Ανακοίνωση για τους εργαζόμενους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΟ «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ» ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 Η προσπάθεια που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων στις πλατφόρμες είναι προκλητική. Η αντιπαράθεση που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την νέα οδηγία που προωθείται σχετικά με τον επανακαθορισμό των τεκμηρίων για την αναγνώριση της εξαρτημένης εργασίας στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, δε γίνεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δε γίνεται για να διασφαλιστούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να αυξηθούν οι μισθοί, να εφαρμοστεί το 8ωρο, να διασφαλιστούν τα Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία.

Γίνεται για να εξυπηρετήσει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα επιχειρηματικά loby, με σκοπό να αρπάξουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τον αυξημένο κατά 500% αυξημένο τζίρο αυτής της αγοράς. Για να κατοχυρωθεί και να εδραιωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλει για τους εργαζόμενους δουλειά 13ωρες την ημέρα, πετσοκομμένες ασφαλιστικές και κοινωνικές παροχές , σύνταξη – χαρτζιλίκι στα βαθιά γεράματα.

Η όποια μορφή αναγνώρισης της εργασίας με «μπλοκάκι» στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ως εξαρτημένη εργασία γίνεται κάτω από τη μεγάλη πίεση των αγώνων, των απεργιών που έχουν πραγματοποιηθεί σε μια σειρά μεγάλες χώρες της Ευρώπης όλο το προηγούμενο διάστημα (Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία κ.α.).

Αυτό το καθεστώς είναι που επιβάλει στους διανομείς που εργάζονται ως «FREELANCER»  να αναγκάζονται να δουλεύουν μέσο όρο 10 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για να βγάλουν το μεροκάματο βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Δουλειά πλήρως εξαρτημένη εφόσον οι εταιρείες ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθορίζουν τα πάντα μονομερώς σχετικά με την εργασία όπως:

  1. Συντάσσουν τις συμβάσεις που επιβάλουν να υπογράφουν οι διανομείς ως βασική προϋπόθεση για να πιάσουν δουλειά, με τους όρους της εταιρείας συμπεριλαμβανομένου των κριτηρίων του νόμου Χατζηδάκη που είναι πλήρως εναρμονισμένος με την οδηγία της ΕΕ. Διαμορφώνουν καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου μέσω εργολάβων που εκμεταλλεύονται συνήθως εργαζόμενους μετανάστες. 
  2. Διαμορφώνουν μονομερώς την αμοιβή και το χρόνο καταβολής της, επιβάλλοντας την πληρωμή με το κομμάτι, έχοντας την δυνατότητα να την αλλάζουν όποτε θέλουν και μάλιστα με τρόπο που δεν δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να γνωρίζει από πριν ποια θα μπορεί να είναι η αμοιβή του εάν εργαστεί εφόσον διαμορφώνεται την ώρα της εργασίας, με μια μορφή πλειστηριασμού (π.χ. στους διανομείς για να διαμορφωθεί τιμή ανά παραγγελία παίρνονται υπόψη διάφοροι παράμετροι όπως, η ώρα, η απόσταση, ο αριθμός των διαθέσιμων διανομέων κ.α.)
  3. Μέσω της εφαρμογής ελέγχουν κάθε κίνηση του εργαζόμενου την ώρα της εργασίας, χρονομετρούν, αξιολογούν και συλλέγουν προσωπικά δεδομένα, όπως και δεδομένα απόδοσης με τα οποία φτιάχνουν και το λεγόμενο παραγωγικό προφίλ μέσω του αλγόριθμου. Με βάση αυτά αποφασίζουν πάντα μονομερώς για τη λύση των συμβάσεων σε όσους με βάση τα δικά τους δεδομένα δεν είναι «παραγωγικοί». Ο αλγόριθμος αποτελεί βασικό εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για τη κατάργηση δικαιωμάτων. Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται στη πράξη ότι η θέση του εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικάτων της Ευρώπης όπως και της ΓΣΕΕ σχετικά με τη διαφάνεια στη χρήση των αλγόριθμων έχει σκοπό να κρύψει την ουσία, ότι όσο είναι στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θα αξιοποιούνται για το κέρδος και την εκμετάλλευση των εργαζομένων με ότι δυνατότητες τους δίνει μέχρι σήμερα η τεχνολογία. 
  4. Διαμορφώνουν το πρόγραμμα εργασίας πάντα μέσω του αλγόριθμου με βάση τις ώρες αιχμής και παραγωγικότητας με 2 τρόπους. Είτε διαμορφώνοντας τα λεγόμενα slots – βάρδιες που στη πράξη μόνο αυτές μπορεί να επιλέξει ένας διανομέας – «freelancer», είτε διαμορφώνοντας πολιτική αμοιβής που προσανατολίζει στις ώρες εργασίας που επιλέγουν οι εταιρείες.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι αυτό το μοντέλο εργασίας , το οποίο επιβλήθηκε από τις οδηγίες της Ε Ένωσης και τους νόμους των κυβερνήσεων, όπως στην Ελλάδα του νόμου Χατζηδάκη, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από εργαλείο που καταργεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κάνει ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη. Αποτελεί εργαλείο για να γιγαντωθούν τα κέρδη των εταιρειών και να χειροτερέψουν οι όροι εργασίας για τους εργαζόμενους.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι πριν εμφανιστούν αυτές οι εταιρείες δεν είχαμε 43 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους σε όλες αυτές τις ειδικότητες στην Ευρώπη (πληροφορικής, καλλιτεχνών κ.λπ), ούτε είχαμε πάνω από 10.000 «αυτοαπασχολούμενους» διανομείς στην Ελλάδα. 

Με την εμφάνιση αυτού του μοντέλου στην Ελλάδα στο τομέα της διανομείς φαγητού και άλλων προϊόντων ανέβηκαν κατακόρυφα τα εργατικά ατυχήματα, σακατεύτηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, δεκάδες έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Οι εργαζόμενοι που είχαν εργατικό ατύχημα δεν καλύπτονται ασφαλιστικά όπως οι μισθωτοί, δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές όπως επίδομα ασθένειας, βρισκόμενοι ταυτόχρονα σε φορολογικό καθεστώς επιχειρηματία με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του εισοδήματος τους. Αντίστοιχα όταν απολύονται δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές όπως το επίδομα ανεργίας κ.α.

Οι εργαζόμενοι στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες δε πρέπει να πέσουν στη παγίδα που τους ετοιμάζουν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι μέσω της ΕΕ.  Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα, στο δρόμο που χάραξαν οι διανομείς στην efood και στη WOLT, με τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Μέσω της μαζικοποίησης των σωματείων, της δημιουργίας νέων όπου δεν υπάρχουν, να δυναμώσουν τον αγώνα για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με στόχο να ανατραπεί ο νόμος Χατζηδάκη στη πράξη και να αναγνωριστεί αυτό το μοντέλο ως εξαρτημένη εργασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Για να μην ζουν μόνο για να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα και μάλιστα με κίνδυνο τη ζωή τους. Για να έχουν δουλειά με δικαιώματα, με μισθό ικανοποιητικό που να τους εξασφαλίζει ζωή με αξιοπρέπεια και ελεύθερο χρόνο.  

Περισσότερα

Για την παγκόσμια ημέρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων

Τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς  Η 28η Απρίλη, παγκόσμια ημέρα για την...

Αποστολή συνδικάτων στο Βελιγράδι – 25 χρόνια από το πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το πόλεμο και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ...

Αποστολή συνδικάτων στο Βελιγράδι(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

ΦΩΤΟ https://flic.kr/s/aHBqjBndJd https://youtu.be/GYf6K9V9E8A?feature=shared