Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Αν. Αττικής για την παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού

image_pdfimage_print

Πραγματοποιηθηκε σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας  του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής στο Υπουργείο Πολιτισμού για τα ζητήματα που έχουν προκύψει σε μεγάλα έργα που έχουν προκηρυχθεί μέσω ΕΣΠΑ στην περιοχή από την περιφέρεια Αττικής, όπως αυτό της αποχέτευσης στην Παλλήνη-Γέρακα όπου δεν υπάρχει διακριτό υποεργο για τις αρχαιολογικες έρευνες και σωστικές διαδικασίες. Αυτή η συνεχής υποβάθμιση και απαξίωση της ερευνητικής, σωστικής διαδικασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στο όνομα της “επιτάχυνσης” των έργων είναι μια επιχειρηματολογία που δεν έχει βάση μιας και η κυρία αιτία καθυστερήσεων είναι οι εργολάβοι. Ο Γραμματέας του Υπουργείου ανέφερε πως βούληση του υπουργείου είναι να γίνονται τα έργα με υπόεργα υπό την ευθύνη  των εφορειών. Για το συγκεκριμένο έργο που έχει προκηρυχθεί από την περιφέρεια θα γίνουν επαφές με την νέα διοίκηση της περιφέρειας για να δουν αν μπορεί να αλλάξει αυτή η διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση επισημάναμε την ανάγκη που υπάρχει σε όλη την χώρα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των εφορειών, να σταματήσει η ομηρία συναδέλφων αρχαιολόγων, εργατοτεχνιτών, συντηρητών.

Για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με τους εργαζόμενους στην περιοχή της Σουριζας στην ανάδειξη των αρχαίων μεταλλευτικων πλυντηρίων, όπου μετά από προληπτικές αιματολογικες εξετάσεις που διενεργήθηκαν δειγματοληπτικά με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και έδειξαν επιβάρυνση των συναδέλφων από μόλυβδο, απαιτήσαμε από το Υπουργείο την άμεση διενέργεια εξετάσεων σε όλους τους εργαζόμενους, τεχνικό ασφαλείας για το έργο, γιατρό εργασίας που να ενημερώσει τους συναδέλφους για τις επιπτώσεις αλλά και για μέτρα προστασίας, άμεσα να δοθούν ατομικά μέσα προστασίας. Με αφορμή αυτό το γεγονός αναδείχτηκε ακόμα περισσότερο το ανθυγιεινό της συγκεκριμένης εργασίας όπου οι συνάδελφοι σε όλα τα έργα εργάζονται χειρωνακτικά με φτυάρια, γκασμαδες, καρότσια, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Απαιτήσαμε να δοθεί σε όλους τους έκτακτους του υπουργείου πολιτισμού το ανθυγιεινό επίδομα. Αυτό είναι μια απαίτηση που τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μιλάνε για την αδικία που συμβαίνει όμως καμία δεν παίρνει την απόφαση πάρα τους αγώνες που έχουν κάνει οι συνάδελφοι και τα σωματεία του κλάδου.

Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες για να διασφαλίσει την υγεία των συναδέλφων, ενώ για το επίδομα θα μελετήσουν το νομοθετικό πλαίσιο και θα κάνουν τα ανάλογα αιτήματα.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής,  καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα. Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να συντονίσουν την δράση τους και να απαιτήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας που έχουν. Μέσα ατομικής προστασίας σε όλους.

Επειδή απέναντι μας έχουμε μια κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένο σχέδιο που βάζει στο στόχαστρο της δικαιώματα και κατακτήσεις, συνεχίζοντας από εκεί  που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες δεσμεύσεις που δίνουν οι γραμματείς των υπουργείων και οι υπουργοί δεν μπορούν να καθησυχάζουν κανέναν. Όλοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε τα δικαιώματά μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

 

 

 

Comments are closed.