι η εργοδοσία.

Αυτό φοβάται και τρέμει η εργοδοσία μαζί με τα τσιράκια της. Την οργανωμένη αντίδραση, την ταξική  αλληλεγγύη και ενότητα σας.

Εμπρός λοιπόν ας τους δείξουμε τι μπορούν να κάνουν οι εργάτες όταν τους πάρουν χαμπάρι. Ότι η δύναμη μας είναι πολλαπλάσια από την δική τους αρκεί να την διοχετεύσουμε μόνο στην υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

                                                                          Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Comments are closed.