Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου για τις ελλείψεις σε μονάδες υγείας στη Χίο

image_pdfimage_print

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου και των μαζικών φορέων της Χίου για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ του νησιού.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου οι ελάχιστοι αγροτικοί γιατροί έχουν στην ευθύνη τους δεκάδες χωριά, ενώ και το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νησί λειτουργεί μόνο μια βάρδια, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Χίου, οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού ξεπερνούν το 40% του (ανεπαρκέστατου) οργανισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν 100 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 28 κενές οργανικές θέσεις ιατρών, 28 κενές θέσεις διοικητικού και 32 κενές θέσεις παραϊατρικού προσωπικού.

Το παράδειγμα της Χίου δεν είναι μεμονωμένο. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ (είναι κενές 77 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 46 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου), στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας (η νυχτερινή βάρδια καλύπτεται μόνο από ένα γιατρό και μία νοσηλεύτρια)  και Μεγάρων (λειτουργεί μόνο τις καθημερινές πρωινά, λόγω έλλειψης προσωπικού) και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας πανελλαδικά.

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 4.000 περίπου εργαζόμενοι, μέσω ΟΑΕΔ, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που πολλοί από αυτούς δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη  2Κ/2019.

Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με στόχο την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων, για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, και την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας

Στην κατεύθυνση αυτή, στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας. Αντίθετα, «περίσσεψαν» οι διακηρύξεις περί επέκτασης των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα», δηλαδή της επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας  των δημόσιων μονάδων υγείας.

Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα μας και την υγεία των λαϊκών οικογενειών για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπαραταχθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί:

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων

► μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί).

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. 

► πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Για να έχει αποτελέσματα οι αγώνες μας, χρειάζεται να βασίζονται στην κοινή δράση των υγειονομικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην πηγή των προβλημάτων, που είναι η στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Να διεκδικούν τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Συμμετέχουμε, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στην Παναττική Στάση Εργασίας

και τη Διαδήλωση στο Υπουργείο Υγείας

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Comments are closed.