Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στη “ΜΕΛΛΟΝ” για εκ περιτροπής εργασία

image_pdfimage_print

Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που στήριξαν της πρωτοβουλίες του Σωματείου μας και του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού και συμμετείχαν και στην κινητοποίηση έξω από την Βουλή στα πλαίσια της μέρας δράσης στις 26 Μαΐου, ενάντια στο μέτρο της τηλεργασίας και στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Συνάδελφοι,

Σήμερα η εργοδοσία της Μέλλον ανακοίνωσε ότι προχωράει ΚΑΙ στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας!!!

Για άλλη μια φορά δεν διαψευστήκαμε! Όχι επειδή είμαστε μάντεις, αλλά επειδή πλέον έχουμε πείρα! Η πείρα που λέει ότι οι Κυβερνήσεις και οι εργοδότες μπροστά σε κάθε κρίση ρίχνουν όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων για να προστατεύσουν τα δικά τους κέρδη και να μετριάσουν τη χασούρα τους! Μάλιστα, με περίσσιο θράσος, η Διοίκηση βγήκε στους εργαζόμενους ως «θύμα», ότι όλοι χάνουμε (εργαζόμενοι και εργοδότες) και άρα όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες, επιστρατεύοντας παράλληλα τα γνωστά εκβιαστικά επιχειρήματα «εκ περιτροπής ή απολύσεις», «μείωση μισθού ή ανεργία»;

Μετά από λίγο απολύθηκαν τουλάχιστον 5 συνάδελφοι που έληγε η σύμβασή τους!!!

Όπως δεν μοιραζόμαστε τα κέρδη τους, έτσι δεν έχουμε και καμία δουλειά να μοιραστούμε το «άγχος» τους για τις αναθέσεις και για τις συμφωνίες τους με τις τράπεζες. Σε περιόδους αύξησης αναθέσεων έργων, δεν παίρνουμε «ανάσα» από την εντατικοποίηση της δουλειάς. Ας κάνουν τώρα το αντίθετο, να μοιράσουν τη «λίγη» δουλειά σε περισσότερους εργαζόμενους. Ας βρουν αυτοί τη λύση!!!

Μέσα σε δύο μήνες σάρωσαν τα πάντα:

  • Αναστολή Συμβάσεων δύο φορές. Η εργοδοσία απαλλάχτηκε από κάθε υποχρέωση προς τους εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή, ενώ οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που δεν σταμάτησαν, έπρεπε να καλυφθούν με τα 800 ευρώ για 45 μέρες, με μειωμένο Δώρο Πάσχα και με ένα συμπλήρωμα για τις υπόλοιπες μέρες αναστολής που δεν έχουν λάβει ακόμη.
  • Τηλεργασία. Η εργοδοσία απαλλάσσεται από το λειτουργικό κόστος, ο εργαζόμενος καλείται να μετατρέψει το σπίτι του σε εργασιακό χώρο. Δουλεύει μόνος τους, απομονωμένος, διαχειρίζεται στο σπίτι του προσωπικά δεδομένα πελατών, δεν διασφαλίζεται ούτε ο ίδιος, ούτε η υγεία του.
  • Εκ περιτροπής εργασία. Η εργοδοσία απαλλάσσεται από το 50% του μισθού που καταβάλλει στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι χάνουν τουλάχιστον το 20% του μισθού τους, με την προϋπόθεση να καλυφθεί ένα μέρος από το Κράτος, με χρήματα βέβαια που εμείς οι ίδιοι θα κληθούμε να πληρώσουμε ξανά μέσω φορολογίας και άλλων μέτρων.
  • Απολύσεις. Η υποτιθέμενη προστασία των εργαζομένων για 45 μέρες λόγω του μέτρου της αναστολής, δεν αφορά τους εργαζόμενους που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και απολύθηκαν αυτό το διάστημα. Επίσης, η ξεκάθαρη δήλωση των εκπροσώπων της Διοίκησης ότι οι απολύσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με κριτήρια παραγωγικότητας και απόδοσης δείχνει τις προθέσεις τους για το επόμενο διάστημα.

 Την ίδια στιγμή η Διοίκηση προσπαθεί καταχρηστικά και παράνομα να βάλει χέρι στα 90 ευρώ (κουπόνια διμήνου) που οφείλει να δώσει στους εργαζόμενους βάση της συμφωνίας στα πλαίσια της επιχειρησιακής σύμβασης, με την αιτιολογία ότι οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή δεν δούλευαν όλο αυτό το διάστημα και δεν τα δικαιούνται. Αντί να μας χρωστάνε, θέλουν να μας πάρουν κι άλλα πίσω!!!

Τι άλλο έμεινε;;;  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ!!!   Και τους το χαρίζουμε για να το βάλουν πλάι πλάι με το βραβείο που τους χάρισε πέρυσι τον Ιούνη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως μία από τις 20 πιο αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της Ελλάδας!!!

Συνάδελφοι,

Και σε αυτές τις συνθήκες θα μείνουμε δυνατοί και ενωμένοι! Δεν θα τα παρατήσουμε! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με κάθε μορφή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Συμμετέχουμε  στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα Σωματεία στις 11 Ιουνίου στο Σύνταγμα στις 7 το απόγευμα και στην Γενική Συνέλευση του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού στις 9 Ιουνίου.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!»

 

Comments are closed.