Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων ΚΩ για το 52ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τουρισμού

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε το 52ο συνέδριο της ομοσπονδίας επισιτισμού τουρισμού στην Αθήνα.

Σε αυτό το συνέδριο θα έπρεπε οι εργαζόμενοι – σύνεδροι που συμμετείχαν σε αυτό, να σχεδιάσουν  την απάντηση των εργαζομένων του κλάδου, στην εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που εξυπηρετεί με το καλύτερο τρόπο τις απαιτήσεις του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου.

Όλοι μας ξέρουμε τις συνθήκες ζούγκλας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Αυτές οι συνθήκες δεν έγιναν μόνες τους. Στηρίχτηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, ώστε οι εργαζόμενοι στον κλάδο να γίνουν πιο φθηνοί και ευέλικτοι για την μεγαλοεργοδοσία.

Οι δυνάμεις της εργοδοσίας και του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως αυτοί εκφράζονται εδώ και χρόνια με το κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ , έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή και χειροτέρεψαν τους όρους εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους στο τουρισμό.

Στη λογική του μικρότερου κακού, υπέγραψαν μια σύμβαση που μας πηγαίνει χρόνια πίσω. Δουλειά χωρίς ρεπό,  μείωση μισθού, 10ωρη εργασία.. Κουβέντα δε γίνεται βέβαια από αυτές τις δυνάμεις για την ανάκτηση των απωλειών.. για την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που ισχύουν μέχρι και σήμερα, για την πάλη των εργαζομένων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, δε λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων,  αλλά λειτουργεί  με βάση τα συμφέροντα των εργοδοτών, γι’ αυτό κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να επιτύχει ο σκοπός αυτός..

Η διαμόρφωση συσχετισμών στην Ομοσπονδία προς όφελος των ξενοδόχων, αποκαλύφθηκε περίτρανα με την πιο χαρακτηριστική περίπτωση, της νομιμοποίησης του “σωματείου” εργαζομένων στα SANI-IKOS, που ίδρυσε ο μεγαλοξενοδόχος και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, βάζοντας μπροστά τα διευθυντικά του στελέχη.

Εκτός το ότι δεν προβλέπεται από πουθενά να δημιουργούνται επιχειρησιακά σωματεία που να καλύπτουν διαφορετικές επιχειρήσεις (το κάθε ξενοδοχείο της συγκεκριμένης αλυσίδας αποτελεί και διαφορετική επιχείρηση). Υπάρχουν λίστες χωρίς στοιχεία και υπογραφές, καταστάσεις ψηφισάντων που καμία σχέση δεν έχουν με τον αριθμό αυτών που υποτίθεται ότι ψήφισαν για τα όργανα και για τους αντιπροσώπους και άλλα πολλά. Ένα σωματείο όπου η νοθεία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα πλαίσια της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, ζήτησε από τους σύνεδρους το αυτονόητο  και εισηγήθηκε να μην πάρει μέρος το σωματείο αυτό στο συνέδριο. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, απλοί παρατηρητές στη νοθεία κ στην ξεκάθαρη παρέμβαση των εργοδοτών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ξεδιπλώνουμε τη δράση μας στα σωματεία, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στο σωματείο  τους. Να είμαστε έτοιμοι με το ξεκίνημα τα σαιζόν, να απαντήσουμε οργανωμένα και συλλογικά στην εργοδοσία και τους κολαούζους της στο κίνημα, να  τους απομονώσουμε.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε:

• Κανένας εργαζόμενος του κλάδου να μην αμείβεται κάτω από 850 ευρώ.
  • Να υπάρχουν οι αντίστοιχες προσαυξήσεις με βάση την προϋπηρεσία, την ειδικότητα κ.α.
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου, του θεσμού των ΒΑΕ.
  • 5ήμερο, 35ωρο με σταθερή εργασία για όλους.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Συνάδελφε όλα αυτά δεν αφορούν το μακρινό μέλλον, αφορούν το σήμερα! Με τη δική σου συμμετοχή θα γίνουν πράξη.. μην περιμένεις από κάποιους άλλους.. εσύ πρέπει να κάνεις το βήμα.. δώσε δύναμη στη δύναμή σου.

Δεν είσαι μόνος , γίνε μέλος στο σωματείο σου. Έλα σε επαφή μαζί μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Δελτίο Τύπου για τις Άδειες της PwC

Για άλλη μια φορά η εργοδοσία της PwC εξακολουθεί να μας εκπλήσσει, δυστυχώς δυσάρεστα...

Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ: Το μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς μας δείχνει και σήμερα το δρόμο

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 01 ΜΑΗ ΑΘΗΝΑ...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία!

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!  ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην απεργία της Πρωτομαγιάς ,...